Arastirma: 65 yas üstünde iyi bir gece uykusu için ideal oda sicakligi 20-25 derece olmaliDildar Baykan Atalay

Arastirma: 65 yas üstünde iyi bir gece uykusu için ideal oda sicakligi 20-25 derece olmaliDildar Baykan Atalay

ANKARA (AA) - ABD'li arastirmacilar, 65 yasin üzerindeki bireylerde iyi bir gece uykusu için ideal oda sicakliginin 20-25 derece olmasi gerektigini tespit etti.

Sonuçlari "Science of The Total Environment" isimli dergide yayimlanan arastirmaya göre uzman ekip, 65 yas üzerindeki 50 kisinin 11 bin gece uykusunu izledi.

Arastirmada yas gruplari konusunda oda sicakliginda ciddi farkliliklar bulundugu belirlendi, 65 yas üzerindekilerde 20-25 derecelik oda sicakliginin iyi bir uyku için ideal oldugu ortaya konuldu.

Ayrica ekip, oda sicakliginin 30 derecenin üzerine çikmasi durumunda uyku kalitesinde yüzde 5 ila 10 düsüs kaydetti.

Arastirma ekibinin basindaki Harvard Üniversitesinden Dr. Amir Baniassadi, "Bu sonuçlar, evdeki sicaklik ortamini en dogru seviyeye getirerek uyku kalitesinin arttirilabilecegini gösteriyor. Ayrica bu arastirma, iklim degisikliginin yasli kisilerin uyku kalitesi üzerindeki potansiyel etkisine de isaret ediyor. " ifadelerini kullandi.

Yasli bireylerin, saglik ve bilissel nedenler basta olmak üzere birçok sebepten gece uykularinin bölündügüne isaret eden Baniassadi, yine de çevresel kosullarin uyku kalitesini gelistirebilecegini kaydetti.

Arastirma ekibi, bundan sonraki çalismalarinda iklim degisikliginin bilhassa düsük gelirli yasli kisilerin uyku kalitesi üzerindeki etkilerini incelemeyi planliyor.