Ingiltere Basbakani Sunak: "(Yasa Disi Göç Yasa Tasarisi) En kisa sürede uygulayacagiz"Behlül Çetinkaya

Ingiltere Basbakani Sunak: "(Yasa Disi Göç Yasa Tasarisi) En kisa sürede uygulayacagiz"Behlül Çetinkaya

LONDRA (AA) - Ingiltere Basbakani Rishi Sunak, Ingiltere'ye kaçak yollarla girenlerin hizlica ülkeden sinir disi edilmesini öngören Yasa Disi Göç Yasa Tasarisi'yla ilgili "Bu plani parlamentodan geçirir geçirmez en kisa sürede uygulayacagiz." dedi.

Sunak, Ingiliz parlamentosunda haftalik "Basbakan'a Sorular" oturumuna katildi.

Oturumun basinda, "tarihteki en zengin basbakan" olarak 100 gün önce vergi beyanini sunacagini söylemesine ragmen kendisinin bunu yapmadiginin hatirlatilmasi üzerine Sunak, kisa sürede vergi beyanini sunacagini bildirdi.

Sunak, ana muhalefetteki Isçi Partisi lideri Keir Starmer'in dün açiklanan yeni "Yasa Disi Göç Yasa Tasarisi"na iliskin sorularini ve elestirilerini yanitlayarak düzensiz göçün küresel bir sorun olduguna isaret etti.

Fransa ve Arnavutluk'la düzensiz göçmenlerin geri dönmesine yönelik yapilan anlasmalari animsatan Sunak, "Yeni yasa, 'buraya illegal sekilde gelirseniz gözaltina alinip hizlica geri gönderileceginizi' açikça söylüyor." ifadesini kullandi.

Starmer'in "Sinir kontrolünü kaybettiniz" elestirisini ve "Göçmen botlarini ne zaman durdurmayi basaracak?" sorusunu yanitlayan Sunak, "Bu plani, yasayi parlamentodan geçirir geçirmez en kisa sürede uygulayacagiz." diye konustu.

Sunak, Starmer'in kariyeri boyunca tüm göçmen yasalarini "irkçi" ve düzensiz göçün kontrolünü yanlis buldugunu söyledi. Starmer ise bu elestiriye, "Savciyken bugün yapilanin iki kati suçlu ve insan kaçakçisini cezalandirdim. Son yasa tasarisina da ise yaramayacagini düsündügüm için oy vermedim. O tasari yasalastiktan bu yana sayilar artti." seklinde karsilik verdi.

- "Isçi Partisi lideri, yolumuza dikilen solcu bir avukat"

Starmer, Sunak'a bu zamana kadar kaç siginma talebi basvurusu yapan göçmeni geri gönderdiklerini sordu.

Sunak da geri gönderme sayilarinin iki kat arttigini belirterek "Dün Dover'da (Mans Denizi'nin en dar noktasi) güvenlik güçlerimizle konusurken bana 2022'de geçen yasalarla iki kattan daha fazla gözalti yapabildiklerini söylediler." dedi.

Sadece son 6 ayda 397 kisinin gözaltina alindigini aktaran Sunak, Starmer'in Ingiltere'ye gelen düzensiz göçmenlerin Ruanda'ya gönderilmesi planini da kabul etmedigini belirtti. Sunak, "Kendisi sadece yolumuza dikilen solcu bir avukat." degerlendirmesinde bulundu.

Sunak, Starmer'in 18 bin siginmacidan yalnizca 21 kisinin geri gönderildigini, kalaninin ise Ingiltere'deki otellerde vergi mükelleflerinin ödedigi paralarla konakladigini söylemesi üzerine söyle devam etti:

"Buraya gelenleri durdurmak için açik bir planimiz var. Isçi Partisinin ise bu konuda hiçbir plani yok çünkü bu problemi çözmek istemiyorlar. Insan kaçakçilari için daha sert cezalar açikladik, karsi çiktilar. Ruanda planini imzaladik karsi çiktilar. Yabanci suçlulari iade ediyoruz karsi çikiyorlar. Bu sorunu çözmek için attigimiz her adima karsi çikiyorlar."

- "Su an harekete geçmezsek sayilar daha da artar"

Düzensiz göçle mücadele sonucunda siginma taleplerinin 6 bin azaldigini söyleyen Sunak; Hindistan, Pakistan, Sirbistan ve Nijerya'yla da geri gönderme anlasmalari yapildigini hatirlatti.

Sunak, Arnavutluk'la yapilan anlasma ile yüzlerce Arnavut'un ülkesine iade edildigini vurgulayarak "Buraya illegal sekilde geldiyseniz siginma talebi yapamazsiniz. Modern kölelik yasalarimizdan faydalanamazsiniz, insan haklari ihlali iddiasinda bulunamazsiniz." dedi.

Iskoçya Ulusal Partisinin Ingiltere Parlamentosundaki lideri Stephen Flynn'in "fuhsa zorlanan ve suç örgütlerince botlarla kaçak yoldan Ingiltere'ye getirilen kadinlarin da diger düzensiz göçmenler gibi gözaltina alinip 28 günde sinir disi edilip edilmeyecegi" sorusuna da yanit veren Sunak, ülkenin kaynaklari ve merhametini en çok ihtiyaci olanlara ayirmak istediklerini söyledi.

Flynn, bu açiklamanin "evet" olarak algilandigini belirtirken Sunak bu ifadenin "saçmalik" oldugunu dile getirdi.

Sunak, "Su an harekete geçmezsek sayilar daha da artar. Son iki yilda 4 kat artti. Sistemimiz tikanir. Bu olursa bizim yardimimiza ve cömertligimize daha çok ihtiyaci olan insanlara yardim edemeyiz." ifadelerini kullandi.

- "Burada kalamazsiniz"

"Göçmen botlari" yasa taslagina Twitter hesabindan da deginen Sunak, tasarinin yasalasmasi halinde düzensiz göçmenlere uygulanacak yaptirimlarin altini çizdi.

Sunak, "Birlesik Krallik'a illegal sekilde girerseniz siginma alamazsiniz, modern kölelige yönelik korumamizdan faydalanamazsiniz, asli olmayan insan haklari iddialarinda bulunamazsiniz, burada kalamazsiniz." paylasiminda bulundu.