ABD ile Filipinler, Tayvan Bogazi'nin yakinindaki sularda "en büyük" savas tatbikatina basladiMehmet Alaca
MANILA (AA) - ABD ve Filipinler, Güney Çin Denizi ve Tayvan Bogazi'nin yakinindaki tartismali sularda on yillardir düzenlenen "en büyük" savas tatbikatina basladi.
Filipincenin temelini olusturan Tagalog dilinde "omuz omuza" anlamina gelen "Balikatan" olarak adlandirilan ve her yil düzenlenen tatbikatlara 17 bin 600'den fazla askeri personel katiliyor.
"Bu yil en büyügü" olmasi beklenen Balikatan tatbikatina 12 bin 200 Amerikali, 5 bin 400 Filipinli, 111 Avustralya askeri istirak edecek.
ABD ve Filipin askeri yetkililerine göre, tatbikatlarda, ABD savas gemileri ve savas uçaklarinin yani sira Patriot füzeleri, HIMARS roketatarlari ve anti-tank Javelins'in gösterimi yapilacak.
Müttefiklerin ilk kez gerçek mermi kullanacagi tatbikatta, ABD ve Filipin güçleri, 26 Nisan'da Filipinler'in Zambales eyaleti açiklarindaki kara sularinda koordineli iç ve kiyi topçu bombardimani ve hava saldirisiyla bir gemi batiracak.
ABD Deniz Kuvvetlerinden Tümgeneral Eric Austin, "(Filipinler ile) Sahip oldugumuz ve bu tatbikatlarda kurdugumuz iliskiler çatisma, kriz, insani yardim ve afetlere daha hizli yanit vermemizi saglayacak." dedi.
Filipinler ile baslayan ortak tatbikat, Çin'in bölgedeki yükselisine "daha iyi karsi koymak için" ittifak agini güçlendiren ABD'nin askeri gücünün Asya'daki son gösterisi olacak.
Balikatan tatbikati, 28 Nisan'a kadar devam edecek.
- Çin'in "Filipinler'de ABD üssü" tepkisi
Tatbikatlar, Çin'in, ABD'nin Filipinler'deki askeri üslere erisimine izin verilmesini elestirdigi ve Washington ile Pekin arasinda Güney Çin Denizi ve Tayvan Bogazi'ndaki tartismali sularda tansiyonun yükseldigi bir dönemde düzenleniyor.
Filipinler, Genisletilmis Savunma Isbirligi Anlasmasi (EDCA) kapsaminda Çin'in Asya-Pasifik bölgesinde artan etkisine karsi koymak amaciyla 2 Subat'ta ABD'nin ülkedeki 4 üsse daha erisimine izin vermisti.
ABD askerlerinin konuslanmasi için erisime izin verilen 4 yeni üsle ilgili Çin endiselerini dile getiriyor.
Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Mao Ning, 4 ve 6 Nisan’da düzenledigi basin toplantilarinda, ABD’nin bölgedeki politikalarini elestirerek, "bencilce ve faydasiz" olarak nitelendirmisti.
Filipinler Devlet Baskani Ferdinand Marcos Jr, EDCA'ya iliskin ABD askerlerinin konuslanmasi için duyurulan 4 yeni üs hakkinda endiselerin yersiz oldugunu ve kimsenin kendilerine saldirmadikça üslerin saldiri için kullanilmayacagini söylemisti.
- Güney Çin Denizi anlasmazligi
Güney Çin Denizi, kiyidas ülkelerin Ikinci Dünya Savasi'nin ardindan bagimsizliklarini kazanmasindan bu yana egemenlik ihtilaflarina konu oluyor.
Çin, ilk kez 1947'de yayimladigi haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasinda bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kiyi komsusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.
Çin'in bölgedeki ihtilafli adalarda askeri üsler insa etmesi ve sivil gemi filolarini uzun süreli bulundurmasina bölge ülkelerinin yani sira ABD de karsi çikiyor.
ABD'nin de son dönemde Çin'in artan varligina karsi bölgede "Seyrüsefer Serbestisi Operasyonlari" (FONP) adini verdigi askeri devriye ve seyir faaliyetlerini artirdigi gözleniyor.