14 Mayis seçimlerinin oy pusulalarinin basimi tamamlandiAylin Dal- Ankara'daki 3 matbaada, özel imal ettirilmis ve "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigrani bulunan beyaz renkteki kagitlardan hazirlanan oy pusulalari, 87 seçim çevresine göre kesilerek paketlendi - Güvenlik kameralari altinda basimi yapilan oy pusulalari, zarar görmemesi için plastikle kaplandi, bu paketler, ilçeler bazinda hazir hale getirilerek çuvallara yerlestirildi ve çuvallarin agzi özel plastik kelepçeyle kapatil
ANKARA (AA) - AYLIN DAL - Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 14 Mayis Pazar günü yapilacak Cumhurbaskani ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için Türkiye genelindeki 87 seçim çevresinde ayri ayri oy pusulalarinin basimini tamamladi.
Cumhurbaskani seçimi için 12 Nisan'da, milletvekili seçimi için ise 19 Nisan'da baslanan oy pusulalarinin basim islemleri sona erdi.
Türkiye genelindeki 87 seçim çevresinde göre basilan pusulalar, tüm bölgelere gönderildi.
Oy pusulalari, Ankara'da 3 ayri matbaada basildi. Her matbaada, matbaa personelinin yani sira YSK, PTT ve Devlet Malzeme Ofisinden yaklasik 50 kisi görev aldi.
Bagimsiz adaylarin da oy pusulasinda yer almasi ve bazi siyasi partilerin bazi çevrelerde seçime girmemesi nedeniyle 87 seçim çevresi için farkli oy pusulasi hazirlandi.
- Basim nasil yapildi?
Pusulalarin basiminda ilk olarak, özel imal ettirilmis ve "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigrani bulunan beyaz renkteki kagitlar, her seçim çevresinin pusulasi farkli olacagi için buna göre belirlenen ölçülerde kalip haline getirildi.
Kalip halindeki beyaz kagitlar, her seçim çevresi için ayri ayri belirlenerek boyutuna göre baskiya verildi.
Matbaalarda, YSK'nin seçim islerinden sorumlu subesinin elemanlari da görev aldi. Görevli YSK personeli, basim isleminden önce, örnek olarak basilan pusulalari, Resmi Gazete'de yayimlanan kesin aday listelerinden tek tek kontrol etti.
Basim isleminin ardindan, tabaka halindeki kagitlar, kesim makinesinden geçirildi, her ilin boyutuna göre ayri ayri ayarlanabilen makinelerde yapilan kesimin ardindan mahallelerdeki sandiklar için 390, köylerdeki sandiklar için de 410'ar pusulanin oldugu paketler olusturuldu.
Zarar görmemesi için plastikle kaplanan paketler, ilçeler bazinda hazir hale getirildi. Ardindan pusulalar çuvallara yerlestirildi ve çuvallarin agzi özel plastik kelepçeyle kapatildi.
Çuvallama isleminin ardindan matbaada hazir bulunan PTT görevlileri, paketlenmis pusulalari ilçelere göre araçlara yükleyerek yola çikti.
Tüm bu islemler sirasinda emniyet güçleri de matbaada güvenlik önlemleri aldi.
Il bazinda emniyet güçlerinin eskortluk yaptigi PTT araçlari, yine güvenlik güçlerinin esliginde illere dagitildi.
- 30 güvenlik kamerasi izledi
Matbaalarda kurulan 30 güvenlik kamerasiyla da pusulalarin basimi 24 saat izlenerek, kayit altina alindi.
Matbaalarin girisinde önlem olarak bir itfaiye araci ve personeli de 24 saat bekletildi.
Cumhurbaskani seçiminin ikinci oylamaya kalmasi halinde, 15 Mayis'ta, yurt disi ve gümrüklerde kullanilacak "Cumhurbaskani seçimi ikinci oylama oy pusulalari ile oy pusulalarina uygun görme engelli oy kullanma sablonu"nun üretimine baslanacak.