TBMM Sanayi Komisyonu, Togg Teknoloji Kampüsü'nde teknik inceleme gezisi ve test sürüsüne katildiCem San- TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Baskani Mustafa Varank: - "Gerçekten sürüsüyle, teknolojisiyle, ayni zamanda üretim tesisleriyle bir gurur projesi. Bu iste emegi olan herkese çok tesekkür ediyoruz. Önümüzdeki dönemde bu ve bunun gibi Türkiye'yi kalkindiracak yatirimlarda TBMM Sanayi Komisyonu olarak biz de elimizden gelen ne gayret varsa bunu göste

TBMM Sanayi Komisyonu, Togg Teknoloji Kampüsü'nde teknik inceleme gezisi ve test sürüsüne katildiCem San- TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Baskani Mustafa Varank:
- "Gerçekten sürüsüyle, teknolojisiyle, ayni zamanda üretim tesisleriyle bir gurur projesi. Bu iste emegi olan herkese çok tesekkür ediyoruz. Önümüzdeki dönemde bu ve bunun gibi Türkiye'yi kalkindiracak yatirimlarda TBMM Sanayi Komisyonu olarak biz de elimizden gelen ne gayret varsa bunu göste

BURSA (AA) - TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Türkiye'nin Otomobili Togg'un Bursa'nin Gemlik ilçesindeki Teknoloji Kampüsü'ne teknik inceleme gezisi yapti.

Komisyon Baskani Mustafa Varank ve komisyon üyesi milletvekilleri, Togg Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakas'tan brifing aldi, fabrikada incelemelerde bulundu, ardindan da Togg'un direksiyonuna geçti. Türkiye yollarinda boy göstermeye baslayan Togg T10X, hem sürüs performansi hem de teknolojik özellikleriyle vekillerden tam not aldi.

Togg Teknoloji Kampüsü’ndeki gövde, boya, montaj ve batarya olmak üzere dört ayri bölümde üretim asamalari hakkinda bilgi alan heyete, Gürcan Karakas, mobilite ekosistemi, teknolojideki gelismeler ve vizyonu içeren bir sunum yapti.

Sunumun ardindan Varank ve beraberindekiler, Togg Teknoloji Kampüsü'nde üretim asamalarini inceledi. Milletvekilleri daha sonra yerleskedeki pistte direksiyon basina geçerek Togg T10X'i test etti.

Komisyon Baskani Varank, ziyarete iliskin yaptigi degerlendirmede, komisyonda yer alan iktidar ve muhalefet partilerinden milletvekillerinin bu geziye katildigini söyledi.

Togg'un, Türkiye'nin gurur projesi oldugunu vurgulayan Varank, "Degisen ve dönüsen mobilite sektöründe Türkiye'nin 'Ben de varim' dedigi önemli bir proje. Sifirdan gelistirilmis, adeta sifirdan bir marka olarak ortaya çikmis bir proje. Böyle önemli bir projenin geldigi asamayi görmek, üretim tesislerini incelemek hem de Türkiye'nin bu alandaki vizyonu hakkinda bilgi almak üzere kampüsü ziyaret ettik." dedi.

Varank, Togg'un, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Türkiye'nin kalkinmasina yönelik ifade ettigi "yatirim, üretim, istihdam ve ihracat" formülüne uygun çok önemli bir proje oldugunu dile getirdi.

Togg Üretim ve Teknoloji Kampüsü'nün temellerinin atilmasindan üretime geçisine kadar her evresinde Türkiye'den bu ise ilgi duyan emekçilerinden mühendislerine kadar herkesin büyük bir gayretinin oldugunu anlatan Varank, "Bizler de tabii hem Bakanlik olarak hem de Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak bu projenin önemini bildigimiz için elimizden gelen destegi vermis olduk. Su anda üretimler devam ediyor. Gürcan Bey, 2023 sonuna kadar bu yil için hedeflenmis olan 28 bin adet aracin üretimini tamamlayip teslimati gerçeklestireceklerini ifade etti. Biz de bu isin takipçisi olacagiz." diye konustu.

Milletvekillerinin araci deneyimledigini kaydeden Varank, "Gerçekten sürüsüyle, teknolojisiyle, ayni zamanda üretim tesisleriyle bir gurur projesi. Bu iste emegi olan herkese çok tesekkür ediyoruz. Önümüzdeki dönemde bu ve bunun gibi Türkiye'yi kalkindiracak yatirimlarda TBMM Sanayi Komisyonu olarak biz de elimizden gelen ne gayret varsa bunu gösterecegiz." ifadesini kullandi.

Gürcan Karakas ise isi bilen, islerini anlayan ve isin degerini birlikte ileriye tasiyacaklari bir grupla beraber olduklarini belirterek, konuklara geldikleri ve kendilerine zaman ayirdiklari için tesekkürlerini sundu.

- "Inanilmaz güzel, basarili ve keyifliydi"

Heyette yer alan AK Parti Grup Baskanvekili Muhammet Emin Akbasoglu, Togg Teknoloji Kampüsü'nün, Cumhuriyet'in kurulusunun 99'uncu yil dönümünde Cumhurbaskani Erdogan tarafindan açildigini animsatti.

Komisyon Baskani Varank'in davetiyle kampüsü ziyaret etme imkani bulduklarini dile getiren Akbasoglu, "Test sürüsünü beraber yaptik. Özellikle 18 derecelik yokusta tam ortasinda durduk ve bir milim geri kaymadan araç hafif bir gaza basmakla yavasça ve sizi en ufak bir güvensizlik sendromuna sokmadan çok güzel bir sekilde yol almaya basladi. Bu deneyim, her türlü zeminde bizi güvenli bir sürüs konforunun bekledigi kanaatimizi pekistirmis oldu. Türkiye'nin hem gelecegi hem de umudu olan bir ekosistem olarak karsimizda duruyor." degerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Grup Baskanvekili Leyla Sahin Usta da test sürüsünün ardindan yaptigi degerlendirmede, sunlari söyledi:

"Gaza dokundugunuz andan itibaren hiç ses hissetmeden, hiçbir sarsinti hissetmeden çok hizli bir sekilde 100 kilometre hiza ulasiyorsunuz. Çok güzel bir duygu. Kendimi bir an yerde degil aslinda bir uçagin içinde gibi hissettim ki uçaktaki kadar sarsilmadan o hiza ulastim. Inanilmaz güzel, basarili ve keyifliydi. Farkli zeminlerde sürüs testi yaptik. Bunlarin hepsi çok güzel ve basarili. Bir cihazla, bir araçla çok keyifli bir yolculuk hissi veriyor."

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Sevkin, özel sektörün yaptigi, devletin de destekledigi önemli bir yatirimi ziyaret ettiklerini belirtti.

Yerli yatirimcinin, yan sanayinin desteklenmesinin önemine isaret eden Sevkin, sunlari anlatti:

"Yerli ve milli yatirimlara hiçbir zaman karsi durusumuz yok ancak bunun tüm sektörlerde ve tüm bu yatirim yapmak isteyen kesimler için esit sekilde dagitilmasi gerektigini düsünüyoruz. Sivil kullanicilarin degil tüm devlet kurumlarinda makam araci olarak kullanilmasini da önemsiyoruz. Açikçasi ilk defa binecegim. Tabii gurur verici bir sey. Milli bir otomobilimizin olmasi elbette önemli. Dedigim gibi ama bu sektörel bazda her alanda bu yatirimcinin tesvik edilmesi ve esit olarak tesvik edilmesinin önemli oldugunu söylemek istiyorum.

Yerli ve milli bir aracin ülkede üretilmesi önem tasiyor ama bunun elbette ki sektörel baglamda baktigimiz zaman 5 girisimci firma tarafindan yapildigi ve devlet tarafindan desteklendigi ortadayken asla politik bir malzeme olmamasi gerektigini buradan ifade etmek isterim. Çünkü bu Türkiye'ye mal olmus bir sey ve o sekilde de devam etmeli. Siyaset malzemesi yapilmamali hiçbir zaman. Bu baglamda da bütün farkli sektörlerde girisimcilere de benzer sekilde desteklemeler yapilirsa Türkiye'de iyi seyler yapilabilecegi ortada. Üretimle alakali konularin her geçen gün gelistirildigi brifingde anlatildi. AR-GE çalismalarinin sürdügünü gördük. Üretim bantlarinin da burada gelistirildigini gördük. 3 binin üzerinde çalisanin ve 800 civarinda da mühendisin oldugu ifade edildi. Umuyorum hem ülkemize hem milletimize faydali üretimler olsun. Biz mutlaka ülkemize katma deger katan yatirimlarin faydali oldugunu düsünüyoruz. Reel anlamda da diger sektörlerin de benzer sekilde devlet tarafindan desteklenmesi ve mümkünse sadece seçim alanlarinda degil su anda 156 bini bulan makam araçlarinin da yerli ve milli olmasini temenni ediyoruz."

- "Gururla izliyoruz, insallah daha da büyür"

CHP Bolu Milletvekili Türker Ates ise TOBB'da görev yaptigini ifade ederek, daha önce Togg'u deneyimledigini bildirdi.

Togg'un ne kadar ilerledigini görmekten dolayi mutlu olduguna dikkati çeken Ates, söyle devam etti:

"Bunlar stratejik ürünler. Cari açigin azaltilmasina büyük olumlu katkisi olan ürünler. Bu stratejik ürünlerin imalatlarinin yerel olarak yapilmasi, Türk mali olmasi bizler için çok gurur verici. Güzel bir girisim bunlar gibi daha çok girisimler olacagina inaniyoruz. Bu sürdürülebilir olmasi gerekir. Bunlar da hiçbir siyasetin malzemesi olmamali. Bu ülkenin bir girisimi diye addediyoruz. Böyle girisimlerin de artarak devam etmesini cani gönülden isteriz. Biz de her zaman destekçisiyiz."

Ates, bu ziyaretinde yeni yatirimlari da görme imkani buldugunu kaydederek, “Gururla izliyoruz, insallah daha da büyür. Daha bunun gibi Türkiye’de daha degisik yerlerde de stratejik yatirimlarimiz olur. Cari açigimiza faydasi olan bütün yatirimlarin yanindayiz. Bütün yatirimcilarin yanindayiz." dedi.

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, is dünyasindan geldigini, otomotiv sektörünün içinde oldugunu vurguladi.

Togg projesinin önemine isaret eden Dinçer, söyle konustu:

"Hakikaten ülkemize mal olmus, milli degeri olan bir proje bu. Yani bu gibi projeleri desteklememek mümkün degil. Simdi böyle güzel bir tesis ülkemize kazandirilmis. Biz bunun hiçbir zaman karsisinda olmayiz, her zaman destekleriz. Çünkü ülkeye girecek her kurus bizim gayrisafi milli hasilamizi yükseltecektir. Üretmeden biz bu ülkeyi büyütemeyiz. Dolayisiyla üretmemiz lazim. Üretmek için de bu tür yatirimlari her zaman desteklemek lazim ama altini çiziyorum bunlar bizim milli degerlerimiz bunlar siyasi malzeme olmasin."

Teknik inceleme gezisine, komisyonun AK Parti'li üyeleri Sahin Tin, Cevahir Uzkurt, Faruk Aytek, Yusuf Ziya Aldatmaz, Irfan Çelikaslan, Mehmet Eyup Özkeçeci, Bayram Senocak ve Mustafa Hakan Özer, CHP'li üye Nail Çiler, IYI Partili üye Idris Nebi Hatipoglu'nun yani sira Bursa Valisi Mahmut Demirtas, AK Parti Bursa milletvekilleri Ahmet Kiliç, Ayhan Salman, Emel Gözükara Durmaz, Emine Yavuz Gözgeç, Mustafa Yavuz, Osman Mesten ve Refik Özen, Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas ile AK Parti Il Baskani Davut Gürkan da katildi.

- Togg'un yillik üretim kapasitesinin 2026'da 100 bin adede çikarilmasi hedefleniyor

Türkiye'nin dogustan elektrikli ilk akilli cihazi T10X, bu yil içinde seri üretim bandindan çikarak sahipleriyle bulusmaya basladi. Fikri ve sinai mülkiyet haklari yüzde 100 Türkiye’ye ait olan Togg'un T10X modeli, iki farkli donanim ve batarya seçenegiyle kullanicilara sunuldu.

314 ve 523 kilometrelik menzillere sahip olan Togg, hizli sarj ile 28 dakikada yüzde 20'den yüzde 80 batarya doluluk seviyesine ulasabiliyor. "Gemlik", "Anadolu", "Oltu", "Kula", "Kapadokya" ve "Pamukkale" renklerinde satisa çikartilan Togg'da Trumore adinda bulut temelli, kullanima hazir, talep aninda hizmet veren bir yazilim uygulama altyapisi bulunuyor.

Bursa'nin Gemlik ilçesinde bulunan Togg Teknoloji Kampüsü'nün kapasitesi yilda 175 bin araç olarak belirlendi. 2032 sonuna kadar 1 milyon üretim hedefi bulunan Togg, bu yil 28 bin adet üretilecek. 2026'da yeni model akilli cihazlarin ürün ailesine katilmasiyla birlikte kapasite yillik 100 bin adede ulasacak.

Togg'un enerji devi Farasis Energy ortakliginda kurdugu Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri, Togg Teknoloji Kampüsü'ndeki Batarya Teknoloji binasinda Togg akilli cihazlari için batarya modül ve paketlerinin üretimini yapiyor. Siro, 2024 yili sonunda üretimine Togg Teknoloji Kampüsü'nün yanindaki yeni tesisinde devam edecek. 2035 yilina kadar 50 GWs üretim yapma hedefiyle yola çikan Siro, gelistirdigi tüm ürün ve çözümlerin fikri mülkiyet haklarina sahip olacak.

Togg'un yüzde 100 sahip oldugu yüksek hizli sarj agi Trugo da 81 ilin tamaminda elektrikli araç kullanicilariyla bulusuyor. Trugo, 81 ilde 180 kW’nin üzerinde 272 yüksek hizli sarj cihazi ve 544 soket ile kullanicilara kesintisiz ve konforlu bir sarj deneyimi hizmeti sunuyor.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan 29 Ekim 2022'de resmi açilisi yapilan Togg Teknoloji Kampüsü, gövde, boya ve montaj tesislerinin yani sira Prototip Gelistirme ve Test Merkezini de içinde barindiriyor. Üretim hatlarinda toplam 250 robotun çalistigi kampüs, Avrupa'nin en temiz boyahanesine sahip.

1,6 kilometre uzunlugunda test pisti olan kampüsün insaatinda 9 bin kisi görev aldi. Togg'da su anda 3 bin 250'yi askin kisi çalisiyor. Çalisanlarin yüzde 26'sini kadinlar olusturuyor. Kampüsteki üretim kapasitesi 175 bin adede ulastiginda toplam istihdam 4 bin 300 kisi olacak.