AB, Sudan'da taraflara siddeti durdurma, dis aktörlere de müdahaleden kaçinmalari çagrisi yaptiSelen Temizer

AB, Sudan'da taraflara siddeti durdurma, dis aktörlere de müdahaleden kaçinmalari çagrisi yaptiSelen Temizer

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) Sudan'da patlak veren siddeti kinayarak taraflara çatismalarin durdurulmasi, dis aktörlere de müdahaleden kaçinmalari çagrisinda bulundu.

AB Komisyonu Sözcüsü Nabila Massrali, günlük basin toplantisinda, AB'nin Sudan'da cumartesi günü patlak veren siddeti, can kayiplarini ve uluslararasi hukukun ihlal edilmesini kinadigini söyledi.

Massrali, BM'nin aracilik ettigi geçici ateskesin temel alinmasi gerektigini belirterek, "Tüm taraflari liderlik göstermeye ve çatismalarin derhal durdurulmasi için angaje olmaya davet ediyoruz. Bu kritik noktada öncelik silahlarin susturulmasina, durumun tirmandirilmamasina ve bu farkliliklarin diyalog yoluyla çözülmesine verilmelidir." diye konustu.

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in hafta sonu boyunca Kenyali ve Misirli muhataplariyla konuyu istisare ettigine deginen Massrali, ülkedeki demokratik süreci yeniden rayina oturtmanin son derece önemli oldugunu, AB'nin bu yöndeki çabalara açik oldugunu vurguladi.

Massrali, "Dis aktörleri müdahale etmekten kaçinmaya çagiriyoruz." dedi.

AB'nin Birlesmis Milletler, Afrika Birligi ve Suudi Arabistan'la da temasta oldugunu ifade eden Massrali, Sudan'daki yüzlerce AB vatandasinin güvenligini saglamayi öncelik aldiklarinin altini çizdi.

- Ordu ile HDK arasindaki çatismalar

Sudan'in baskenti Hartum'da ve çesitli sehirlerde, 15 Nisan sabahi Sudan ordusu ile paramiliter HDK arasinda silahli çatismalar baslamisti.

Ordu ile HDK arasinda "HDK'nin tamamen orduya katilmasini" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydir yasanan anlasmazlik, sicak çatismaya dönüsmüstü.