KOBİ'lere finansman güvencesi: Devlet destekli alacak sigortası (DDAS) nedir?

Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) finansal kaynaklara erişiminde çeşitli mekanizmalar devreye alındı. KOBİ'lerin ticari faaliyetlerini daha güvenli bir şekilde sürdürebilmeleri için 2018 yılında Devlet Destekli Alacak Sigortası uygulaması başlatıldı. Peki, Devlet Destekli Alacak Sigortası (DDAS) nedir? DDAS ne işe yarar, hangi alacaklar için kullanılabilir?Devlet Destekli Alacak Sigortası (DDAS), KOBİ’lerin vadeli satışlarına ilişkin ticari alacaklarını teminat altına alan bir sigorta uygulamasıdır.2018 yılında resmen uygulanmaya başlayan DDAS'ın paydaşları arasında Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Özel Riskler Yönetim Merkezi ile Türk Reasürena A.Ş bulunuyor.Böylece işletmeler, ticari alacaklarını koruma altına alma imkanı elde eder. Şirketler, iflas, konkordato, tasfiye vb. hukuki durumlar ile temerrüde düşen ticari alacaklar için koruma altına alınır.DDAS ile KOBİ'şer teminata bağlanmamış satışlardan doğan alacaklarını koruma alır. Borcun ödenmemesi durumunda teminat sağlanır.KOBİ'lerin nakit akışlarının kesintiye uğraması engellenir. Likidite sıkışıklığı gibi sorunların önüne geçilir. Tahsilata dayalı olası risklerin korunmasını sağlar.DDAS'yan faydalanmak için işletmelerin belirli kriterleri sağlaması gerekir:- En az iki yıl önce kurulmuş olması- Şirketin yurt içi satışlardan cirosunun 500 milyon TL'den az olması- Şirketin risk değerlendirme kriterlerini sağlamasıKOBİ'lerin herhangi bir teminata bağlanmamış yurt içi vadeli satışlarına ait ticari alacakları teminat altına alınabilir. İşletmelerin yurt içi vadeli satışlarından doğan 120, 180, 240 ve 360 güne kadar vadeli, TL bazlı faturalarından oluşan ticari alacakları kapsama dahildi.

KOBİ'lere finansman güvencesi: Devlet destekli alacak sigortası (DDAS) nedir?
KOBİ'lere finansman güvencesi: Devlet destekli alacak sigortası (DDAS) nedir?

Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) finansal kaynaklara erişiminde çeşitli mekanizmalar devreye alındı. KOBİ'lerin ticari faaliyetlerini daha güvenli bir şekilde sürdürebilmeleri için 2018 yılında Devlet Destekli Alacak Sigortası uygulaması başlatıldı. Peki, Devlet Destekli Alacak Sigortası (DDAS) nedir? DDAS ne işe yarar, hangi alacaklar için kullanılabilir?

Devlet Destekli Alacak Sigortası (DDAS), KOBİ’lerin vadeli satışlarına ilişkin ticari alacaklarını teminat altına alan bir sigorta uygulamasıdır.2018 yılında resmen uygulanmaya başlayan DDAS'ın paydaşları arasında Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Özel Riskler Yönetim Merkezi ile Türk Reasürena A.Ş bulunuyor.
Böylece işletmeler, ticari alacaklarını koruma altına alma imkanı elde eder. Şirketler, iflas, konkordato, tasfiye vb. hukuki durumlar ile temerrüde düşen ticari alacaklar için koruma altına alınır.
DDAS ile KOBİ'şer teminata bağlanmamış satışlardan doğan alacaklarını koruma alır. Borcun ödenmemesi durumunda teminat sağlanır.KOBİ'lerin nakit akışlarının kesintiye uğraması engellenir. Likidite sıkışıklığı gibi sorunların önüne geçilir. Tahsilata dayalı olası risklerin korunmasını sağlar.
DDAS'yan faydalanmak için işletmelerin belirli kriterleri sağlaması gerekir:- En az iki yıl önce kurulmuş olması- Şirketin yurt içi satışlardan cirosunun 500 milyon TL'den az olması- Şirketin risk değerlendirme kriterlerini sağlaması
KOBİ'lerin herhangi bir teminata bağlanmamış yurt içi vadeli satışlarına ait ticari alacakları teminat altına alınabilir. İşletmelerin yurt içi vadeli satışlarından doğan 120, 180, 240 ve 360 güne kadar vadeli, TL bazlı faturalarından oluşan ticari alacakları kapsama dahildi.