Yakit tasarrufu saglayan buluslari için Avrupa Patent Enstitüsüne basvurdularGökhan Zobar- Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dr. Ögr. Üyesi Dinçer Akal ve ekibindekilerin gelistirdigi sistem araçlarda hem hava filtresini temizliyor hem de yakittan tasarruf ettiriyor - Dr. Ögr. Üyesi Dinçer Akal: - "Sistemi otomasyon, elektronik devre ve temizleyici olmak üzere 3 ayri asamada gelistirdik. Bugüne kadar hiçbir traktörde yapilmamis sistemdi"
EDIRNE (AA) - Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dr. Ögr. Üyesi Dinçer Akal ve ekibindekiler, içten yanmali motorlar için gelistirdikleri ve Türkiye Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) tescillenen "Içten Yanmali Motorlar Için Hava Filtresi Temizleme Tertibati" için Avrupa Patent Enstitüsüne basvurdu.
Fakültede Dr. Ögr. Üyesi Dinçer Akal öncülügündeki ekibin gelistirdigi sistem temmuz ayinda TÜRKPATENT'ten patent aldi. Akal ve ekibindeki Hema Endüstri Insan Kaynaklari Yöneticisi Makine Yüksek Mühendisi Ilker Selvi ve Hattat Traktör Arge Sefi makine mühendisi Mustafa Kütük bulusun Avrupa'da tescillenmesi için Avrupa Patent Enstitüsüne basvurdu.
Akal, AA muhabirine zorlu sartlarda çalistirilan traktör, is makinesi ve arazi araçlarinin yogun toza maruz kaldigini söyledi.
Motorlar üzerinde inceleme ve ölçümler gerçeklestirdiklerini belirten Akal, "Yaptigimiz ölçümlerde tikaniklik seviyesi yüzde 50'inin üzerine çiktiktan sonra basinç düsüsü oluyor ve çok fazla yakit tüketimine neden oluyor. Türkiye'deki traktörlerde hava filtresi tikandiginda bir isik yaniyor, bu durumda yaptigimiz ölçümde yakit tüketimi yüzde 100 artiyor." dedi.
- "Sürücüler sanayiye gitmek zorunda kalmiyor"
Akal, yasanan sorunu çözmek için otomatik bir sistem gelistirdiklerini ve basari elde edildigini ifade etti.
Hava filtrelerinin tikanmasi sonucu motorun güç degerinin azaldigini ve yakit tüketiminin arttigini aktaran Akal, sunlari kaydetti:
"Sistemi otomasyon, elektronik devre ve temizleyici olmak üzere 3 ayri asamada gelistirdik. Bugüne kadar hiçbir traktörde yapilmamis bir sistemdi. Bunu motorun üzerine monte ettik. Bu sistem sayesinde hiçbir zaman uyari isigi yanmiyor. Yogun toz durumunda temizleyici otomatik olarak devreye giriyor. Motoru durduruyor ve otomatik olarak hava filtresi temizleniyor. Daha sonra sürücü çalismasina devam ediyor. Sürücüler sanayiye gitmek zorunda kalmiyor. Bu sistem sayesinde yakit tasarrufu saglanmis oluyor. Emisyon oranlari da düsmüs oluyor, çevreye katki saglanmis oluyor."
Bulusun Avrupa'da patent almasi için basvurularin yapildigini dile getiren Akal, sistemi daha da gelistirmeyi hedeflediklerini söyledi.