Yargida yeni düzenlemeler içeren kanun Resmi Gazete'deHamdi Çelikbas- Aile bireylerine ait kisisel esya ile ailenin ortak kullanimina hizmet eden tüm ev esyalari haczedilemeyecek- Icra takibine konu alacaga yetecek miktari asacak sekilde haciz yapilamayacak- Meslege yeni baslayan avukatlardan ilk 5 yil baro kesenegi alinmayacak- Çocugunun hastaligi nedeniyle kadin hükümlünün cezasinin infazi 1 yila kadar ertelenebilecek; erteleme süresi her defasinda 6 ayi geçmemek üzere en çok 4 kez uzatilab
ANKARA (AA) - Yargida yeni düzenlemeler içeren Icra ve Iflas Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.
Kanunla, Icra ve Iflas Kanunu'na "konutta haciz" baslikli madde ekleniyor. Buna göre, icra müdürü, haciz yapilmasi talep edilen yerin konut oldugunu tespit etmesi halinde bu yerde haciz yapilmasina karar verecek ve bu karari derhal icra mahkemesinin onayina sunacak.
Mahkeme, dosyanin tevdi edildigi tarihten itibaren en geç 3 gün içinde dosya üzerinden yapacagi inceleme sonunda, haciz yapilmasi talep edilen yerin konut oldugunun anlasilmasi halinde kararin onaylanmasina kesin olarak karar verecek. Bu kararin icra dairesine bildirilmesi üzerine haciz islemleri yapilacak.
Haciz yapilmasi talep edilen yerin konut olmadiginin anlasilmasi halinde ise mahkeme, konutta haciz yapilmasina dair karari kesin olarak kaldiracak. Bu kararin icra dairesine bildirilmesi üzerine icra müdürü, mevcut haciz talebi hakkinda yeniden karar verecek.
Mahkemenin onaylama karari üzerine hacze gidilen yerin konut olmadiginin anlasilmasi halinde hacze devam edilecek. Ancak konut olmadigi kabul edilen bir yerle ilgili verilen haciz karari üzerine yapilan haciz islemi sirasinda, bu yerin konut oldugu anlasilir ve borçlu da haczin yapilmasina riza göstermez ise haciz islemine son verilecek. Bu hüküm ihtiyati haciz hakkinda uygulanmayacak.
Bu hüküm, düzenlemenin yürürlüge girecegi tarihten önce verilen konutta haciz yapilmasina iliskin kararlar ve haczedilmis esyalar hakkinda da uygulanmayacak.
Düzenlemeyle, borçlu ve ayni çati altinda yasayan aile bireylerine ait kisisel esya ile tüm ev esyasinin haczi yasaklaniyor. Borçlu ve ayni çati altinda yasayan aile bireylerine ait kisisel esya ile ailenin ortak kullanimina hizmet eden tüm ev esyasi haciz olunamayacak.
?Icra takibine konu alacaga yetecek miktari asacak sekilde haciz yapilamayacak.
- Muhafazasina gerek kalmayan mallarin tasfiyesi
Icra ve Iflas Kanunu'na "muhafazasina gerek kalmayan mallarin tasfiyesi" baslikli madde eklendi.
Bu kapsamda muhafaza isleminin dayanagi olan haciz kalkmis olup da yedieminde bulunan mallarin tasfiyesine iliskin usul ve esaslar düzenleniyor. Buna göre, muhafaza isleminin dayanagi olan haciz kalkmis olup da yedieminde bulunan mallar, takibin yapildigi yer icra dairesince resen tasfiye edilecek.
Tasfiye edilecek mallara iliskin bilgiler, icra dairesince Ulusal Yargi Agi Bilisim Sistemi'nde (UYAP) duyurulacak.
Tasfiye masraflari, öncelikle dosyadaki avanstan, avansin bulunmamasi halinde Adalet Bakanligi bütçesinden karsilanacak.
Dosyaya ödenen tutarin, Adalet Bakanligi bütçesinden yapilan masrafi karsilayamamasi halinde icra dairesi, bakiye masrafin, borçludan tahsili için tahsil dairesine bildirimde bulunacak.
- Uyusturucu maddelerin müsaderesi
Uyusturucu maddelerin kesin olarak raporlari alindiktan sonra yönetmelikte belirlenen usule uygun alinacak örneklerin saklanmasi kaydiyla müsaderesine, sulh ceza hakimligince sorusturmanin her safhasinda karar verilecek.
Müsaderesine karar verilen uyusturucu maddeler geregi yapilmak üzere mühürlü olarak mahalli mülki amirlige teslim edilecek. Örnek olarak alinan uyusturucu maddeler hükümle birlikte müsadere edilecek ancak hükmün kesinlesmesinden sonra mahalli mülki amirlige teslim edilecek.
Kanunla, münhasiran suç esyasi niteligi tasiyan uyusturucu veya uyarici maddelerin bir an önce müsadere karari verilerek, imhasinin saglanmasina yönelik düzenlemeye gidiliyor.
Kanunun yürürlüge girdigi tarihten önce el konulmus uyusturucu veya uyarici maddeler bakimindan da bu degisiklikler uygulanacak. Kovusturma evresinde; ilk derece mahkemesinde görülmekte olan dosyalar bakimindan mahkemesince, istinaf veya temyiz kanun yolunda olan dosyalar bakimindan ise UYAP kayitlari incelenerek ilk derece mahkemesince derhal karar verilecek. Örnek alinmamis dosyalarda yeterince örnek alinacak. Örnek olarak alinan uyusturucu veya uyarici maddeler ancak hükmün kesinlesmesinden sonra mahalli mülki amirlige teslim edilecek.
Atesli Silahlar ve Biçaklar ile Diger Aletler Hakkinda Kanun'da sayilan suçlar arasina "göçmen kaçakçiligi" da eklenecek.
Böylelikle, göçmen kaçakçiligi suçu nedeniyle el konulan milli savunma veya iç güvenlik hizmetleriyle dogrudan ilgili silah, mühimmat, araç ve gereç ile sarf malzemesinin Türk Silahli Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlügü, Jandarma Genel Komutanligi veya Sahil Güvenlik Komutanligina tahsis edilebilmesine imkan saglanacak.
- Avukatlara finansman destegi
Avukatlarin büro kurma giderlerinin karsilanmasi için kredi ve finans kuruluslari ile kredi veren kamu kurum ve kuruluslarinca uygun sartlarda finansman destegi saglanacak. Destegin saglanmasina iliskin usul ve esaslar, Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Hazine ve Maliye Bakanliginin görüsü alinarak Adalet Bakanliginca belirlenecek.
Meslege yeni baslayan avukatlardan ilk 5 yil baro kesenegi alinmayacak.
Adli yardim sisteminin güçlendirilmesi amaciyla adli yardim bürosunun gelirleri arasinda yer alan harçlarin ve para cezalarinin orani yüzde 2'den yüzde 3'e çikarilacak.
- Asliye ticaret mahkemelerindeki uyusmazliklar
Terörle Mücadele Kanunu kapsamindaki hak sahipligi sonucunu doguran durumlar arasina, belirtilen haller kapsaminda vazife malulü sayilan ceza infaz kurumu müdürü, infaz ve koruma basmemuru ve infaz ve koruma memuru unvanli ceza infaz kurumu personeli de dahil edilecek. Böylece bu kisiler ile aile bireylerinin de istihdam hakkindan faydalanmasina imkan saglanacak.
Kanunla, koruma amaciyla özgürlügün kisitlanmasi kurumu bakimindan mahkemenin önüne gelen dosyalarda tahkikatin tamamlanmasini müteakip gecikmeksizin en geç iki gün içinde karar verecegi hükme baglaniyor.
Asliye ticaret mahkemelerinde tek hakimle görülen konusu parayla ölçülebilen uyusmazliklarda, dava degeri 500 bin liradan bir milyon liraya çikarilacak ve söz konusu parasal sinir her yil yeniden degerleme oraninda artirilacak.
Göçmen kaçakçiligi suçuyla daha etkin mücadele edilmesi ve caydiriciligin saglanmasi amaciyla Türk Ceza Kanunu'nda degisiklige gidilerek, göçmen kaçakçiligi suçu için verilen cezanin alt siniri 3 yildan 5 yila çikarildi.
Sentetik uyusturucu ve uyarici maddelerin topluma ve bireylere verdigi zararlarin önüne geçilmesi, bu maddelerin imal ve ticareti suçuyla daha etkin mücadele edilmesi amaciyla sentetik katinon ve türevleri, sentetik opioid ve türevleri ile amfetamin ve türevlerinin imal ve ticareti suçuna iliskin ceza, yari oraninda artirilacak.
Cumhuriyet savcisi tarafindan verilen erteleme karari kolluk birimlerine de bildirilecek. Böylece kolluk birimleri süpheli hakkinda verilen erteleme kararindan haberdar olacak.
- Tedavi/denetimli serbestlik tedbirlerine iliskin uzatma 2 yila çikarilacak
Tedavi veya denetimli serbestlik tedbirlerine iliskin uzatma süresi, 1 yildan 2 yila çikarilarak süphelinin daha uzun süre kontrol altinda tutulmasi ve denetlenmesi saglanacak. Denetimli serbestlik süresinin uzatilmasina karar verilebilmesi için denetimli serbestlik müdürlügü teklifte bulunabilecek.
Cumhuriyet savcisi tarafindan hakkinda 5 yil süreyle kamu davasinin açilmasinin ertelenmesine karar verilen süphelinin, bu süre zarfinda uyusturucu veya uyarici madde kullanip kullanmadiginin tespiti amaciyla yilda en az 2 defa ilgili kuruma sevkine karar verilecek.
Hakim, sorusturmacinin, örgüt faaliyeti çerçevesinde islenip islenmedigine bakilmaksizin uyusturucu veya uyarici madde imal ve ticareti suçu bakimindan kamuya açik yer ve isyerlerinde delil toplamak amaciyla ses ve görüntü kaydi yapmasina izin verebilecek.
Sanik hakkinda, toplanan delillere göre mahkumiyet, ceza verilmesine yer olmadigi ve güvenlik tedbiri disinda bir karar verilmesi gerektigi kanisina varilirsa, sorgusu yapilmamis olsa da dava yoklugunda bitirilebilecek.
Hükmün açiklanmasinin geri birakilmasi kararina itiraz edilebilecek. Itiraz merci, karar ve hükmü inceleyecek; usul, esasa iliskin hukuka aykirilik tespit ettigi takdirde gerekçesini göstererek karar ve hükmü kaldiracak, gereginin yapilmasi için dosyayi mahkemesine gönderecek.
Bölge adliye mahkemesinin cumhuriyet bassavciligina itiraz yetkisine iliskin düzenleme yapildi.
Bölge adliye mahkemesinin cumhuriyet bassavciligina sanik aleyhine itiraz edilebilmesi için karari etkileyecek nitelikte esasli bir hatanin bulunmasi zorunlu olacak, bu itiraz sanik veya müdafiine daire tarafindan teblig edilecek. Tebligat, ilgililerin dava dosyasindan belirlenen son adreslerine yapilmasiyla geçerli olacak. Ilgililer, tebligden itibaren 7 gün içinde yazili olarak cevap verebilecek.
- Agir hasta çocugu olan hükümlü annelere infaz ertelemesi
Cezanin infazinin ertelenmesi konusunda yapilan düzenlemeyle çocugunun hastaligi nedeniyle kadin hükümlünün cezasinin infazi ertelenebilecek.
Infazina baslanmis olsa bile, toplam 10 yil veya daha az süreli hapis cezasina mahkum olan veya adli para cezasi infaz sürecinde hapis cezasina çevrilen kadin hükümlünün, engelliligi nedeniyle bakima muhtaç olan veya agir bir hastaliga maruz kalan 18 yasini doldurmamis çocugunun bulunmasi ve toplum güvenligi bakimindan agir ve somut tehlike olusturmayacaginin degerlendirilmesi halinde, cezasinin infazi cumhuriyet bassavciliginca 1 yila kadar ertelenebilecek.
Erteleme süresi her defasinda 6 ayi geçmemek üzere en çok 4 kez uzatilabilecek. Erteleme süresi içinde zaman asimi islemeyecek. Çocugun engellilik nedeniyle bakima muhtaç olma veya agir hastalik hali ilgili maddeye göre belirlenecek.
Erteleme süresi içinde hükümlünün ertelemenin amacina veya yükümlülüklerine aykiri davranmasi, denetimli serbestlik müdürlügü veya kolluk birimlerince tespit edilecek. Hükümlü hakkinda kasten islenen bir suçtan dolayi kamu davasi açilmasi veya çocugun iyilesmesi halinde erteleme karari kaldirilarak ceza infaz olacak.
Hükümlü, cumhuriyet savcisi tarafindan erteleme süresi içinde "belirli bir yerlesim bölgesini terk etmemek, belirlenen yerlere, belirtilen süreler içinde düzenli olarak basvurmak, ekonomik durumu göz önünde bulundurularak belirlenen güvence miktarini yatirmak" yükümlülüklerinden en az birine tabi tutulacak. Hükümlü hakkinda ayrica cumhuriyet savcisi tarafindan yurt disina çikamama yükümlülügü konulacak.
- Tedavi ve rehabilitasyon zorunlulugu
Kullanmak için uyusturucu veya uyarici madde satin alanlarla ilgili de düzenleme yapildi.
Kullanmak için uyusturucu veya uyarici madde satin almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyusturucu veya uyarici madde kullanmak suçundan hükümlü olanlarin tedavi ve rehabilitasyon programlarina katilmasi zorunlu olacak.
Bu suçtan hükümlü olanlar için tedavi ve rehabilitasyon programlarinin uygulanacagi müstakil ceza infaz kurumlari açilabilecegi gibi mevcut ceza infaz kurumlarinin bir bölümü de bu amaç için düzenlenebilecek.
Tedavi ve rehabilitasyon birimleri ile programlarinin asgari standartlari Saglik Bakanliginin uygun görüsü alinarak Adalet Bakanliginca belirlenecek. Tedavi ve rehabilitasyon programlarinin basarili olabilmesi amaciyla hükümlünün izin, ziyaret ve görüsme haklari uzman görüsü dogrultusunda geçici olarak kisitlanabilecek.
Baska bir suçtan hükümlü olup uyusturucu veya uyarici madde bagimlisi oldugu tespit edilen hükümlüler hakkinda da ayni hüküm uygulanacak.
Kullanmak için uyusturucu veya uyarici madde satin almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyusturucu veya uyarici madde kullanmak suçundan hükümlü olup denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle cezasinin infazina karar verilen hükümlülere, kosullu saliverilme tarihine kadar tedavi ve rehabilitasyon programlarina katilma yükümlülügü getirildi.
Denetimli serbestlik müdürlüklerinin sorusturma evresindeki görevlerine "Uyusturucu veya uyarici madde kullananlar hakkinda uygulanacak tedavi veya denetimli serbestlik tedbirlerine iliskin görevler" de eklendi.
Cumhuriyet savcisi tarafindan hakkinda denetimli serbestlik tedbiri veya tedavi ve denetimli serbestlik tedbiri verilen süpheliyle ilgili olarak denetimli serbestlik müdürlügü, "Tedaviye tabi tutulmak, belirlenen programlara katilmak, çocuklarla bir arada olmayi gerektiren ortamlarda çalismaktan yasaklanmak, belirlenen yer veya bölgelere gitmemek" gibi belirlenen yükümlülüklerinden en az 3'üne veya daha fazlasina karar verebilecek.
- Uyusturucu madde kullanimina iliskin test yapilabilecek
Yükümlülükler, süphelinin ihtiyacina göre degistirilebilecek veya ilave yükümlülükler getirilebilecek. Gerekli görülmesi halinde denetimli serbestlik süresi içinde süphelinin uyusturucu veya uyarici madde kullanip kullanmadiginin tespit edilmesi için denetimli serbestlik müdürlügü tarafindan test yapilabilecek veya bu amaçla süphelinin ilgili kuruma sevki saglanabilecek.
Kanunla, tedaviye tabi tutulmasina karar verilen süpheli hakkinda denetimli serbestlik müdürlügü ve ilgili saglik kuramlarinca yapilacak islemlere iliskin görevler belirlendi.
Saglik Bakanliginin uyusturucuyla mücadele için açacagi tedavi ve rehabilitasyon merkezlerine herhangi bir yargisal sürece dahil olmaksizin kendiliginden basvuran kisilerin de tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinden faydalandirilmasi zorunlulugu getirildi.
Uyusturucuyla mücadele alaninda faaliyet gösteren tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin ülke genelinde yayginlastirilmasiyla bagimlilikla mücadelenin etkinliginin artirilmasi amaçlaniyor.
Kaçakçilik suçlari, uyusturucu veya uyarici madde imal ve ticareti suçu, uyusturucu madde yapmak amaciyla bitki ekiminden elde edilen mal varligi degerlerini ihbar edenler ile bu suçlardan kaynaklanan mal varligi degerlerini aklama suçunu ihbar edenlerin kimlikleri gizlenecek.
Düzenlemeyle, basit yargilama usulünün uygulandigi ticari davalardaki miktar veya deger 500 bin liradan 1 milyon liraya çikarildi ve bu parasal sinirin her yil yeniden degerleme oraninda artirilmasi hükme baglandi.
- Bazi ticari davalarda arabulucuya basvurma sarti
Kanuna göre, ticari davalardan, konusu bir miktar para olan alacak, tazminat, itirazin iptali, menfi tespit ve istirdat davalarinda dava açilmadan önce arabulucuya basvurulmus olmasi dava sarti olacak. Bu düzenleme 1 Eylül 2023'te yürürlüge girecek.
Arabulucu, arabuluculuk faaliyeti sonunda düzenlenen tutanak ve sonuçlari konusunda taraflara gerekli açiklamalari yapacak ve taraflar hazir degilse her türlü iletisim vasitasini kullanarak hazir bulunmayan taraflari bilgilendirecek. Kanunla milletlerarasi sulh anlasma belgelerinin icrasi düzenleniyor.
Düzenlemeyle, iç hukukun, Türkiye tarafindan 2019'da imzalanan ve 2022'de yürürlüge giren Arabuluculuk Sonucunda Yapilan Milletlerarasi Sulh Anlasmalari Hakkinda Birlesmis Milletler Sözlesmesi'ne uyumunun saglanmasi amaçlaniyor. Buna göre, arabuluculuk sonucu düzenlenen sulh anlasma belgelerinin yerine getirilmesi için icra edilebilirlik serhinin asliye ticaret mahkemesinden alinmasi zorunlu olacak.
Icra edilebilirlik serhi, taraflarin kararlastirdiklari yer mahkemesinden, kararlastirdiklari yer yoksa sirasiyla karsi tarafin Türkiye'deki yerlesim yeri mahkemesinden, sakin oldugu yer mahkemesinden istenecek. Türkiye'de yerlesim yeri veya sakin oldugu bir yer mevcut degilse Ankara, Istanbul veya Izmir mahkemelerinden birinden istenebilecek.
Icra edilebilirlik serhinin verilmesine iliskin inceleme dosya üzerinden, Sözlesme hükümlerine göre yapilacak. Mahkeme, gerektiginde gerekçesini de göstererek durusma açabilecek.
- Tasinmazin devrine iliskin uyusmazliklarda arabuluculuk
Kanunla, tasinmazin devrine veya tasinmaz üzerinde sinirli ayni hak kurulmasina iliskin uyusmazliklarda arabuluculuk usulü düzenleniyor. Bu düzenleme 1 Eylül 2023'te yürürlüge girecek.
Tasinmazin devrine veya tasinmaz üzerinde sinirli ayni hak kurulmasina iliskin uyusmazliklar arabuluculuga elverisli olacak. Bu kapsamdaki uyusmazliklarda, taraflarin yazili olarak kararlastirmasi ve arabulucunun bu karari tutanak altina almasi halinde arabulucunun talebiyle, arabuluculuk süreciyle sinirli olmak ve konuldugu tarihten itibaren 3 ayi geçmemek üzere tasarruf yetkisinin kisitlandigina dair tapu siciline serh verilecek. Bu serh, taraflarin anlasamamasi veya taraflarin serhin kaldirilmasi konusunda anlasmasi halinde arabulucunun talebiyle, 3 aylik sürenin sonunda ise kendiliginden kalkacak.
Arabuluculuk süreci sonunda taraflarin anlasmasi halinde anlasma belgesi, tasinmazin devri veya tasinmaz üzerinde sinirli ayni hak kurulmasiyla ilgili olarak kanunlarda yer alan sinirlamalar ile usul ve esaslar gözetilmek suretiyle düzenlenecek.
Anlasma belgesinin icra edilebilirligine iliskin serhin alinmasi zorunlu olacak. Bu serh tasinmazin bulundugu yer sulh hukuk mahkemesinden alinacak. Mahkeme yapacagi incelemede anlasma içerigini, arabuluculuga ve cebri icraya elverisli olup olmadigi ve tasinmazin devri veya tasinmaz üzerinde sinirli ayni hak kurulmasiyla ilgili olarak kanunlarda yer alan sinirlamalar ile usul ve esaslara uyulup uyulmadigi yönünden denetleyecek.
Icra edilebilirlik serhi alinmasinin zorunlu kilindigi haller hariç olmak üzere, taraflar ve avukatlari ile arabulucunun, ticari uyusmazliklar bakimindan ise avukatlar ile arabulucunun birlikte imzaladiklari anlasma belgesi, icra edilebilirlik serhi aranmaksizin ilam niteliginde belge sayilacak.
- Arabulucu, asil tarafi arabuluculuk süreci hakkinda bilgilendirecek
Düzenlemeyle arabulucunun, avukati bulunsa bile asil tarafi arabuluculuk süreci hakkinda bilgilendirmek zorunda oldugu hükme baglaniyor, böylelikle avukatin yani sira asil tarafin da süreç hakkinda bilgi sahibi olmasi ve seffafligin saglanmasi amaçlaniyor.
Arabuluculuk bürosuna basvurulmasindan sonra, basvuran taraf aleyhine uyusmazlik konusuyla ilgili olarak icra takibi yapilmasi durumunda, basvuran tarafin bu takibe karsi son tutanagin düzenlendigi tarihten itibaren 2 hafta içinde menfi tespit davasi açmasi ve talebi halinde icra takibinden önce açilan menfi tespit davasina bakan mahkeme, alacagin yüzde 15'inden asagi olmamak üzere gösterilecek teminat mukabilinde, icra takibinin durdurulmasi hakkinda ihtiyati tedbir karari verebilecek. Bu düzenleme 1 Eylül 2023'te yürürlüge girecek.
- Bazi uyusmazliklar dava sarti olarak arabuluculuk kapsamina aliniyor
Kanunla, bazi uyusmazliklar dava sarti olarak arabuluculuk kapsamina aliniyor. Bu düzenleme de 1 Eylül 2023'te yürürlüge girecek.
Kira iliskisinden kaynaklanan uyusmazliklar, tasinir ve tasinmazlarin paylastirilmasina ve ortakligin giderilmesine iliskin uyusmazliklar, Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan kaynaklanan uyusmazliklar, komsu hakkindan kaynaklanan uyusmazliklarda dava açilmadan önce arabulucuya basvurulmus olmasi sarti aranacak.
Ancak kiralanan tasinmazlarin Icra ve Iflas Kanunu'na göre ilamsiz icra yoluyla tahliyesine iliskin hükümler dava sarti olarak arabuluculuk usulüne tabi olmayacak. Bu kapsamda, icra mahkemesine yapilacak itirazin kaldirilmasi talepleri ile tahliye talepleri dava sarti olarak arabuluculuga tabi olmayacak. Ancak anilan usulde sulh hukuk mahkemesinde dava açilmasi gerektiginde dava sarti olarak arabuluculuga iliskin hükümler uygulanacak.
Arabuluculuk süreci sonunda taraflarin anlasmasi halinde anlasma belgesi, tasinmazla ilgili olarak kanunlarda yer alan sinirlamalar ile usul ve esaslar gözetilmek suretiyle düzenlenecek.
Anlasma belgesinin icra edilebilirligine iliskin serhin alinmasi zorunlu olacak. Bu serh, tasinmazla ilgili anlasma belgeleri bakimindan tasinmazin bulundugu yer, diger anlasma belgeleri bakimindan ise arabulucunun görev yaptigi yer sulh hukuk mahkemesinden alinacak. Mahkeme tasinmazla ilgili anlasma belgeleri bakimindan yapacagi incelemede anlasma içerigini, arabuluculuga ve cebri icraya elverisli olup olmadigi ve tasinmazla ilgili olarak kanunlarda yer alan sinirlamalar ile usul ve esaslara uyulup uyulmadigi yönünden denetleyecek.
Düzenlemenin dava sarti olarak arabuluculuga iliskin hükümleri, bu maddenin yürürlüge girdigi tarih itibariyla ilk derece mahkemeleri ve bölge adliye mahkemeleri ile Yargitay'da görülmekte olan davalar hakkinda uygulanmayacak.
- Tazminat Komisyonuna müracaat imkani getiriliyor
Kanunla Anayasa Mahkemesinde derdest olan bazi bireysel basvurular bakimindan Tazminat Komisyonuna müracaat imkani getiriliyor.
Müracaatlar hakkinda karar vermek üzere hakim ve savcilar arasindan Adalet Bakani tarafindan atanacak 9 kisiden olusan bir komisyon kurulacak. Komisyon baskani bu üyeler arasindan Adalet Bakani tarafindan belirlenecek. Komisyon is durumuna göre 3 üyeden olusan heyetler halinde de çalisabilecek.
Komisyon asgari 7 üye, heyetler üye tam sayisiyla toplanacak. Kararlar üye tam sayilarinin salt çogunluguyla verilecek.
Kanunla, 31 Temmuz 2018'den sonra Anayasa Mahkemesine yapilmis ve 9 Mart 2023 itibariyla Yüksek Mahkeme önünde derdest olan söz konusu bireysel basvurularin Tazminat Komisyonu tarafindan karara baglanmasi öngörülüyor. 9 Mart 2023 itibariyla Anayasa Mahkemesinde derdest olan bireysel basvurular, basvuru yollarinin tüketilmemesi nedeniyle verilen kabul edilemezlik kararinin tebliginden itibaren 3 ay içinde yapilacak müracaat üzerine Komisyon tarafindan incelenecek.
Düzenlemeyle isçi veya isveren alacagi ve tazminati talepleriyle ilgili olarak açilacak itirazin iptali, menfi tespit ve istirdat davalarinda arabulucuya basvurulmus olmasi dava sarti oluyor. Bu hüküm de 1 Eylül 2023'te yürürlüge girecek.
Kanunla, çocuk teslimi ve çocukla kisisel iliski kurulmasina dair ilam veya tedbir kararlarinin yerine getirilmesine iliskin islemleri gerçeklestirmek üzere görevlendirilenlere islemin hangi gün ve saatte yapildigina bakilmaksizin ödeme yapilmasi amaçlaniyor.