Iranli üst düzey güvenlik yetkilisi, BAE'de "bölgede düsmanlik yerine isbirligi" mesaji verdiMustafa Melih Ahishali- Iran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Semhani, Suudi Arabistan'la diplomatik iliskilerinin yeniden baslamasinin ardindan BAE'yi ziyaret etti - Semhani: - "Devam etmesi bölge ülkelerinden hiçbirinin çikarina olmayan sorunlarin asilabilmesi için düsmanlik ve ayrismanin yerini isbirligi ve yakinlasma almalidir"

Iranli üst düzey güvenlik yetkilisi, BAE'de "bölgede düsmanlik yerine isbirligi" mesaji verdiMustafa Melih Ahishali- Iran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Semhani, Suudi Arabistan'la diplomatik iliskilerinin yeniden baslamasinin ardindan BAE'yi ziyaret etti
- Semhani:
- "Devam etmesi bölge ülkelerinden hiçbirinin çikarina olmayan sorunlarin asilabilmesi için düsmanlik ve ayrismanin yerini isbirligi ve yakinlasma almalidir"

ISTANBUL (AA) - Iran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Semhani, resmi ziyarete bulundugu Birlesik Arap Emirliklerinde (BAE) bölgedeki sorunlarin asilabilmesi için düsmanlik ve ayrismanin yerini isbirligi ve yakinlasmanin almasi gerektigini söyledi.

Iran resmi haber ajansi IRNA'ya göre Semhani, Tahran-Riyad anlasmasinin ardindan gerçeklestirdigi BAE ziyaretinde, BAE Ulusal Güvenlik Danismani Seyh Tahnun bin Zayid Al Nahyan ile bir araya geldi.

Semhani görüsmede, "Devam etmesi bölge ülkelerinden hiçbirinin çikarina olmayan sorunlarin asilabilmesi için düsmanlik ve ayrismanin yerini isbirligi ve yakinlasma almalidir." dedi.

Basra Körfezi bölgesinde yer alan ülkeler arasindaki ayrilik ve güvensizligin, bazi bölge disi güçlerin arzu ettigi sekliyle, bölgenin ekonomik kalkinmasinin önünde ciddi bir engel olduguna isaret eden Semhani, "Diyalog ve iletisimle siyasi, güvenlik, ekonomik ve kültürel isbirligini genisleterek ve yabancilarin yapici olmayan bir rol oynamasini önleyerek bölge halkinin güvenligini, huzurunu ve refahini artirmaya çalismaliyiz." diye konustu.

- "(Bölgedeki) Aile içi anlasmazliklar, diyalog, iyi niyet ve hosgörü ile çözülmeli"

Bölge ülkelerinin her birinin büyük bir ailenin parçasi oldugunu dile getiren Semhani, yasanan sorunlari da "aile içi anlasmazliklara" benzetti.

Semhani,"Katilima dayali güçlü ve gelismis bir bölge olusturma yolunda hep birlikte ilerlemek için aile içi anlasmazliklar, diyalog, iyi niyet ve hosgörü ile çözülmelidir." ifadelerini kullandi.

Ziyaretinin yaklasik bir yil önce baslayan karsilikli görüsmeler için bir "dönüm noktasi" mesabesinde oldugunu vurgulayan Semhani, komsu ülkelerle ekonomik, ticari ve yatirim isbirliginin Tahran yönetiminin öncelikleri arasinda oldugunu kaydetti.

- BAE'li yetkiliden "Iran ile iliskileri gelistirmek önceliklerimiz arasinda" mesaji

BAE Ulusal Güvenlik Danismani Seyh Tahnun da Iran ile Suudi Arabistan arasindaki anlasmayi tebrik ederek, anlasmanin bölgede baris, istikrar ve sürdürülebilir güvenligin saglanmasinda yapici bir role sahip olacagini söyledi.

Abu Dabi ile Tahran arasindaki iliskilerin gelistirilmesinin BAE'nin öncelikleri arasinda oldugunu belirten Seyh Tahnun, Tahran ziyaretine atifta bulunarak, iki ülke arasinda bankacilik, transit, enerji, ulasim, saglik ve yatirim alanlarinda imzalanan anlasmalarin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiginin önemini vurguladi.

Iran ile Suudi Arabistan, 7 yil aradan sonra Pekin'de Çinli yetkililerin araciligiyla 10 Mart'ta diplomatik iliskilerin yeniden baslatilmasi konusunda anlasmaya varmisti.