NASA'nın su borusu patladı: Veriler tehlikede mi?

Bilim insanları, patlayan bir su borusu nedeniyle NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) ve IRIS uzay aracı tarafından toplanan verilerin çoğunu bir süre işleyemeyecek.NASA'nın SDO Ortak Bilim Operasyon Merkezi'ne (JSOC) ev sahipliği yapan bir sunucu odasında 10 santimetrelik bir soğutma suyu hattı olan boru patladı.JSOC ekip üyeleri yaptıkları açıklamada, “Bu durum binada büyük bir su baskınına ve Helioseismic and Magnetic Imager (HMI) ve Atmospheric Imaging Array (AIA) cihazları ile IRIS uzay aracından gelen verileri işleyen ve dağıtan makinelerin bulunduğu laboratuvarda büyük çaplı hasara yol açtı." dedi.Ayrıca ekip, “Bu noktada, hasarı değerlendirmenin, ekipmanı onarmanın ve kurtarmayı tamamlamanın ne kadar süreceği belli değil. Hasarın çok büyük olduğunu ve tamirin 2025 yılına kadar tamamlanamayacağını biliyoruz." diye ekledi.IRIS (Interface Region Imaging Spectrograph) güneşi inceleyen sonda Haziran 2013'te Dünya yörüngesine fırlatıldı. SDO 2010 yılından bu yana yıldızımızı gözlemliyor ve bilim insanlarının güneş aktivitesinin Dünya'daki yaşamı nasıl etkilediğini daha iyi anlamalarına yardımcı oluyor.Sunucu odasını su basmasının ardından SDO ve IRIS'in eski çalışmalarının veya verilerinin etkilenmediği kaydedildi.  JSOC ekibi yaptığı son açıklamada, "Veri toplama nominal olarak devam ediyor ve şu anda yeni veya geçmiş veri kaybı beklenmiyor. Ancak, veri toplama ve dağıtım sistemi şu anda yeni verileri işleyemiyor. Bu nedenle bu verilerin tesliminde önemli bir gecikme olacak.” ifadelerini kullandı. *Bu haberdeki görüntüler yapay zeka yardımıyla oluşturulmuştur.

NASA'nın su borusu patladı: Veriler tehlikede mi?
NASA'nın su borusu patladı: Veriler tehlikede mi?

Bilim insanları, patlayan bir su borusu nedeniyle NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) ve IRIS uzay aracı tarafından toplanan verilerin çoğunu bir süre işleyemeyecek.

NASA'nın SDO Ortak Bilim Operasyon Merkezi'ne (JSOC) ev sahipliği yapan bir sunucu odasında 10 santimetrelik bir soğutma suyu hattı olan boru patladı.
JSOC ekip üyeleri yaptıkları açıklamada, “Bu durum binada büyük bir su baskınına ve Helioseismic and Magnetic Imager (HMI) ve Atmospheric Imaging Array (AIA) cihazları ile IRIS uzay aracından gelen verileri işleyen ve dağıtan makinelerin bulunduğu laboratuvarda büyük çaplı hasara yol açtı." dedi.
Ayrıca ekip, “Bu noktada, hasarı değerlendirmenin, ekipmanı onarmanın ve kurtarmayı tamamlamanın ne kadar süreceği belli değil. Hasarın çok büyük olduğunu ve tamirin 2025 yılına kadar tamamlanamayacağını biliyoruz." diye ekledi.
IRIS (Interface Region Imaging Spectrograph) güneşi inceleyen sonda Haziran 2013'te Dünya yörüngesine fırlatıldı. SDO 2010 yılından bu yana yıldızımızı gözlemliyor ve bilim insanlarının güneş aktivitesinin Dünya'daki yaşamı nasıl etkilediğini daha iyi anlamalarına yardımcı oluyor.
Sunucu odasını su basmasının ardından SDO ve IRIS'in eski çalışmalarının veya verilerinin etkilenmediği kaydedildi.  JSOC ekibi yaptığı son açıklamada, "Veri toplama nominal olarak devam ediyor ve şu anda yeni veya geçmiş veri kaybı beklenmiyor. Ancak, veri toplama ve dağıtım sistemi şu anda yeni verileri işleyemiyor. Bu nedenle bu verilerin tesliminde önemli bir gecikme olacak.” ifadelerini kullandı. *Bu haberdeki görüntüler yapay zeka yardımıyla oluşturulmuştur.