CHP Grup Baskanvekili Basarir, gündemi degerlendirdi:Duygu Yener- "(Yeni anayasa çalismalari) 6 partinin çalismis oldugu bir metin var; güçlendirilmis parlamenter rejim. Burada bagimsiz bir yargi, güçlü, denetleyen bir parlamento tarif edilmis, yürütmenin nasil hesap verecegi tarif edilmis"

CHP Grup Baskanvekili Basarir, gündemi degerlendirdi:Duygu Yener- "(Yeni anayasa çalismalari) 6 partinin çalismis oldugu bir metin var; güçlendirilmis parlamenter rejim. Burada bagimsiz bir yargi, güçlü, denetleyen bir parlamento tarif edilmis, yürütmenin nasil hesap verecegi tarif edilmis"

TBMM (AA) - CHP Grup Baskanvekili Ali Mahir Basarir, muhalefetteki 6 partinin güçlendirilmis parlamenter sistemi ele alan bir çalisma yaptigini animsatarak, bu çalismada bagimsiz yarginin, güçlü ve denetleyen parlamentonun, yürütmenin nasil hesap vereceginin tarif edildigini söyledi.

Basarir, Meclis'te düzenledigi basin toplantisinda, son 12 yilin en önemli sorunlarindan birinin yargida yasandigini ifade etti.

Gazeteci Merdan Yanardag'in tahliye olmasina ragmen ceza da aldigini belirten Basarir, "Yargisiz infaz yapildi. Toplanacak hiçbir delil yokken, tek sanik varken, hiçbir tanik yokken, tek bir video varken neden 101 gündür tutukluydu?" diye sordu.

Anayasa Mahkemesinin tutuklu milletvekili Can Atalay'in durumunu esastan görüsecegini dile getiren Basarir, mahkemeye bir an önce karar vermesi çagrisi yapti. Anayasa Mahkemesinin kararlarini tanimayan bir Yargitay oldugunu ileri süren Basarir, "Uzatmadan bir karar verin. Bugün yarginin sorunlari ile ilgili Meclis arastirmasi istedik. Yargi ülkeyi bir felakete dogru götürüyor." ifadesini kullandi.

Basarir, Merkez Bankasi Baskani Hafize Gaye Erkan'in TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yaptigini hatirlatarak, "Merkez Bankasi Baskani'ndan halkin milletvekillerine net, dogru bilgiler vermesini bekliyordum. Kur korumali mevduata verilen para soruldu. Hazirandaki rakami veriyorsun. Merkez Bankasi verileri her gün güncelleniyor. Iddia 700 milyar. Bunu niye söylemiyorsun? Kur korumali mevduata 85 milyon ne kadar para verdi, bunu açiklamaliydi. Çik, gerçek verileri söyle. Senin sorumlulugun 85 milyonun parasina." diye konustu.

Sayistay'a göre Sosyal Güvenlik Kurumunun bu yilin ocak-temmuz döneminde 29 milyar, geçen yil 40 milyar, 2002'den bu yana 523 milyar lira açik verdigini savunan Basarir, "21 yildir meydanlarda 'SSK'yi batirdilar' diyorsun. SSK'yi kim batirmis?" ifadesini kullandi.

Basarir, bir gazetecinin CHP'nin yeni anayasaya iliskin tavrinin ne olacagini sormasi üzerine, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'i bu konuda samimiyetsiz buldugunu söyledi.

Ali Mahir Basarir, "Beyefendi hiçbir zaman bir anayasa yapmadi, 'banayasa' yapti. Bana derken; kendisine yasa yapti. 6 partinin çalismis oldugu bir metin var; güçlendirilmis parlamenter rejim. Burada bagimsiz bir yargi, güçlü, denetleyen bir parlamento tarif edilmis, yürütmenin nasil hesap verecegi tarif edilmis. Iste orada bence bu metne çalistiktan sonra gelip görüsme yaparsa daha saglikli olur. Anayasa degil 'banayasa' yapmak istiyor. O yüzden samimiyetsiz buluyorum." degerlendirmesini yapti.