Arastirma: Evcil hayvanlar, sigarayi birakmanin ardindaki en büyük motivasyonlardan biriIbrahim Hakki Çetinkaya

Arastirma: Evcil hayvanlar, sigarayi birakmanin ardindaki en büyük motivasyonlardan biriIbrahim Hakki Çetinkaya

ANKARA (AA) - Yeni bir arastirma, insanlarin sigarayi birakmalarinin ardindaki en büyük motivasyonlardan birinin evcil hayvanlari oldugunu ortaya koydu.

HealthDay sitesine göre, ABD’nin George Mason Üniversitesi Saglik Yönetimi Bölümü’nün yaptigi arastirmada, sosyal medya kullanicilarinin sigarayi birakmak için arama yaptiklarinda, daha çok evcil hayvanlarinin nasil etkilendikleriyle ilgili sonuçlarla etkilesim egiliminde oldugu fark edildi.

Bas arastirmacilardan Doç Dr. Hong Xue, "Sonuçlarimiz, insanlarin sigara içmenin evcil hayvanlar da dahil olmak üzere deger verdiklerinin yasamlarini nasil olumsuz etkiledigine dair paylasimlarla daha çok etkilesime geçtigini gösteriyor. Insanlara anlamli gelen bu paylasimlar, sigarayi birakmalari yönünde pozitif etkiye sahip olabilir." ifadelerini kullandi.

Hong, sigara karsiti kampanyalarin, halka daha iyi ulasmak için arastirmalarinin sonuçlarini kullanabilecegini kaydetti.

Facebook kullanicilarinin, videolu paylasimlarla etkilesim kurma ihtimalinin daha fazla oldugu fark edilen çalismada, hükümet ve kar amaci gütmeyen kuruluslarin büyük kampanyalarinin, küçük ve yerel kampanyalardan daha fazla etkilesim sagladigi da ortaya koyuldu.

George Mason Üniversitesinden Doç Dr. Gilbert Gimm ve Doç Dr. Hong tarafindan yönetilen arastirmada, etkili sigara karsiti kampanyalari ve kullanici katilimini etkileyen faktörleri analiz etmek için makine ögrenimi ve sosyal medya veri analizi yöntemleri kullanildi.

Arastirmacilar, çalismalarini "ABD’deki önemli tütün karsiti kampanyalari inceleyen ilk büyük ölçekli sosyal medya veri madenciligi çalismasi" olarak nitelendirdi.