Yelkenler olimpiyat madalyasi için Paris 2024'e açildiErkan Tiryaki- Türkiye Yelken Federasyonu Baskani Özlem Akdurak: "2020 Tokyo'da kaçirdigimiz madalyayi 2024 Paris'te alacagiz" - "En büyük hedeflerimizden biri yelken malzemesinde milli üretim"
ANKARA (AA) - ERKAN TIRYAKI - Türkiye Yelken Federasyonu Baskani Özlem Akdurak, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlari'nda yaklastiklari madalyayi 2024 Paris Olimpiyat Oyunlari'nda almak istediklerini söyledi.
Anadolu Ajansi (AA) Spor Sohbetleri'ne konuk olan Özlem Akdurak, 2016'da göreve geldiklerinden bu yana en büyük hedeflerinin olimpiyat madalyasi oldugunu dile getirdi.
2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlari'nda Türk yelkenin en basarili olimpiyatini geçirdiklerini vurgulayan Akdurak, söyle konustu:
"Tokyo'ya 6 bransta 8 sporcuyla katildik. Iki sinifta da madalya yarisina katildik. Finn sinifinda Alican Kaynar madalyaya yaklasmisti. 2024 Paris için Dünya Yelken Federasyonu birtakim sinif degisiklikleri yapti. Kartlar yeniden karilacak. Su anda birçok sinifta olimpik sporcularimiz yurt disinda hazirlaniyor. 2024'e oldukça iddiali ve istekli hazirlaniyoruz. Olimpik sporcularimiz yilin yaklasik 200 günü yurt disinda çalisiyor. Tabii ülkemizde daha fazla olmalarini isteriz ama kendimizden daha iyi ülkelerle antrenman yapmak çok önemli. 2024 Paris'e çok iyi hazirlaniyoruz. Olimpik takimlarimiz hem fiziksel hem de taktik olarak çok iyi çalisiyor. 2020 Tokyo'da kaçirdigimiz madalyayi 2024 Paris'te alacagiz. Olimpiyat madalyasiyla basarilarimizi taçlandirmak istiyoruz."
- "Gençlerde ciddi basarilar aldik"
Türk yelkenin son dönemde önemli bir yükseliste oldugunu anlatan Akdurak, genç sporcularin aldigi basarilara dikkati çekti.
Akdurak, gençler kategorisinde aktif olduklari hemen hemen her sinifta madalyalar aldiklarini vurgulayarak, "Son yillarimizda gençlik siniflarinda çok fazla Avrupa ve dünya sampiyonluklari pes pese geldi. Bu yüzden bizden danismanlik isteyen ülkeler de oldu. Yayginlik açisindan Türkiye'de su an istedigimiz seviyede degiliz, almamiz gereken yol var. Yelkenin önünde birtakim engeller var. Hala kamuoyunda üst gelir grubuna ait olduguna dair bir algi var. Biz bu algiyi kirmaya çalissak da özellikle yat siniflariyla çok karistiriliyor. Yayginlasma konusunda daha hizli adimlar atmak istiyoruz." ifadelerini kullandi.
- Hedef yelken malzemesinde milli üretim
Yelken malzemelerinin ithalatla geldigini bu yüzden de maliyetin yüksek oldugunun altini çizen Akdurak, yerli üretimin önemini vurgulayarak sözlerine söyle devam etti:
"Malzemeye erisebilirlilik önemli. Ithalata bagli oldugumuz için biraz zorlaniyoruz. Bakanligimizin destegiyle, federasyon ve kulüplerin çabasiyla bunu asmaya çalisiyoruz. Türkiye'de yerli ve milli üretimin bir an önce hayata geçmesi en büyük arzumuz. Tam olarak istedigimiz seviyede degiliz ama kolay bir sey degil. En büyük hedeflerimizden biri yelken malzemesinde milli üretim."
Yelken bransinin spor turizmi açisindan da önemli oldugunu anlatan Türkiye Yelken Federasyonu Baskani Akdurak, "Birçok ülkede bu konu çok iyi isleniyor. Özellikle yelkenli yatçilik açisindan hem yarislarimiza katilim hem de muhtesem cografyamizin tanitimi açisindan bransimiz çok önemli. Yelkende herhangi bir yilda sampiyona ilan ederseniz, o cografyanin taninmasi için o bölgeye yurt disindan antrenmana geliniyor. Sadece sampiyona yillarin da degil, o süreye kadar olan zaman da sporcular ülkenize geliyor. Spor turizm açisindan yelken desteklenmeli." degerlendirmesinde bulundu.
- Tesislesmenin önemi
Özlem Akdurak, yelkende tesislemenin önemine vurgu yaparak, bu yönde atilan adimlari söyle anlatti:
"Izmir Valiligi tarafindan aldigimiz Urla'da bir yerimiz var. Orayi olimpik kamp merkezi yapmak istiyoruz. Orada bulunduracagimiz tekne envanteri sporcularimizin hizmetinde olacak. Böylece Kuzey Avrupa ülkelerinin de kamp merkezi haline gelebiliriz. Dünyanin en iyi sporcularini da böylece kendi evimizde agirlamis oluruz. Yüzlerce çocugumuz onlarla antrenman yapmis olur. Kulüplerimizdeki problem de tesislesme. Gençlik ve Spor Bakanimiz ile Çevre, Sehircilik ve Iklim Bakanimizin uygun görmesiyle tesislesmeyle ilgili önemli bir adim atildi. Kulüplerimizin faal oldugu yerler Gençlik ve Spor Bakanligina geçti, önemli bir yük kalkti. Kiyi Kanunu'nda da yelken sporu lehine bir gelistirme olmali. Aksi takdirde denize sifir olmasi gereken kulüplerimizin sorunlari bitmiyor. Bu sorunu da halledersek yelken daha hizli gelisecek. Denizci bir ülkenin ilk adimi yelkenciliktir. Denizciligin anaokuluyuz diyebilirim."
Ulastirma ve Altyapi Bakanligiyla yaptiklari proje geregi "Amatör Denizci Belgesi Pratik Uygulamasi"ni kendilerinin verecegini de aktaran Akdurak, "Denizlerimizde hizla çogalan amatör denizcilerin, en basit denizcilik kurallarini tatbik ederek bu belgeyi almasi gerekiyor. Bakanligimizin online sinavlarini geçenler pratik sinavlara girebiliyor. Yelkenciligin ve denizciligin seviyesini artirmayi istiyoruz. Gelecek haftalarda çalismalarin start almasini bekliyoruz. Denizciligin pratik ehliyetini biz verecegiz." diyerek görüslerini belirtti.
Özlem Akdurak, Cumhurbaskanligi Uluslararasi Yat Yarislari'nin bu yil da düzenlenecegini sözlerine ekledi.