Bakan Kacir, dünyaca ünlü 70'i askin astronotun Türkiye'ye gelecegini bildirdi:Ayse Böcüoglu Bodur- "Dünyada ün yapmis astronot ve kozmonotlarin katilacagi Planetary Congress etkinligi için Türkiye'nin seçilmesi, Milli Uzay Programi'nin meyvelerinin toplamasi bakimindan önemli"

Bakan Kacir, dünyaca ünlü 70'i askin astronotun Türkiye'ye gelecegini bildirdi:Ayse Böcüoglu Bodur- "Dünyada ün yapmis astronot ve kozmonotlarin katilacagi Planetary Congress etkinligi için Türkiye'nin seçilmesi, Milli Uzay Programi'nin meyvelerinin toplamasi bakimindan önemli"

ANKARA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, Türkiye'nin, Uzay Kasifleri Derneginin düzenledigi Planetary Congress etkinligine ev sahipligi yapacagini belirterek, "Etkinlik kapsaminda Türkiye, 5 gün boyunca, 70'i askin dünyaca ünlü astronotu agirlayacak." ifadesini kullandi.

Kacir, yazili açiklamasinda, Gökmen Uzay Havacilik Egitim Merkezinin (GUHEM), Uzay Kasifleri Derneginin (Association of Space Explorers- ASE) düzenledigi Planetary Congress etkinligine ev sahipligi yapacagini bildirdi.

Uzay meraklilarinin GUHEM'de gerçeklestirilecek kongrede bir araya gelecegini belirten Kacir, su ifadeleri kullandi:

"Türkiye, 5 gün boyunca, 70'i askin dünyaca ünlü astronotu agirlayacak. Dünyada ün yapmis astronot ve kozmonotlarin da katilacagi Planetary Congress etkinligi için Türkiye'nin seçilmesi, Milli Uzay Programi'nin meyvelerinin toplamasi bakimindan önemli. Bütün uzay meraklilarini bekliyoruz. Gençlerimizin, hayallerinin pesinden gitmeleri, gelecegin uzay yolcularinin onlarin arasindan çikacagini bilmeleri gerekiyor. Gelecegin Aziz Sancar'lari, milli teknolojinin genç neferleri arasindan yetisiyor. Biz de gençlerimize ve uzaya ilgi duyan milletimize her zaman söyledigimiz gibi sizlerle birlikteyiz, desteklerimizle her zaman yaninizdayiz."

Kacir, Türkiye'nin, Milli Uzay Programi dogrultusunda uzaya dair gelecek vizyonunu ortaya koydugunu vurguladi.

Türkiye Yüzyili'ni insa ederken ülkenin uzay alanindaki yetkinliklerini daha da ileriye tasimak istediklerine dikkati çeken Kacir, "Orta Vadeli Program'da da Milli Uzay Programi çerçevesinde izleyecegimiz politikayi vurguladik. Program çerçevesinde, Türkiye'deki uydu gelistirme ve pazarlama faaliyetlerini koordine ederek, nano ve mikro uydu ile mega takim uydu gibi yeni teknolojik alanlarda AR-GE ve ürün gelistirme çalismalarini gerçeklestirecegiz." ifadelerini kullandi.

- 25-29 Eylül'de GUHEM'de uluslararasi dev bulusma

Bakanliktan yapilan yazili açiklamaya göre de Türkiye'nin uzay havacilik temali ilk interaktif egitim merkezi GUHEM'deki kongre, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK) isbirliginde, Bursa Büyüksehir Belediyesi destekleriyle organize edilecek.

Etkinlik kapsaminda GUHEM ve Bursa Business School organizasyonuyla kente gelecek 70'ten fazla astronot 5 gün boyunca birbirinden önemli etkinliklerde yer alacak. 25-29 Eylül'de gerçeklestirilecek kongrede uzayda yaptiklari çalismalarla adini duyurmus astronot ve kozmonotlar uzay farkindaligini artirmak için çalismalarda bulunacaklar.

- Astronotlar bilgi ve deneyimlerini paylasacaklar

Kongrede, Artemis II göreviyle Ay yörüngesine gidecek aracin pilotu Amerikali Astronot Victor J. Glover'dan, iki görevde uzayda toplamda 191 gün kalmis Çinli Fei Junlong'a, uzayda 747 gün geçiren Rus Kozmonot Sergei Andeev'den, eski Kanada Genel Valisi Astronot Julie Payette'e kadar 19 ülkeden 70'in üzerinde astronot ve uzay çalismalari konusunda öncü isimler yer alacak.

Uzay konusunda dünyanin en prestijli isimlerini bir araya getirecek olan etkinligin teknik oturumlari, BTSO tarafindan hayata geçirilen is dünyasinin egitim ve gelisim merkezi Bursa Business School Uludag Kampüsü'nde gerçeklestirilecek.

25 Eylül Pazartesi günü düzenlenecek açilis organizasyonunun ardindan TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye Uzay Ajansi (TUA) Baskani Serdar Hüseyin Yildirim, Türksat CEO'su Hüseyin Ertok, Plan-S CEO'su Tugay Güzel, TÜBITAK Uzay Enstitü Müdür Yardimcisi Alime Yildirim ve Delta V Genel Müdürü Arif Karabeyoglu gibi önemli isimler teknik oturumlarda bilgi ve deneyimlerini paylasacak.

- Türkiye'nin ilk uzay yolculari katiliyor

Türkiye'nin ilk uzay yolculari Alper Gezeravci ve Tuva Atasever de etkinlikler kapsaminda Türkiye'nin "Gelecek Projeksiyonu" oturumu kapsaminda uzay meraklilariyla bulusacak. Ayrica "Yeni Uzay Ekonomisi" ile "Yer Yörüngesi ve Ötesinde Çalismalar" oturumlarinda da Michael Lopez Alegria, Thomas Marshburn, Fei Junlong, John D. Olivas, Anton Shkaplerov, Denis Matveyev ve Sergey Korsakov gibi dünyaca ünlü astronotlar yer alacak.

- Kongrenin ana temasi "Istikbal Göklerdedir"

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yilinda Bursa'da gerçeklestirilecek organizasyonun temasi ise "Istikbal Göklerdedir" olacak.

Tema, Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün "Istikbal Göklerdedir" sözünden yola çikilarak belirlendi.

Ülke açisindan da tarihi bir kongre niteligindeki organizasyonda 5 gün boyunca uzayla ilgili yapilacak teknik oturumlarin yani sira bilim ve toplum etkinlikleriyle, seminerler, söylesiler ve çevrimiçi platformlarda ögrenci bulusmalari gibi birçok etkinlik düzenlenecek.

- Astronotlar, vatandaslarla bulusacak

27 Eylül'de GUHEM'i ziyaret edecek astronotlar ayrica "Bilim-Toplum" etkinlikleri kapsaminda Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Osmangazi Salonu'nda vatandaslar ve ögrencilerle bir araya gelecekler.

Açiklamada görüslerine yer verilen, BTSO Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Burkay, etkinlige iliskin sunlari kaydetti:

"Bu dev kongre, gençlerimizin de uzay ve havacilik alanindaki farkindaliklarini artirmamiz açisindan büyük önem tasiyor. Cumhuriyetimizin 100. yilinda 'Istikbal Göklerdedir' ana temasiyla ev sahipligi yapmaya hazirlandigimiz kongrenin kentimize ve ülkemize hayirli olmasini temenni ediyorum."