AB Komisyonu Baskani von der Leyen'den, Pekin ziyareti öncesi Çin'e mesajlar:Ömer Tugrul Çam- "Çin'in Putin'in savasina nasil yaklasacagi AB-Çin iliskilerinin gidisatinda belirleyici faktör olacaktir" - "Çin'le baglari kesmek ne sürdürülebilir olur ne de Avrupa'nin çikarina olur. Iliskilerimiz siyah veya beyaz degildir. Çin'e verilecek karsilik da böyle olamaz. Bu yüzden ayrismaya degil, riski azaltmaya odaklanmaliyiz"
BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, AB'nin Çin ile iliskisinin, bu ülkenin Ukrayna'daki savasta Rusya'ya destek verip vermeyecegine bagli oldugunu ancak Çin ile baglari kesmenin de Avrupa'nin çikarina olmayacagini söyledi.
Von der Leyen, gelecek hafta Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile Çin'e yapacagi ziyaret öncesinde, AB-Çin iliskileri hakkinda mesajlar verdi.
Çin'in uzun yoksulluk döneminden sonra geliserek dünya sahnesine geri döndügünü, Çin ile Avrupa'nin iliskilerinin çetrefilli oldugunu; son yillarda bazi sorunlar bulundugunu hatirlatan von der Leyen, "Çin ile iliskilerinin riske atamayacaklari kadar önemli" oldugunu vurguladi.
Von der Leyen, Çin'in son dönemde iddiali politikalar izlemeye basladigini belirtti ve buna örnek olarak Rusya ile iliskilerini gösterdi.
Çin Devlet Bakani Si Cinping'in Moskova ziyaretinde Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile görüsmesine deginen von der Leyen, "Devlet Baskani Si, Putin'in Rusyasi ile sinirsiz dostlugunu sürdürüyor ancak Çin ile Rusya'nin iliskisinde bir dinamik degisikligi oldu. Ziyaret açikça ortaya koydu ki Çin, Putin'in zayifligini Rusya üzerindeki kozunu artirmanin bir yolu olarak görüyor. Ayrica su da çok açik ki iliskilerinde son yüzyilin çogunda Rusya lehine olan güç dengesi artik tersine döndü." dedi.
Çin'in Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi üyesi olarak barisi ve BM Sözlesmesindeki ilkeleri ve degerleri koruma sorumlulugu bulundugunu vurgulayan von der Leyen, Ukrayna'daki savasin barisla bitmesi için Çin'in önerdigi planin Ukrayna'nin toprak bütünlügünü gözetmesi, Rusya'nin askerlerini çekmesini saglamasi gerektigini belirtti.
Von der Leyen, "Çin'in Putin'in savasina nasil yaklasacagi AB-Çin iliskilerinin gidisatinda belirleyici faktör olacaktir." diye konustu.
Çin'in Güney Çin Denizi ve Hindistan sinirindaki askeri güç gösterisinin AB'nin çikarlarini etkiledigini vurgulayan von der Leyen, "Dünyada en hizli büyüyen bölge olan Asya'da bölgesel istikrarin zayiflamasi, küresel güvenligi, ticaretin serbest akisini ve bizim bölgedeki çikarlarimizi etkilemektedir." ifadelerini kullandi.
Von der Leyen, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde insan haklarini ihlal ettigini söyleyerek bunun kendileri için endise konusu oldugunu, Çin'in insan haklari yükümlülüklerini yerine getirmesinin de AB-Çin isbirligi için bir baska sinama olacagini kaydetti.
Bunlara ragmen Çin ile iliskileri devam ettirmenin önemine deginen von der Leyen, sözlerini söyle bitirdi:
"Çin'le baglari kesmek ne sürdürülebilir olur ne de Avrupa'nin çikarina olur. Iliskilerimiz siyah veya beyaz degildir. Çin'e verilecek karsilik da böyle olamaz. Bu yüzden ayrismaya degil, riski azaltmaya odaklanmaliyiz. Bu da yakinda Cumhurbaskani Macron ile Pekin'i ziyaret sebebimin bir parçasini olusturuyor."