Adana'nın "şifalı otu"| Doğanın leke kremi! 41 gün güneşte bekletiliyor, ciltte iz, yara, leke, yanık bırakmıyor

Adana'nın Feke ilçesinde köylüler Toros Dağı eteklerinde yetişen doğadan gelen şifalı ot olarak bilinen kantaronu toplayıp şifa için günlerce güneşte bekletiyor. Kantaron yağının vücuda pek çok faydası bulunuyor. Özellikle ciltteki lekelere iyi gelen kantaran yağı, cilt yaralarının da hızlı iyileşmesine yardımcı oluyor.Feke'de köylüler doktor olarak nitelendirdikleri kantaron otu için bir araya gelerek hasat gerçekleştirdi. Tapan bölgesinde köyde her yerde kantaron toplayan kadınlar hem şifa dağıtıyor hem de ev ekonomisine katkı sağlıyor.Ankara'dan yazları memleketi Feke'ye gelen ve kantaron yağının doğadaki şifa olduğunu aktaran Ayşe Bilgiç, “Kantaron yağı ve çayını kullanıyoruz. Kantaronun çiçek kısımlarını zeytin yağı ile 41 gün güneşte bekletiyoruz.Bunu süzüp açık yarada kullanıyorum. Çayını mide sorunları için kullanıyoruz. İlaçların hepsinin yan etkisi var ama bu yağın yok ve doğadan gelen şifa diyoruz” dedi.Bölgede bu yıl kantaron yağını kadınlar için ekonomiye kazandırdıklarını ve kooperatif bünyesinde satıldığını aktaran Hilal Köz ise, “Kantaron otunu kooperatif bünyesinde hasat yaptık. Şifa doktoru olarak bilinir. Elimizden düşmeyen bitki ilaç olarak kullanırız” dedi.Köy sakinlerinden Belkız Özsoy ise 'Bizim köyümüzün doktoru kantaron. Her ağrımızda yanıklarda biz bu otun yağını kullanırız” diye konutu.Sarı kantaron (Hypericum perforatum), çeşitli sağlık yararlarıyla bilinen bir bitkidir. Bilimsel araştırmalar ve geleneksel kullanımına göre, sarı kantaronun şu faydaları olduğu bilinmektedir:Sarı kantaron, hafif ila orta şiddette depresyon ve anksiyete semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.Antidepresan etkileriyle bilinir ve bazı durumlarda bu tür duygudurum bozukluklarının tedavisinde kullanılır.Sarı kantaron, harici olarak kullanıldığında yaraların iyileşmesine yardımcı olabilir.Özellikle hafif yanıklar, kesikler veya ciltteki küçük yaraların tedavisinde kullanılır.Bazı araştırmalar, sarı kantaronun uyku düzenlemesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.Uykusuzluk sorunu yaşayan insanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, uyku kalitesinde iyileşme sağladığı bulunmuştur.Sarı kantaronun sinir sistemi üzerinde sakinleştirici etkileri olduğuna inanılmaktadır.Stresi azaltmaya ve sinirsel gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir.Bitkinin antioksidan özellikleri bulunmaktadır. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltabilir ve genel sağlık üzerinde koruyucu etkileri olabilir.Sarı kantaronun bu faydalarıyla ilgili olarak, kullanımı ve dozajı önemlidir. Bitki bazlı tedaviler konusunda uzman bir sağlık profesyoneline danışmak her zaman önerilir, özellikle mevcut ilaçlarla etkileşim olabileceği durumlarda.

Adana'nın "şifalı otu"| Doğanın leke kremi! 41 gün güneşte bekletiliyor, ciltte iz, yara, leke, yanık bırakmıyor
Adana'nın

Adana'nın Feke ilçesinde köylüler Toros Dağı eteklerinde yetişen doğadan gelen şifalı ot olarak bilinen kantaronu toplayıp şifa için günlerce güneşte bekletiyor. Kantaron yağının vücuda pek çok faydası bulunuyor. Özellikle ciltteki lekelere iyi gelen kantaran yağı, cilt yaralarının da hızlı iyileşmesine yardımcı oluyor.

Feke'de köylüler doktor olarak nitelendirdikleri kantaron otu için bir araya gelerek hasat gerçekleştirdi. Tapan bölgesinde köyde her yerde kantaron toplayan kadınlar hem şifa dağıtıyor hem de ev ekonomisine katkı sağlıyor.
Ankara'dan yazları memleketi Feke'ye gelen ve kantaron yağının doğadaki şifa olduğunu aktaran Ayşe Bilgiç, “Kantaron yağı ve çayını kullanıyoruz. Kantaronun çiçek kısımlarını zeytin yağı ile 41 gün güneşte bekletiyoruz.
Bunu süzüp açık yarada kullanıyorum. Çayını mide sorunları için kullanıyoruz. İlaçların hepsinin yan etkisi var ama bu yağın yok ve doğadan gelen şifa diyoruz” dedi.
Bölgede bu yıl kantaron yağını kadınlar için ekonomiye kazandırdıklarını ve kooperatif bünyesinde satıldığını aktaran Hilal Köz ise, “Kantaron otunu kooperatif bünyesinde hasat yaptık. Şifa doktoru olarak bilinir. Elimizden düşmeyen bitki ilaç olarak kullanırız” dedi.
Köy sakinlerinden Belkız Özsoy ise 'Bizim köyümüzün doktoru kantaron. Her ağrımızda yanıklarda biz bu otun yağını kullanırız” diye konutu.
Sarı kantaron (Hypericum perforatum), çeşitli sağlık yararlarıyla bilinen bir bitkidir. Bilimsel araştırmalar ve geleneksel kullanımına göre, sarı kantaronun şu faydaları olduğu bilinmektedir:
Sarı kantaron, hafif ila orta şiddette depresyon ve anksiyete semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Antidepresan etkileriyle bilinir ve bazı durumlarda bu tür duygudurum bozukluklarının tedavisinde kullanılır.
Sarı kantaron, harici olarak kullanıldığında yaraların iyileşmesine yardımcı olabilir.
Özellikle hafif yanıklar, kesikler veya ciltteki küçük yaraların tedavisinde kullanılır.
Bazı araştırmalar, sarı kantaronun uyku düzenlemesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Uykusuzluk sorunu yaşayan insanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, uyku kalitesinde iyileşme sağladığı bulunmuştur.
Sarı kantaronun sinir sistemi üzerinde sakinleştirici etkileri olduğuna inanılmaktadır.
Stresi azaltmaya ve sinirsel gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir.
Bitkinin antioksidan özellikleri bulunmaktadır. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltabilir ve genel sağlık üzerinde koruyucu etkileri olabilir.
Sarı kantaronun bu faydalarıyla ilgili olarak, kullanımı ve dozajı önemlidir. Bitki bazlı tedaviler konusunda uzman bir sağlık profesyoneline danışmak her zaman önerilir, özellikle mevcut ilaçlarla etkileşim olabileceği durumlarda.