Kirkpinar Güres Agasi Selim: "Kirkpinar'a her çantasini alan gelemeyecek"Gökhan Balci- "Ligde alinacak puanlarla, Kirkpinar'da güresecek pehlivan sayisi önümüzdeki yil 600-700'e düsecek"

Kirkpinar Güres Agasi Selim: "Kirkpinar'a her çantasini alan gelemeyecek"Gökhan Balci- "Ligde alinacak puanlarla, Kirkpinar'da güresecek pehlivan sayisi önümüzdeki yil 600-700'e düsecek"

EDIRNE (AA) - Tarihi Kirkpinar Yagli Güresleri Agasi Seyfettin Selim, seneye uygulamaya konulacak puan usulü katilim sartinin organizasyona nitelik getirecegini söyledi.

Seyfettin Selim, gazetecilere yaptigi açiklamada, Türkiye Geleneksel Güresler Federasyonu bünyesinde gerçeklestirilen CW Enerji Türkiye Yagli Güres Ligi'nin, pehlivanlarin performansini artirmasini ve Kirkpinar Yagli Güresleri'ndeki kaliteyi yükseltmesini bekledigini belirtti.

Su anda 2 bin 500'e yakin pehlivanin gürestigi Kirkpinar'da gelecek yil bu sayinin 4'te bir oranina inecegini ifade eden Selim, "Ligde alinacak puanlarla, Kirkpinar'da güresecek pehlivan sayisi önümüzdeki yil 600-700'e düsecek. Pehlivanlar asiri güres yapmayacaklar. Güresler dinlene dinlene, sporcu sayisi az oldugu için daha da güzel olacak." dedi.

Selim, bu karar nedeniyle Türkiye Geleneksel Güresler Federasyonunu tebrik etti.

Kirkpinar Yagli Güresleri'nin zirve oldugunu, sadece en iyilerin gelmesi gerektigine inandigini ve buranin her isteyenin gelebilecegi bir yer olmaktan çikarilmasini destekledigini vurgulayan Selim, "Seneye herkes buraya hakkiyla gelecek. Kimse kusura bakmasin, Kirkpinar da bunu hak ediyor. Kirkpinar'a her çantasini alan gelemeyecek." diye konustu.

Belediye ile birlikte baspehlivana 1 milyon lira ödül vereceklerini aktaran Selim, yeni bir baspehlivan çikmasi halinde kendisinin o isme ekstradan ödül verecegini de kaydetti.

Kirkpinar baspehlivanlarinin eskiye göre daha yüksek miktarda ödül aldigini anlatan Selim, "Baspehlivan olan adamin sadece Kirkpinar'da aldigi parayi degil, yöre güreslerinde aldigi parayi da hesaplarsan... Taninmis bir Kirkpinar baspehlivani oluyor, gittigi her yerde ona göre para aliyor. Ondan dolayi eskisi gibi degil simdi. Eskiden Kirkpinar'da baspehlivan olmak bugüne göre daha kolaydi. Çünkü Kirkpinar baspehlivanlari böyle para kazanamiyordu. Simdi çok para var. Baspehlivanlar için söylüyorum, analarinin ak sütü gibi helal olsun. Dolayisiyla kimse kimseye Kirkpinar'da güres birakmaz. Çünkü herkes istiyor ki ben baspehlivan olayim, Kirkpinar'a adimi yazdirayim." ifadelerini kullandi.

Selim, bu yil izledigi güreslerde Yusufcan Zeybek, Tanju Gemici, Ismail Koç, Orhan Okulu, Ali Gürbüz ve Ismail Balaban'in performanslarini begendigini belirtti.

Agalik konusuna da deginen Selim, yeni bir aday olursa bu görevi birakmaya hazir oldugunu, hakkiyla yapacak biri çikana kadar agaligi sürdürecegini sözlerine ekledi.