Bursa'da hastanenin inme merkezinde 7 yilda 1500'den fazla hasta tedavi edildiElif Özlem Çelikler
BURSA (AA) - Bursa Yüksek Ihtisas Egitim ve Arastirma Hastanesi Inme Merkezi'nde, beyin damarlarinda tikanmaya bagli ortaya çikan ve ölüme bile yol açabilen inme rahatsizligi basariyla tedavi ediliyor.
Il Saglik Müdürlügünden yapilan açiklamaya göre, hizmete girdigi 2016 yilindan bu yana 1500'ün üzerinde hastanin sagligina kavusturuldugu inme merkezinde özellikle erken teshise isaret ediliyor.
Açiklamada degerlendirmelerine yer verilen nöroloji uzmani Doç. Dr. Meral Seferoglu, inme belirtileri ortaya çiktiginda hastanin bir an önce saglik kuruluslarina sevk edilmesi gerektigini vurguladi.
Inme merkezinde "trombolitik" ve "trombektomi" olmak üzere iki tedavi yöntemi uygulandigini aktaran Seferoglu söyle devam etti:
"Trombolitik tedavi, damar yolundan hizli bir sekilde ilacin verilmesiyle damarda olusan pihtinin açilmasina dayali bir tedavi seklidir. Trombektomi ise kasik yolundan anjiyo islemi ile yukarida olan pihtinin alinmasi ile yapilan bir tedavi yöntemidir. Bu iki tedavi, ayri ayri uygulandigi gibi beraber de uygulanmaktadir. Sonrasinda hastalarimiz, inme merkezinde 24 saat yakin gözlem altinda alinmaktadir. 24 saatin sonunda sifa bulan hastalarimiz, nöroloji servisine devredilmektedir. Bakim gerekenler ise inme merkezinde bakilmaya devam edilmektedir."
Asistan Dr. Muhammed Furkan Öztürkci de inmenin yüzde asimetri olmasi, yüzün bir tarafinda ya da agiz kisminda kayma, hastanin konusmasinda bozulma, kol ve bacaklarda güçsüzlük gibi belirtilerinin bulundugunu bildirdi.
Öztürkci, "Inme erken fark edilmezse ve erken müdahale edilmezse hastada kalici özürlülüge sebep olabilecek en önemli hastaliklarin basinda gelmektedir. Inmenin erken fark edilmesi ve hastanin 112 tarafindan inme merkezine erken getirilmesi kalici özürlülük olusmasini engelleyecek en önemli faktörlerden biridir." degerlendirmesinde bulundu.
- "Eski halime dönmeye basladim"
Il Saglik Müdürlügü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Baskani Dr. Ögr. Üyesi Salih Metin, merkezin yatak kapasitesinin artirildigi bilgisini verdi.
Metin, hastalara daha çabuk müdahale edebilmek için ilk basvuru noktalarini Kalp Damar Merkezi Acil Servisine ve inme ünitelerinin bulundugu binaya tasidiklarini aktardi.
Merkezde kisa süre önce tedavi olan 56 yasindaki Cihan Koçel ise hizli müdahale sayesinde basarili bir süreç geçirdigini belirtti.
Inme belirtileri görülmesi üzerine hizla hareket ettiklerini bildiren Koçel, "Hemen ambulansi aradik ve 112 aninda geldi. Benim evden buraya acile gelmem 10 dakika sürdü. 10 dakika içinde ulastigim için su an eski halime dönmeye basladim. Gayet iyiyim, hocalarimiz ve hemsirelerimiz sayesinde eski sagligima kavusacagim." ifadesini kullandi.