Tayvan: Ada çevresinde Çin'e ait 37 hava araci ve 5 gemi tespit edildiEmre Aytekin- Aralarinda savas jetleri ve bombardiman uçaklarinin oldugu hava araçlari, Tayvan'in Hava Savunma Tanimlama Bölgesi" ilan ettigi sahanin güneydogu ve güneybati bölümlerinde uçtu

Tayvan: Ada çevresinde Çin'e ait 37 hava araci ve 5 gemi tespit edildiEmre Aytekin- Aralarinda savas jetleri ve bombardiman uçaklarinin oldugu hava araçlari, Tayvan'in Hava Savunma Tanimlama Bölgesi" ilan ettigi sahanin güneydogu ve güneybati bölümlerinde uçtu

PEKIN (AA) - Tayvan Savunma Bakanligi, dün gündüz saatlerinden bu sabaha kadar Ada çevresinde Çin'e ait 37 askeri hava araci ve 5 savas gemisinin tespit edildigini bildirdi.

Bakanlik açiklamasinda, 37 hava aracinin, Tayvan'in "Hava Savunma Tanimlama Bölgesi" (ADIZ) ilan ettigi sahada uçtugu belirtildi.

Açiklamada, 12 "J-10", 14 "J-16" savas uçagi, 4 "H-6" bombardiman uçagi, 2 "Y-20" havadan yakit ikmal uçagi, 2 "Y-9" nakil uçagi, 2 "KJ-500" erken uyari uçagi ile "WZ-7" tipi silahli dronun, ADIZ'in güneydogu ve güneybati bölümlerine girdigi kaydedildi.

Bakanlik, dün gün içinde yaptigi açiklamada söz konusu hava araçlarinin uzun mesafe kesif egitimi sirasinda Ada'nin "hava sahasina" girdigini bildirmisti. Açiklamada, Tayvan ordusunun, hava araçlarini tespit-takip vasitalari ve karaya konuslu füze sistemleriyle takip ettigi belirtilmisti.

Hava sahasi, uluslararasi hukukta kiyidan 22 kilometre mesafedeki kara sulari üzerindeki hava sahasini içine alan bölgeyi tanimliyor. Uluslararasi hukukta tanimi bulunmayan Hava Savunma ve Tanimlama Sahasi (ADIZ) ise tek tarafli ilan ediliyor. Tanimlama sahasi, tanimli hava sahasini ihlal niyeti olmayan sivil uçaklari kapsamina almiyor ancak bölgeye giren askeri uçaklar, potansiyel tehdit olarak degerlendirilip uyariliyor.

Uçuslar ve gemi devriyelerinin, ABD'nin Tayvan'daki defakto büyükelçiligi niteligindeki Amerikan Enstitüsünün Baskani Laura Rosenberger'in Ada'yi ziyaret ettigi günlere denk gelmesi dikkati çekti.

Rosenberger, hafta basinda Tayvan medyasina yaptigi açiklamada, ABD'nin Tayvan Bogazi'nda baris ve istikrarin devamini istedigi, Ada'nin öz-savunmasina destek için silah satisini sürdürecegini ifade etmisti.

- ABD ile Çin arasinda Tayvan gerilimi

ABD'nin diplomatik olarak tanimadigi Tayvan ile üst düzey ziyaretler ve silah anlasmalariyla gayri resmi iliskilerini sürdürmesi, Ada'yi topraklarinin parçasi olarak gören Çin'in tepkisini geçiyor.

Önceki ABD Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi'nin Agustos 2022'de Tayvan'a yaptigi ziyaret, Washington ile Pekin arasinda krize yol açmisti. Çin ordusu, ziyaretin ardindan Ada çevresinde fiili abluka olusturan askeri tatbikatlar düzenlerken, gerçek silah ve mühimmatin kullanildigi tatbikatlarda Çin ana karasindan ateslenen güdümlü füzeler, Tayvan yakinlari sularina düsmüstü.

Çin, ziyaretin ardindan Tayvan çevresindeki uçak ve gemi devriyelerini artirarak, ADIZ'i ve Tayvan Bogazi'nda taraflarin etki alanlarini sinirladigi varsayilan "orta çizgi"yi geçtigi uçuslari düzenli hale getirmisti.

Çin ordusu, Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in nisan ayi basinda Orta Amerika ülkeleri Guatemala ve Belize'yi ziyaretlerinin ertesinde ABD'ye "transit ziyaret" yaparak Temsilciler Meclisi Baskani Kevin McCarthy ile görüsmesinin ardindan da Ada çevresinde 3 gün süren askeri tatbikat düzenlemisti.

Çin'in topraklarinin parçasi oldugunu savundugu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruldugu 1949'dan bu yana fiili bagimsizliga sahip bulunuyor. Çin ana karasi ile Tayvan arasinda iç savasin ardindan ortaya çikan ayrilik hala devam ediyor.

Pekin, "Tek Çin" ilkesini vurgulayarak Tayvan'in dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliskiler kurmasina, Birlesmis Milletler ve diger uluslararasi kuruluslarda temsil edilmesine karsi çikiyor, kendisini taniyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik iliskileri kesmesini sart kosuyor.