Bakan Kacir, Türkiye'nin ilk uzay yolcularini teknoloji ve uzay meraklilariyla bulusturdu:Zeynep Duyar- "Simdi geri sayim içerisindeyiz. Birkaç ay sonra kendilerini uluslararasi uzay istasyonuna yolcu edecegiz ve tarihimizde önemli bir ilke imza atacagiz"

Bakan Kacir, Türkiye'nin ilk uzay yolcularini teknoloji ve uzay meraklilariyla bulusturdu:Zeynep Duyar- "Simdi geri sayim içerisindeyiz. Birkaç ay sonra kendilerini uluslararasi uzay istasyonuna yolcu edecegiz ve tarihimizde önemli bir ilke imza atacagiz"

ANKARA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, Türkiye'nin ilk uzay yolcularinin egitim süreçlerine iliskin bilgi vererek, "Simdi geri sayim içerisindeyiz. Birkaç ay sonra kendilerini uluslararasi uzay istasyonuna yolcu edecegiz ve tarihimizde önemli bir ilke imza atacagiz." dedi.

Kacir, AA'nin 8. kez global iletisim ortagi oldugu, Etimesgut Havaalani'nda düzenlenen dünyanin en büyük uzay, havacilik ve teknoloji festivali TEKNOFEST için Ankara'ya gelen Alper Gezeravci ve Tuva Cihangir Atasever'i teknoloji ve uzay meraklilariyla bir araya getirdi.

TEKNOFEST'i 2018'de ilk kez düzenlerken sadece bir havacilik degil uzay festivali olmasini da kararlastirdiklarini belirten Kacir, Türkiye'nin savunma ve havacilikta oldugu gibi uzay alaninda da büyük projelere imza atmayi hedefledigini söyledi.

Kacir, 6 yildir TEKNOFEST'lerde özellikle uzay çalismalarini gündemin üst siralarinda tuttuklarini vurgulayarak, su degerlendirmelerde bulundu:

"Istanbul TEKNOFEST'te geçtigimiz aylarda Cumhurbaskanimiz Türkiye'nin ilk uzay yolcularini tanistirmisti. Sonrasinda onlar Türkiye'de birtakim egitimlere katildilar. Özellikle uluslararasi uzay istasyonunda gerçeklestirecekleri 13 bilimsel deneye iliskin Türkiye'nin farkli üniversitelerinde arastirma merkezlerinde egitim programlarina katildilar. ABD'de gerçeklestirilen egitim programlarini sürdürdüler. Simdi geri sayim içerisindeyiz. Birkaç ay sonra kendilerini uluslararasi uzay istasyonuna yolcu edecegiz ve tarihimizde önemli bir ilke imza atacagiz."

- "Hedefimiz, egitimlerimizden maksimum faydayi elde etmek"

Türkiye'nin ilk uzay yolcularindan Alper Gezeravci ise gençlerin artik hayallerinin sinirlarinin olmadigini belirterek, "Türkiye'nin 100. yilinda icra edecegimiz ilk uzay yolculugumuz, aslinda bir yere varis hikayesi degil, devletimizin iradesiyle, gelecek nesillerin tereddütsüz degerlerinin sinirini tasiyabilecegi, gökyüzünün derinliklerine öteleyebilecegi bir yolculugun baslangiç noktasidir." diye konustu.

Tuva Cihangir Atasever de ROKETSAN'da görev yaptigi süre boyunca TEKNOFEST Roket Yarismasi'nin icra edilmesinde aktif görev aldigini anlatti.

Su anda Türkiye'nin iki astronot adayindan biri olmanin tarifi güç bir mutluluk ve onur olduguna dikkati çeken Atasever, "Buraya gelerek Milli Teknoloji Hamlesi'nin dip dalgasinin bir parçasi oldugunuz için minnetlerimi sunuyorum. Nisandan itibaren yogun bir egitim programinin içerisindeyiz. Ilk defa bizim milletimizden iki insan uzayda yürütülecek kapsamli bilimsel görevin paydaslari olarak bu egitimlere maruz kaliyor. Çok kiymetli bilgiler ediniyoruz. Hedefimiz, egitimlerimizden maksimum faydayi elde etmek." ifadesini kullandi.

Konusmalarin ardindan uzay yolculari, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile çektirdikleri fotograflari imzalayip katilimcilara dagitti.