MHP'nin yeni dönemde önceligi "anayasa" Esin Isik- MHP'nin hazirladigi, "Cumhurbaskanligi Hükümet Sisteminin Bes Yillik Birinci Dönemi" baslikli kitapta, yeni anayasa, sistemin bütün kurum ve kurallariyla yerlesmesi için atilacak en önemli adim olarak öne çikti - Kitapta, Türkiye'nin, çatisi baskanlik sisteminin ana ilkelerince örülen, milli ve manevi degerlerden ilham alan, yalnizca kendine özgü yeni bir anayasaya kavusmasi gerektiginin alti çizildi

MHP'nin yeni dönemde önceligi "anayasa" Esin Isik- MHP'nin hazirladigi, "Cumhurbaskanligi Hükümet Sisteminin Bes Yillik Birinci Dönemi" baslikli kitapta, yeni anayasa, sistemin bütün kurum ve kurallariyla yerlesmesi için atilacak en önemli adim olarak öne çikti
- Kitapta, Türkiye'nin, çatisi baskanlik sisteminin ana ilkelerince örülen, milli ve manevi degerlerden ilham alan, yalnizca kendine özgü yeni bir anayasaya kavusmasi gerektiginin alti çizildi

ANKARA (AA) - ESIN ISIK - MHP'nin, Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi ile ilgili çalismasinda, sistemin tüm kurum ve kurallariyla yerlesmesi için yeni anayasa, atilacak en önemli adim olarak öne çikti.

MHP tarafindan "Milli ve Stratejik Gücümüz Cumhurbaskanligi Hükümet Sisteminin Bes Yillik Birinci Dönemi" basligiyla kitap hazirlandi.

Sistemin hukuken ve fiilen uygulandigi 5 yillik birinci dönemine iliskin tespit ve degerlendirmeleri içeren kitapta, demokrasilerde hükümet sistemleri, Türkiye'de parlamenter sistem döneminde yasanan sorunlar, sistemin insasina iliskin süreçler anlatildi.

Kitapta, Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nin bu süreçte reform adimlari, terörle mücadele ile ekonomik ve dis politika gelismelerinde sagladigi katkiya yer verildi.

- Türkiye yeni anayasa için uygun ve saglikli bir iklime sahip

Sistemin bütün kurum ve kurallariyla yerlesmesi için yeni anayasanin atilacak en önemli adim olarak görüldügü kitapta, Türkiye'nin, çatisi baskanlik sisteminin ana ilkelerince örülen, milli ve manevi degerlerden ilham alan, yalnizca kendine özgü yeni bir anayasaya kavusmasi gerektiginin alti çizildi.

Kitapta, Türkiye'nin, yakaladigi siyasi istikrar, demokrasi tecrübesi ve tüm toplum kesimlerinin mevcut anayasanin darbe ürünü olma vasfini elestiren yaklasimi sonucunda yeni bir anayasa yapilmasi için uygun ve saglikli bir iklime sahip olduguna dikkati çekildi.

MHP'nin 4 Mayis 2021'de "Cumhuriyetin 100. yilinda 100 maddelik Anayasa" önerisini kamuoyuna duyurdugu, AK Parti'nin de 1 Subat 2021'de Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in yeni anayasa çagrisi dogrultusunda yeni anayasa hazirliginin tamamlandigini açikladigi animsatilan kitapta, "Cumhur Ittifaki, birlikte kararlastiracagi yeni anayasa taslagini kamuoyunun bilgisine sunacak ve böylece MHP'nin 1999'da söyledigi '21. yüzyilda yeni anayasa' hedefi de yerine getirilmis olacaktir." ifadelerine yer verildi.

- Teklifin ilk çikis noktasi

MHP Genel Baskan Yardimcisi Ismail Özdemir, yeni anayasa süreciyle ilgili AA muhabirine yaptigi açiklamada, MHP'nin 1999'da TBMM'ye 129 milletvekiliyle girdigi dönemde de "Türkiye'nin sivil anlayisla yeni bir anayasa yapmasi gerektigini" ifade ettigini, bunu "21. yüzyilda yeni anayasa" basligiyla duyurdugunu söyledi.

Özdemir, bu önerinin, MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli'nin 4 Mayis 2021'de duyurdugu, "Cumhuriyetin 100. yilinda 100 maddelik anayasa" tekliflerinin de ilk çikis noktasi oldugunu belirterek, söyle devam etti:

"O görüsümüzün arkasinda olmak suretiyle bugünlere dair hazirligimizi yaptik. Hazirligimizin esasinda da Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi vardi. Yeni bir anayasanin Türkiye'ye kazandirilmasi gerektigine inaniyoruz. Bunun öncelikli sebebi, Cumhurbaskanligi Hükümet Sisteminin tüm kurum ve kurallariyla daha da yerlesik hale gelip, kök salmasina vesile olmasi, anayasada toplumsal uzlasinin tesisiyle birlikte Türk milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin 21. yüzyildaki ihtiyaçlarinin karsilanmasi. 100 maddelik anayasa çalismasini Cumhur Ittifaki ortagimiz AK Parti ile paylasmistik. Onlar kendi anayasa çalismalarini yaptilar. Önümüzdeki süreçte de Meclis bünyesinde bu manadaki çalismalarin neler olabilecegiyle alakali çagriyi da Sayin Cumhurbaskanimiz bütün siyasi partilere yapti. Biz de yaptik. 1 Ekim'de Meclis açildiktan sonra bu gündeme diger siyasi partiler nasil cevap verecekler, onu bekleyip görmek lazim."