Üç bakanlik "kadin kooperatiflerinin güçlendirilmesine" yönelik isbirligi protokolü imzaladiYasemin Kalyoncuoglu- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas: - "Kadinin toplum içerisindeki statüsünü güçlendirme adina kadin kooperatiflerini önemli bir isletme modeli olarak kabul ediyoruz. Kooperatifler, Anadolu'nun tarihi birikiminden beslenen bir model. Bu degerli birikimi çagin gereklerine uygun sekilde dönüstürmek ve gelecege tasimak çok önemli"
ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, Kadin Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi Isbirligi Protokolü'nün 5 yil daha uzatilacagini belirterek, kadinin toplum içerisindeki statüsünü güçlendirmede kadin kooperatiflerinin önemli bir isletme modeli oldugunu ifade etti.
Bakan Göktas, Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli ve Ticaret Bakani Ömer Bolat ile 75. Yil Huzurevi Yasli Bakim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde düzenlenen "Kadin Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi Isbirligi Protokolü Imza Töreni"ne katildi.
Göktas, burada yaptigi konusmada, güçlü kadinin ailenin, toplumun ve ülkenin temeli, gelecege güvenle bakabilmenin anahtari oldugunu kaydetti.
Saglikli bir yetiskinligin temelinin saglikli bir çocukluk dönemine dayandigini, öz güvenli ve güçlü bir anne figürünün çocuk için en büyük güven kaynagi oldugunu belirten Göktas, "Ailede oldugu kadar aile disinda da güçlü kadinlarin varligi o ortama deger katar. Kadinlarin bakis açisi, hassasiyetleri dokundugu her ise yansir." dedi.
Göktas, kadinin toplumsal alanda görünürlügünün artmasini, karar mekanizmalarinda daha fazla yer almasini ve her alanda ülke kalkinmasina katkida bulunmasini çok önemsediklerini ifade etti.
Bakan Göktas, AK Parti iktidari süresince kamuda ve özel sektörde çalisma hayatinda kadin sayisinin artmasinin en önemli gündemleri oldugunu belirtti.
Kadinlarin karar alma mekanizmalarinda yer almalarinin kendileri için çok kritik oldugu vurgulayan Göktas, "Meclisten parti yönetimine, siyasette kadinlarin güçlü temsiline kadar birçok ilk, AK Parti döneminde gerçeklesti. 2002 yilinda iktidara geldigimizde Meclis'te kadinlarin temsil orani yüzde 4 civarindayken bugün yüzde 18'in üzerine çikmis durumda. Bu oranda AK Parti'nin büyük bir payi var." diye konustu.
Bakanligin ana çalisma alanlarinin arasinda kadinlara yönelik politikalar ve hizmetler oldugunu belirten Göktas, güçlü bir toplum için kadinlarin karar alma mekanizmalari ve çalisma hayatinda oldugu kadar ekonomik hayat ve ticarette de güçlü olmasi gerektiginin altini çizdi.
Kadinlarin is hayatinda statü sahibi olmalari, egitim, girisimcilik, yönetim ve ticaret gibi alanlarda daha görünür olmalari için politikalar ürettiklerini söyleyen Göktas, sunlari kaydetti:
"Kadinin toplum içerisindeki statüsünü güçlendirme adina kadin kooperatiflerini önemli bir isletme modeli olarak kabul ediyoruz. Kooperatifler, Anadolu'nun tarihi birikiminden beslenen bir model. Bu degerli birikimi çagin gereklerine uygun sekilde dönüstürmek ve gelecege tasimak çok önemli. Kadin kooperatiflerinin güçlendirilmesini kadinlarin güçlendirilmesi için kritik bir inisiyatif olarak görüyoruz. Bu kooperatiflerin kadinlarin ekonomik bagimsizligini, girisimciliklerini destekleyen ve kadinlarin tek basina ulasamayacaklari imkanlara el birligiyle ulasmalarini saglayan bir model olmasi çok kiymetli."
Göktas, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan ilan edilen Cumhurbaskanligi Hükümeti 100 Günlük Icraat Programi'nin tüm bakanliklar için çesitli basliklari içerdigini animsatarak, programdaki "kadin kooperatiflerinin güçlendirilmesi, sürdürülebilirliklerinin saglanmasi, kurumsal kapasitelerinin gelistirilmesi ve görünürlüklerinin arttirilmasi" basliginin bakanligin kadinlara yönelik çalismalarinda önemli gündemlerden biri olduguna isaret etti.
- 1007 yeni kadin kooperatifi kurulmasi tesvik edildi
Kadin kooperatiflerinin çalisma alanina göre Tarim ve Orman Bakanligi ve Ticaret Bakanligina bagli olarak faaliyetlerini yürüttüklerine isaret eden Göktas, sunlari kaydetti:
"Kadin kooperatiflerini gelistirmek adina egitim, danismanlik ve farkindalik artirma gibi alanlarda özel faaliyetler yürütüyoruz. Tarim ve Orman Bakanligimiz ile isbirliginde 'Kadinlarin Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi' kapsaminda 12 ilde egitim ihtiyaç analizleri yaptik. Bu analizler çerçevesinde düzenledigimiz egitimlerle kooperatiflerin sürdürülebilirligini saglamayi hedefliyoruz. Bunun için uzman ve danismanlar araciligiyla kooperatif üyelerinin teknik bilgi ve becerilerini gelistirmeyi amaçliyoruz. Kadinlarin, ailenin ve neticede toplumun daha da güçlü hale gelmesi için birlikte çalismayi önemsiyoruz."
Protokol kapsaminda 81 ilde bakanlik il müdürlükleri koordinasyonunda Kadin Kooperatifleri Çalisma Grubu olusturduklarini belirten Bakan Göktas, 894 çalistay, egitim ve bilgilendirme toplantilari ile yaklasik 45 bin kisiye ulastiklarini, 434 kooperatif ziyareti gerçeklestirdiklerini, 1007 yeni kadin kooperatifi kurulmasini tesvik ettiklerini söyledi.
Kadin Kooperatifleri Bölgesel Bulusmalari'ni gerçeklestirdiklerini, 10 bölgesel bulusmada 3 bin 550 kisiye ulastiklarini belirten Göktas, kadin kooperatiflerini ürettikleri ürünleri daha genis pazarlara tasiyabilmeleri için desteklemeye devam edeceklerini vurguladi.
Göktas, bakanlik koordinasyonunda, Tarim ve Orman Bakanligi ve Ticaret Bakanligi isbirliginde hazirlanan Kadin Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi Isbirligi Protokolü'nün 30 Ekim 2018'de imzalandigini, protokolü 5 yil daha geçerli olmak üzere tekrar imzalayarak devam ettirecekleri kaydetti.
Konusmalarin ardindan protokole imza atan bakanlar 75. Yil Huzurevi Yasli Bakim ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki kadin kooperatiflerinin kurdugu stantlari inceledi, çalismalar hakkinda bilgi aldi.