Dogustan çarpik ayak, kararli tedaviyle normale dönebiliyorMuhammet Fatih Gökmen- KKÜ Tip Fakültesi Hastanesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Çirpar: - "Ailelerin dogumdan sonra çocuklarinin tek veya iki ayagini çarpik olarak gördüklerinde, morallerini bozmamalari, hayal kirikligina ugramamalari veya ilerisi için çok karamsar bir ruh haline bürünmemeleri gerekiyor" - "Uzun vadede tüm basamaklar düzgün uygulandiginda normale yakin bir ayak elde etmek mümkün"

Dogustan çarpik ayak, kararli tedaviyle normale dönebiliyorMuhammet Fatih Gökmen- KKÜ Tip Fakültesi Hastanesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Çirpar:
- "Ailelerin dogumdan sonra çocuklarinin tek veya iki ayagini çarpik olarak gördüklerinde, morallerini bozmamalari, hayal kirikligina ugramamalari veya ilerisi için çok karamsar bir ruh haline bürünmemeleri gerekiyor"
- "Uzun vadede tüm basamaklar düzgün uygulandiginda normale yakin bir ayak elde etmek mümkün"

KIRIKKALE (AA) - MUHAMMET FATIH GÖKMEN - Kirikkale Üniversitesi (KKÜ) Tip Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Meriç Çirpar, dogustan çarpik ayagin kararli tedaviyle normale dönebildigini söyledi.

Çirpar, AA muhabirine, dogustan çarpik ayagin iki temel nedeninin oldugunu belirtti.

Bunlardan birinin rahimde organ, kol ve bacaklarinin olusum döneminde çocugun bag, kemik ve kas dokusu ile kirislerde ortaya çikan gelisim ve olusum problemlerine bagli oldugunu anlatan Çirpar, "Digeri de çocugun rahim içerisinde sikismasina bagli olarak hep ayni pozisyonda durmasiyla ilgili. Bunlar klinik seyirleri ve tedavi yaklasimlari açisindan birbirlerinden biraz daha fakli niteliklere sahip." dedi.

Çirpar, bunlarin disinda genetik faktörler ve yatkinligin da bu tip sekil bozukluklarina neden olabildigini dile getirdi.

- "Karamsar bir ruh haline bürünmemeleri gerekiyor"

Çocugun çarpik ayak olup olmadiginin anne karninda tespit edilebildigini aktaran Çirpar, ancak bunu kadin dogumcunun degerlendirmesinin daha dogru oldugunu söyledi.

Çarpik ayagin vücutta baska sekil bozukluklariyla veya sinir sistemini ilgilendiren patolojilerle de görülebildigine dikkati çeken Çirpar, sunlari kaydetti:

"Bizim en çok gördügümüz ayagin ve tarak kemiklerinin içe dönük olmasi. Genelde iyi ve basarili bir tedaviyle normale yakin bir ayagin elde edilebilecegi hastaliktir. Dolayisiyla ailelerin dogumdan sonra çocuklarinin tek veya iki ayagini çarpik olarak gördüklerinde, morallerini bozmamalari, hayal kirikligina ugramamalari veya ilerisi için çok karamsar bir ruh haline bürünmemeleri gerekiyor. Çünkü son 20-25 yildir özellikle ülkemizde de egitim programlariyla son derece yaygin bir hale getirilen dogustan çarpik ayak tedavisi artik basariyla yürütülüyor."

- "Kisa süreli bir tedavi ya da hemen halledilecek bir sey degil"

Çirpar, basit alçilamalar ve tendon gevsetmeleriyle normale yakin bir ayagin elde edilebilecegini vurguladi.

Çinar, tedavi yöntemine iliskin su bilgileri verdi:

"6-7 alçiyla sekilsel düzeltmeyi elde ettikten sonra asil gevsetmesiyle müdahale ediyoruz. Tedavi bunlarla bitmiyor. Daha sonra özel bir atelle ayagi bir süre belirli bir pozisyonda tutuyoruz, çocuk yürüme yasina geldikten sonra da ters bot dedigimiz bot tedavileriyle nüksü engellemek açisindan tedavi süreci uzatiliyor. Kisa süreli bir tedavi ya da hemen halledilecek bir sey degil. Ancak uzun vadede tüm basamaklar düzgün uygulandiginda normale yakin bir ayak elde etmek mümkün."

Çirpar, tedavisi düzgün yürütülmüs, ideal tedaviyi alabilmis çocuklarda spor faaliyetlerinden geri kalmayi gerektirecek bir durumun söz konusu olmadigini sözlerine ekledi.