Fransa'da hükümetle sendikalarin emeklilik reformu görüsmesinden sonuç çikmadiEsra Taskin

Fransa'da hükümetle sendikalarin emeklilik reformu görüsmesinden sonuç çikmadiEsra Taskin

PARIS (AA) - Fransa'da emeklilik reformuna karsi haftalardir grev ve gösteriler organize eden sendikalarin temsilcilerinin, Fransa Basbakani Elisabeth Borne ile reforma iliskin görüsmesinden bir sonuç çikmadi.

Fransa'nin önde gelen sendikalarinin temsilcileri ile Borne, basta emeklilik reformu olmak üzere çesitli meseleleri ele almak üzere, baskent Paris'te, Basbakanlikta bir araya geldi.

Taraflarin uzlasamamasi üzerine bir saatten kisa süren görüsmeden sonra sendika yetkilileri, yerel basina açiklamalarda bulundu.

Fransiz Hristiyan Isçileri Konfederasyonu (CFTC) Baskani Cyril Chabanier, görüsmede Borne'ye emeklilik reformunun ne kadar adaletsiz oldugunu ve geri çekilmesinden baska demokratik bir çikis yolu göremediklerini aktardiklarini belirtti.

Chabanier, reformun, mevcut emeklilik sistemindeki esitsizligi derinlestirdigine dikkati çekerek Fransa'daki "sosyal krize, demokratik krizin" de eklendigi yorumunu yapti.

Genel Is Sendikasi (CGT) Genel Sekreteri Sophie Binet de "radikallesmis" bir hükümetle karsi karsiya olduklarini savunarak "Basbakan, reformun geri çekildigini açiklamazsa toplantiyi terk etme karari almistik ve öyle de yaptik." dedi.

- Hükümet, sendikalarla iletisimi koparmak istemiyor

Fransa Basbakani Borne ise görüsmede sendikalara emeklilik reformunun gerekliliginin belirtildigini, sendikalar olmadan ilerlemeyi düsünmediklerini kaydetti.

- Reform karsitlari dünyaca ünlü Zafer Taki'na çikti

Öte yandan, yaklasik 50 kadar emeklilik reformu karsiti, Paris'in Sanzelize Caddesi'ndeki Zafer Taki'na çikarak "64'e hayir" pankarti asti.

- Emeklilik reformu krizi

Fransa'da hükümetin, emeklilik yasinin 62'den 64'e çikarilmasini içeren yasa tasarisini oylama yapmadan Meclisten geçirme karari üzerine, 16 Mart'ta baslayan gösteriler devam ediyor.

Gösterilere sert müdahale eden polis ile protestocular arasinda ülkenin birçok yerinde siddet olaylari yasaniyor.

Ülke genelinde 16 Mart'tan bu yana düzenlenen protestolarda 1000'den fazla kisi gözaltina alindi.