Cumhurbaskani Erdogan, Türk-Amerikan Is Konseyi Yemegi'nde konustu: (1)Burcu Çalik Göçümlü- "Amerika Birlesik Devletleri, geçtigimiz yil en fazla ihracat yaptigimiz 2'nci, en fazla ithalat yaptigimiz 5'inci ülke oldu. 2022 yili sonu itibariyla ikili ticaret hacmimiz yüzde 15'in üzerinde artisla 32 milyar dolari geçti. Ancak hedefimiz 100 milyar dolari yakalamaktir" - "Seçimler sonrasinda ülkemizin ekonomik istikrarina olan güvenin pekistigini memnuniyetle müsahede ediyoruz"

Cumhurbaskani Erdogan, Türk-Amerikan Is Konseyi Yemegi'nde konustu: (1)Burcu Çalik Göçümlü- "Amerika Birlesik Devletleri, geçtigimiz yil en fazla ihracat yaptigimiz 2'nci, en fazla ithalat yaptigimiz 5'inci ülke oldu. 2022 yili sonu itibariyla ikili ticaret hacmimiz yüzde 15'in üzerinde artisla 32 milyar dolari geçti. Ancak hedefimiz 100 milyar dolari yakalamaktir"
- "Seçimler sonrasinda ülkemizin ekonomik istikrarina olan güvenin pekistigini memnuniyetle müsahede ediyoruz"

NEW YORK (AA) - Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Amerika Birlesik Devletleri, geçtigimiz yil en fazla ihracat yaptigimiz 2'nci, en fazla ithalat yaptigimiz 5'inci ülke oldu. 2022 yili sonu itibariyla ikili ticaret hacmimiz yüzde 15'in üzerinde artisla 32 milyar dolari geçti. Ancak hedefimiz 100 milyar dolari yakalamaktir." dedi.

Birlesmis Milletler (BM) 78. Genel Kurulu'na katilmak üzere New York'ta bulunan Erdogan, Türk-Amerikan Is Konseyince (TAIK) düzenlenen yemekte is dünyasi temsilcileriyle bir araya geldi.

Buradaki konusmasinda, is dünyasi temsilcileriyle yeniden bir araya gelmekten memnuniyet duydugunu dile getiren Erdogan, Türkiye ve ABD'nin, NATO çerçevesinde uzun yillara dayanan müttefiklik iliskileri bulunduguna isaret etti.

Avrupa-Atlantik cografyasinin güvenlik, baris ve istikrarina önemli katkilarda bulunan bu ortakligi güçlendirerek sürdürmeyi arzu ettiklerini vurgulayan Erdogan, "Amerika ile ekonomik ve ticari faaliyetlerimiz, ikili iliskilerimizin önemli bir boyutudur. Ikili ticaret hacmimiz son 10 yilda 1,5 katina çikti. Amerika Birlesik Devletleri, geçtigimiz yil en fazla ihracat yaptigimiz 2'nci, en fazla ithalat yaptigimiz 5'inci ülke oldu. 2022 yili sonu itibariyla ikili ticaret hacmimiz yüzde 15'in üzerinde artisla 32 milyar dolari geçti." ifadelerini kullandi.

- "Amerika ile ekonomik alandaki isbirligimizi de çesitlendirmeliyiz"

Cumhurbaskani Erdogan, ABD ile ticaret hacminde yakalanan bu artis egiliminin memnuniyet verici oldugunu belirterek, "Ancak hedefimiz 100 milyar dolari yakalamaktir. Bunun için karsilikli olarak gayretlerimizi artirmamiz gerekiyor. Bu baglamda sizlerden beklentimiz yüksektir. Amerika ile iliskilerimizi siyasi düzlemde ilerletirken, ekonomik alandaki isbirligimizi de çesitlendirmeliyiz." degerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ve ABD arasinda yeni teknolojilerden kritik sektörlere, inovasyondan imalata, yapay zekadan siber güvenlige büyük potansiyel bulunduguna dikkati çeken Erdogan, enerji sektörünün de isbirliginin ilerletilebilecegi bir baska kritik alan oldugunu söyledi.

Cumhurbaskani Erdogan, su ifadeleri kullandi:

"Türkiye olarak Karadeniz'deki tarihi kesfimizin ardindan dogal gaz ve petrol arama ile üretimine yönelik çalismalarimizi hizlandirdik. Biliyorsunuz, kisa süre önce Istanbul Finans Merkezimizi hizmete açtik. Istanbul Finans Merkezi ile ülkemizi finans ve katilim finans alaninda global bir merkeze dönüstürmek istiyoruz. Merkez içinde dogal gazdan madenlere birçok ürünün pazarlamasinin, degerlendirmesinin yapilacagi yeni bir yapi tesis edecegiz. Istanbul Finans Merkezini ayni zamanda 'enerji hub'imiz haline getirmeyi arzu ediyoruz."

- "Detroit uçuslarinin 15 Kasim'da baslamasi planlaniyor"

Türk Hava Yollarinin 121 ülkeden 342 destinasyona uçus gerçeklestirdigini, ABD'de 12 noktaya Istanbul'dan dogrudan uçus yapildigini anlatan Erdogan, "13'üncü uçus noktasini teskil edecek Detroit uçuslarinin 15 Kasim'da baslamasi planlaniyor." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, ABD ile turizm alanindaki iliskilerin seyrinden de memnuniyet duyduklarini vurgulayarak, salginin etkisinin azalmasiyla 2022'de 1 milyonun üzerinde ABD'li turistin Türkiye'de agirlandigini, gelecek dönemde bu sayinin daha da artmasini ümit ettiklerini söyledi.

- "Türkiye, Amerikan sirketleri için önemli bir bölgesel üretim ve hizmet üssü"

Türkiye'nin son 21 yilda ekonomiden ticarete, savunma sanayisinden altyapi yatirimlarina büyük bir basari hikayesi yazdigina dikkati çeken Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Yaptigimiz reformlar sayesinde ülkemiz son 20 yilda, 252 milyar dolarin üzerinde uluslararasi dogrudan yatirim çekti. Türkiye'nin küresel yatirimlardaki payi 2022'de yüzde 1,03. Amerika Birlesik Devletleri'nden Türkiye'ye yaklasik 14,4 milyar dolar dogrudan yatirim girisi oldu. Ülkemize yatirim yapan 2 bin 88 Amerikan firmasina ve Amerikali girisimcilere Türk ekonomisine duyduklari güven için özellikle tesekkür ediyorum.

Türkiye, Amerikan sirketleri için önemli bir bölgesel üretim ve hizmet üssü konumundadir. Halihazirda Amerikalilar dahil birçok uluslararasi sirket, Türkiye'yi bölgesel bir imalat, ihracat, yönetim, lojistik, mühendislik ve arastirma gelistirme merkezi olarak tercih ediyor. Salgin sonrasi dönemde ülkemizin bu konumu daha fazla öne çikmistir."

- "Seçimlerin tamamlanmasiyla olumlu bir atmosfer yakaladigimizi görüyoruz"

Türk is çevrelerinin Amerikan ekonomisine yaptigi katkilarin da azimsanmayacak seviyeye ulastigini belirten Erdogan, Türk firmalarinin ABD'deki dogrudan yatirimlarinin son 10 yilda yaklasik 8,6 milyar dolari buldugunu bildirdi.

Cumhurbaskani Erdogan, is dünyasi temsilcilerinin gayretleriyle bu yatirim rakamlarini karsilikli olarak yükselteceklerinin altini çizerek, söyle devam etti:

"Ülkemizdeki seçimlerin tamamlanmasiyla birlikte olumlu bir atmosfer yakaladigimizi görüyoruz. Yüzde 90'lara ulasan rekor katilimla ve demokrasi söleni içinde gerçeklesen 14 ve 28 Mayis seçimlerinde milletimizin teveccühüne mazhar olduk. Cumhur Ittifaki olarak Meclis çogunlugunu elde ederken Cumhurbaskanliginda yüzde 52,18 oy oraniyla 5 sene daha milletimize hizmet etme imkanina kavustuk. Seçimlerin üzerinden bir hafta bile geçmeden hükümetimizi kurduk. Kalkinma yolculugumuza, kaldigimiz yerden basladik. Ekonomi yönetimini, uluslararasi ekonomi çevrelerinin de çok yakindan tanidigi ehil isimlerden seçtik. Seçimler sonrasinda ülkemizin ekonomik istikrarina olan güvenin pekistigini memnuniyetle müsahede ediyoruz."

- "Türkiye, OECD üyeleri arasinda en yüksek oranda büyüyen 2'nci ülke"

Türkiye'nin bir yandan 6 Subat'taki Kahramanmaras merkezli depremlerin yaralarini sararken diger yandan ikinci çeyrekte yüzde 3,8 büyüme kaydettigini anlatan Erdogan, Türkiye'nin böylelikle OECD üyeleri arasinda en yüksek oranda büyüyen 2'nci, G20 ülkeleri arasinda ise 3'üncü ülke olmayi basardigini söyledi.

Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye'nin ihracatta 8 aylik dönemde 165 milyar dolari, yillik bazda ise 253,5 milyar dolari yakaladigini belirterek, turizmde de önceki seneye göre çok daha yogun bir sezon geçirildigine isaret etti.

Istihdamda ise herhangi bir düsüsün söz konusu olmadigini dile getiren Erdogan, yilin ilk 6 ayinda depreme ragmen net 220 bin istihdam artisinin saglandigini kaydetti.

(Sürecek)