Yapay kalp takilan hasta, organ nakli olacagi günü bekliyorBerfin Kiraç- Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Dr. Mehmet Nuri Karabulut: - "Bu hasta yasam beklentisi yüksek, hayati seven bir hasta. Yasamak istiyor. Kalbinin disinda bütün vücut sistemleri tikir tikir çalisiyor. Eger bu cihaz olmasaydi belki nakil beklerken hayatini kaybedecekti"
ISTANBUL (AA) - Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesinde ilk kez gerçeklestirilen ameliyatla yapay kalp takilan 52 yasindaki hasta, yeniden hayata tutundu.
Uzun yillardir yasadigi kalp rahatsizligi nedeniyle 2017 yilinda kalp pili takilan Deniz Özfidan, nefes darligi ve çabuk yorulma gibi sikayetlerinin gelismesi üzerine 2 ay önce Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesine basvurdu.
Tedavi altina alinarak Kalp Damar Cerrahisi Klinigine yönlendirilen Özfidan, kalp yetmezligi nedeniyle Saglik Bakanliginin "organ bekleme listesi"ne alindi.
Özfidan'a, kalp bulunana kadar geçen sürede yasamini sürdürebilmesi için Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesinde ilk kez gerçeklestirilen ameliyatla sol ventrikül destek cihazi takildi.
Hastanede bir süre gözetim altinda kalan Özfidan, yapay kalbi ile hastaneden taburcu oldu.
- "Merdiven çikamiyordum ama simdi çikiyorum"
Özfidan, AA muhabirine yaptigi açiklamada, saglikli olsaydi kendisinin de organ bagisçisi olmak istedigini söyledi.
Kalp rahatsizligi nedeniyle 5 yil önce isten ayrildigini dile getiren Özfidan, takilan sol ventrikül destek cihaziyla sosyal hayatina önemli ölçüde geri döndügünü kaydetti.
Özfidan, yapay kalp takilmadan önce yürümekte ve nefes almakta zorlandigini belirterek, "Bakkala ekmek almaya gidiyordum, geri dönüyordum, nefes nefese kaliyordum. Merdiven çikamiyordum ama simdi çikiyorum. 20-30 merdiven çikarim." diye konustu.
Su anda sol ventrikül destek cihazi ile yasadigina dikkati çeken Özfidan, kalp nakli olmasi halinde daha iyi olacagini sözlerine ekledi.
- "Su an yasiyor ama çok uygun bir kalp nakil adayi"
Ameliyati gerçeklestiren ekipte yer alan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Dr. Mehmet Nuri Karabulut, Özfidan'in yapilan testlerinde sol kalbinde ileri derecede yetmezlik tespit ettiklerini söyledi.
Karabulut, hastanin kalp nakli adayi olarak belirlendigini, fakat mevcut durumunun organ bagis listesinde beklemeye uygun olmadigini kaydetti.
"Ileri kalp destegi sistemi"ne ihtiyaci oldugunu tespit ettikleri hastaya, kalp nakli hazirligi amaciyla sol kalp destek sistemi takilmasi karar verdiklerini aktaran Karabulut, bu islemin hastaya uygulandigini söyledi.
Karabulut, söz konusu islemin kalbin sol kismini rahatlattigini ifade ederek, "Hastanin klinik durumunu sanki kendi kalbi çok daha iyi çalisiyormusçasina düzeltiyor ve kalp nakli için daha iyi bir aday haline getiriyor." dedi.
Dr. Mehmet Nuri Karabulut, bugünün 29 Eylül Dünya Kalp Günü olduguna vurgulayarak, "Bu hasta yasam beklentisi yüksek, hayati seven bir hasta. Yasamak istiyor. Kalbinin disinda bütün vücut sistemleri tikir tikir çalisiyor. Eger bu cihaz olmasaydi belki nakil beklerken hayatini kaybedecekti. Su an yasiyor ama çok uygun bir kalp nakil adayi." dedi.
Türkiye'deki organ bagisi oranlarina dikkati çeken Karabulut, ne kadar çok bagis yapilirsa, o kadar çok hastanin yasama tutunacagini söyledi.
- "Organ bagisi hayat kurtaricidir"
Kalp Damar Cerrahisi Klinigi Idari Sorumlusu Prof. Dr. Mehmed Yanartas da, kalp yetmezliginin sadece Türkiye'de degil dünya genelinde ciddi bir artis trendinde oldugunu söyledi.
Yanartas, yeterli organ bagisi olmadigindan kalp veya diger organlardan nakil beklerken kaybedilen hastanin oldukça fazla olduguna isaret ederek, söyle konustu:
"O yüzden biz halkimizi özellikle yogun bakimlarda yatan, artik bir çaresi kalmamis, beyin ölümü gerçeklesmis, kendilerine bunlarin ifade edildigi hasta yakinlarina, baska bir hastanin hayatina umut olma adina özellikle organ bagisinda bulunmalarini istirham ediyoruz. Çünkü o organlar belki toprak olacak. Herhangi bir kisiye faydasi olmayacak belki ama bir kisi organ bagisiyla, üç dört kisinin hayatini kurtaracak. Organ bagisi o yüzden hayat kurtaricidir."