Türkiye'de yaklasik 4 milyon kisi uykuda solunum bozuklugu yasiyorBurcu Çalik Göçümlü- Etlik Sehir Hastanesi Uyku Bozukluklari Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Firat: - "Uykuda nefes durmasi, horlama, gündüz asiri uyku hali gibi sikayetlerle seyreden uykuda solunum bozukluklari uyku hastaliklarinin yüzde 60'ini olusturuyor. Ülkemizde ortalama 4 milyon uyku apnesi hastasi bulunuyor" - "Ikinci sirada ise uykuda hareket bozukluklari geliyor. Daha nadir görülen 'narkolepsi' ise ciddi sonuçlari olan bir h

Türkiye'de yaklasik 4 milyon kisi uykuda solunum bozuklugu yasiyorBurcu Çalik Göçümlü- Etlik Sehir Hastanesi Uyku Bozukluklari Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Firat:
- "Uykuda nefes durmasi, horlama, gündüz asiri uyku hali gibi sikayetlerle seyreden uykuda solunum bozukluklari uyku hastaliklarinin yüzde 60'ini olusturuyor. Ülkemizde ortalama 4 milyon uyku apnesi hastasi bulunuyor"
- "Ikinci sirada ise uykuda hareket bozukluklari geliyor. Daha nadir görülen 'narkolepsi' ise ciddi sonuçlari olan bir h

ANKARA (AA) - BURCU ÇALIK - Türkiye'de ortalama 4 milyon kisi uykuda solunumun belli bir süre durmasina yol açan uyku apnesiyle mücadele ederken, uykuda hareket bozuklugu ve gün içinde bir anda uyuyakalmaya neden olan "narkolepsi" hastaligi ciddi uyku bozukluklari arasinda gösteriliyor.

Yatak kapasitesi ve fiziki imkanlariyla alaninda en donanimli merkezlerden biri olan Ankara Etlik Sehir Hastanesi bünyesindeki Uyku Bozukluklari Merkezi, her gün çok sayida hastanin teshis ve tedavi süreçlerini yürütüyor.

Merkezin Sorumlusu, Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Hikmet Firat, AA muhabirine yaptigi açiklamada, merkezde yürütülen çalismalar ve en sik görülen uyku bozukluklarina iliskin bilgileri paylasti.

Yaklasik 10 ay önce faaliyete geçen merkezin 15 yatak kapasitesine sahip oldugunu anlatan Firat, "Merkezimizde 84 farkli uyku bozuklugunu tespit etmeye çalisiyoruz. En sik gece uykuda nefes durmasi, horlama, gündüz asiri uyku hali gibi sikayetleri bulunan, uykuda solunum bozuklugu olan hastalarla karsilasiyoruz." ifadelerini kullandi.

- Uyku hastaliklarinin yüzde 60'ini solunum bozukluklari olusturuyor

Hastalari gerektiginde bir gece merkezde yatirarak, uykudaki hareketlerinin, solunumlarinin izlendigini ve taniya göre uyurken düzenli solunum için cihaz kullanma, agiz içi silikon plak veya ilaç tedavisi gibi yöntemlerin uygulandigini belirten Firat, sözlerini söyle sürdürdü:

"Genel olarak uyku bozukluklarinin yüzde 60'ini uykuda solunum bozukluklari olusturuyor. Ikinci sirada ise uykuda hareket bozukluklariyla karsilasiyoruz. Huzursuz bacak, periyodik bacak sendromu gibi rahatsizliklari içine alan bu hastaliklar da kisinin saglikli sekilde uyumasini engelledigi için sabahlari uyanamamaya, gün içinde uykulu olmaya sebep oluyor."

Uykuda hareket bozuklugunun demir eksikligi, antidepresan ilaç kullanimi veya farkli sebeplerle ortaya çikabildigini aktaran Firat, gece uykuda asiri hareket, sabahlari birbirine dolasmis nevresimle uyanma, aksam üstü bacaklarda huzursuzluk, agri, karincalanmanin hastaligin en önemli belirtileri arasinda yer aldigini dile getirdi.

- "Narkolepsi ciddi sonuçlari olan bir hastalik"

Bazi uyku hastaliklarinin da ciddi hayati riskleri ortaya çikardigina isaret eden Firat, sunlari kaydetti:

"Narkolepsi' dedigimiz uyku bozuklugu, nadir görülse de çok ciddi sonuçlari olan bir hastalik. Hastalar gün içinde oturduklari yerde, otobüs beklerken veya sohbet ederken dahi bir anda saniyeler içinde uyuyakaliyor. Özellikle dikkat gerektiren isleri yapanlar için çok ciddi durumlari ortaya çikariyor. Bu hastaligin teshisi için hem gece hem de gündüz uyku testleri yapiyoruz ve buna göre tani koyuyoruz. Hastaligin tek bir nedeni yok, genetik bir hastalik, tedavisinde de asiri uyku halini ortadan kaldiran ilaçlar kullaniliyor. Hastalarin sürekli ilaç kullanmasi gerekiyor."

- "Türkiye'de uyku apnesinin görülme sikligi yüzde 4"

Prof. Dr. Hikmet Firat, uykuda solunum bozukluklarinin en çok karsilasilan türü "obstrüktif (tikayici) uyku apnesinin" dünyadaki görülme sikliginin yüzde 2-4 arasinda oldugunu anlatarak, "Türkiye'de de uyku apnesinin görülme sikligi yüzde 4 civarinda. Bu elbette tüm nüfus içerisindeki görülme sikligi orani. 40 yas üzeri, erkek nüfus veya sadece kilolu kisileri ele aldigimizda bu siklik çok daha fazla oluyor. Bu çerçevede ülkemizde ortalama 4 milyon civarinda uyku apnesi hastasi bulunuyor." dedi.

Uykuda solunum bozuklugu hastaliklarinin çocuklarda da görüldügüne ama genellikle geniz etinin alinmasiyla kolayca tedavi edilebildigine deginen Firat, "Horlama, uykuda nefes durmasi, gün içinde uykulu olma hali gibi sikayetleri bulunan hastalar mutlaka uyku bozukluklari merkezlerine basvurmali. Merkezlerde yapilan uyku testiyle hastaligin tanisi ve derecesi belirleniyor. Buna göre de tedavi yöntemleri uygulaniyor." seklinde konustu.