ABD Ulusal Güvenlik Danismani Sullivan: "Çin ile baglari koparmiyoruz, riskleri azaltiyoruz"Emre Aytekin
PEKIN (AA) - ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan, Çin ile iliskilerde ekonomik baglari koparma stratejisi gütmediklerini fakat basta askeri güç dengesini etkileyebilecek kritik teknolojilere erisim olmak üzere riskleri azaltmaya, tedarik zincirlerini çesitlendirmeye çalistiklarini söyledi.
Sullivan, Washington'daki Brookings Enstitüsü'nde yaptigi konusmada, ABD'nin küresel ekonomik stratejisi ve Çin'e yaklasimina dair degerlendirmelerde bulundu.
ABD'nin Çin'e yönelik ihracat kisitlamalarinin bazi kritik sektörlere özel oldugunu, ekonomik iliskilerin genelini hedef almadigini vurgulayan Sullivan, "Çin'le baglari koparmiyoruz, riskleri azaltiyoruz. Ihracat kontrollerimiz dar anlamda askeri güç dengesini degistirebilecek teknolojilere odaklaniyor. ABD ve müttefiklerine ait teknolojilerin bize karsi kullanilmayacagindan emin olmak istiyoruz." dedi.
Sullivan, Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula Von der Leyen'in, yakin zaman önce Çin ile iliskilerde ekonomik bagimlilik risklerinin azaltilmasinin geregine isaret ettigini belirterek ABD'nin riskleri azaltma konusunda Avrupali müttefikleriyle mutabik kaldigini, bu yaklasimin, etkin ve dirençli tedarik zincirleri olusturmak, ekonomik alanda zorlamalarla karsilasmamak için gerekli oldugunu vurguladi.
ABD'nin Çin ile ticaretten vazgeçmedigine, ikili ticaretin geçen yil rekor hacme ulastigina dikkati çeken Sullivan, "Çin ile çok boyutlu rekabet ediyoruz ancak çatisma ve cephelesme arayisinda degiliz. Rekabeti sorumlu sekilde yönetmek, isbirligi yapabilecegimiz alanlarda birlikte çalismak istiyoruz. Ulusal güvenlik çikarlarimizi koruyup ayni zamanda saglikli ekonomik rekabeti saglayabiliriz. Bunun için Çin'in de kendi payina düseni yapmasi gerekiyor." ifadelerini kullandi.
- "Dünyada yeni bir uzlasmaya ihtiyaç var"
Sullivan, ABD'nin Ikinci Dünya Savasi sonrasi bölünmüs dünyada yeni bir ekonomik düzen kurdugunu, bu düzenin ABD'de ve dünyanin birçok bölgesinde teknolojik ilerlemelere ve refahin yükselmesine katki sagladigini ancak son yillarda yasanan bir dizi gelismenin bu düzendeki çatlaklari ortaya çikardigini ifade etti.
Küresel ekonomik is bölümündeki kaymalarin ABD'de isçi sinifini geride biraktigini, 2008 mali krizinin orta siniflari sarstigini, Kovid-19 salgininin tedarik zincirlerinin kirilganligini ortaya koydugunu, iklim degisikliginin yasami ve geçimi tehdit ettigini, Rusya'nin Ukrayna'ya saldirisinin ekonomide asiri bagimliligin risklerini ortaya koydugunu dile getiren Sullivan, "Dünyada yeni bir uzlasmaya ihtiyaç var." dedi.
Sullivan, ABD Baskani Joe Biden liderligindeki hükümetin, bu yüzden hem yurt içinde hem de uluslararasi ortaklariyla mevcut sorunlara yanit verecek yeni bir sanayi ve inovasyon stratejisi olusturmaya çalistigini, bir yandan ekonomik ve teknolojik gücüne yatirim yaparken diger yandan çesitlendirilmis ve güçlendirilmis küresel tedarik zincirlerinin olusturulmasini, isçi haklarindan çevrenin korunmasina, güvenilir teknolojilerden iyi yönetime kadar farkli alanlarda yüksek standartlarin belirlenmesini destekledigini kaydetti.