YÖK, "engelsiz üniversiteler"e ödül verdiSelma Kasap- YÖK Baskani Prof. Dr. Erol Özvar:- "Engelsiz Üniversite Ödülleri için bu yil 97 üniversitemizden toplam 1091 basvuru yapilmistir. Degerlendirme sonuçlarina göre 56 üniversite toplam 295 bayrak almaya hak kazanmistir"- "Selçuk Üniversitesi 37 bayrakla ilk, Aksaray Üniversitesi 23 bayrakla ikinci sirada yer aldi"
ANKARA (AA) - Yüksekögretim Kurulu (YÖK) Baskani Prof. Dr. Erol Özvar, "Engelsiz Üniversite Ödülleri" için bu yil 97 üniversiteden toplam 1091 basvuru aldiklarini, 56 üniversitenin 295 bayrak almaya hak kazandigini bildirdi.
Yüksekögretim Kurulunca, Engelsiz Üniversite Bayraklari ve Program Nisani Ödül Töreni, YÖK Baskanliginda düzenlendi.
Özvar, buradaki konusmasinda, kurul olarak "engelsiz üniversite ve erisilebilir kampüs" anlayisiyla dezavantajli ögrenciler için bütün yüksekögretim kurumlariyla isbirligi içinde çalismalar yürüttüklerini ifade etti.
Yüksekögretim sistemindeki ögrenci sayisinin 7 milyona yaklastigini, farkli engel düzeylerindeki ögrenci sayisinin 56 bin dolayinda oldugunu belirten Özvar, bu sayinin yüksekögretim sistemindeki ögrencilerin yaklasik binde 8'ini teskil ettigini, engelli ögrencilerin yaklasik üçte birinin kadinlardan olustugunu aktardi.
Kadin engelli ögrencilerin erkek ögrencilere kiyasla daha dezavantajli oldugunu ve üniversiteye erisimde sorunlar yasayabildigini ifade eden Özvar, söyle devam etti:
"Engelli ögrencilerin yaklasik yüzde 90'i açik ögretim programi uygulayan üniversitelerimizi tercih etmektedir. Bu tercihin temel nedeni, yüz yüze egitim programlarinda ulasim, barinma gibi temel ihtiyaçlarini karsilayamamalaridir. Özellikle engelli kadinlar, bu sorunlarla daha sik karsilasmakta ve üniversiteye erisim noktasinda daha fazla dezavantajli bir konumda bulunmaktadir. Bu veriler açikça göstermektedir ki toplumun tamamina katilim konusunda zorluk yasayan engelli bireylerin üniversiteye erisimi, sunulan olanaklarin kisitli olmasi nedeniyle istenilen düzeyde gerçeklesememektedir. Toplumumuzun ilerlemeye ve gelismeye devam etmesi ve engelli ögrencilerin üniversiteye erisimi için daha fazla destek ve firsat saglanmali, engelsiz bir egitim ortami olusturulmalidir."
Erisilebilirlik standartlarina uygun kampüslerin yani sira engelli ögrencilerin özel ihtiyaçlarina yönelik akademik destek ve kaynaklarin da saglanmasi gerektigini vurgulayan Özvar, engelli bireylerin egitim olanaklarindan bütünüyle yararlanabilmeleri ve egitime katilimlarini desteklemek amaciyla üniversitelerin yapacagi çalismalarin önemine dikkati çekti.
Özvar, mekan erisilebilirligi konusunda birçok üniversitede önemli ilerlemeler kaydedildigini ancak farkli engel gruplarindaki ögrenciler için egitim ve program içeriklerinin erisilebilir olmasi için daha büyük çaba sarf edilmesi gerektigini söyledi.
Üniversitelerden, engelli ögrenciler basta olmak üzere bütün engelli vatandaslarin toplumsal hayata katilimini kolaylastiracak projelere katki sunmalarini bir "ödev" olarak beklediklerini ifade eden Özvar, YÖK olarak devletin bütün kurumlariyla bu konuda destek vermeye hazir olduklarini bildirdi.
Özvar, "Üniversite-sanayi isbirligi çerçevesinde AR-GE, ÜR-GE faaliyetlerinizde engelli vatandaslarimizin ihtiyaçlarina öncelik vererek daha somut, çözüm odakli ve ulusal düzeyi asacak basarilara imza atmanizi diliyoruz. Bilhassa bu çalismalara engelli ögrencilerimizin ve arastirmacilarimizin katilmasi büyük bir önem arz ediyor. Bu konuda farkindalik yaratacak üniversitelere daha hususi destekler sunacagiz." ifadelerini kullandi.
- Bayrak almada 20 üniversite öne çikti
Erol Özvar, üniversitelerde engelsiz bir ekosistem olusturulmasini tesvik etmek üzere 2018'den bu yana Engelsiz Üniversite Ödülleri verildigine dikkati çekti.
Ödüllerin ilki olan Engelsiz Üniversite Bayraklari'nin, Mekanda Erisilebilirlik (Turuncu Bayrak), Egitimde Erisilebilirlik (Yesil Bayrak) ve Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erisilebilirlik (Mavi Bayrak) olmak üzere üç kategoriye ayrildigini anlatan Özvar, farkli engel gruplarina erisilebilirlik saglayan üniversitelerin ilgili programlarina ise Engelsiz Program Nisani verildigini aktardi.
Erol Özvar, söyle konustu:
"Bu yil Engelsiz Üniversite Ödülleri için 97 üniversitemizden toplam 1091 basvuru yapilmistir. 47 panelist tarafindan yapilan degerlendirme sonuçlarina göre 56 üniversite toplam 295 bayrak almaya hak kazanmistir. Bu bayraklardan 152'si mekanda erisilebilirlige verilen turuncu bayrak, 92'si egitimde erisilebilirlige verilen yesil bayrak ve 51'i de sosyo-kültürel faaliyetlerde erisilebilirlige verilen mavi bayrak olmustur."
Bayrak alma konusunda öne çikan ilk 20 üniversiteye iliskin Özvar, su açiklamalarda bulundu:
"Selçuk Üniversitesi 37 bayrakla ilk, Aksaray Üniversitesi 23 bayrakla ikinci sirada yer almistir. Mersin Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi ise her ikisi de 20 bayrakla üçüncü sirayi paylasmaktadir. Bu siralamada diger üniversitelerin basarilari da dikkat çekicidir. Bartin Üniversitesi 16 bayrakla dördüncü, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi 11 bayrakla besinci ve Anadolu Üniversitesi 10 bayrakla altinci sirada yer almaktadir. Tekirdag Namik Kemal Üniversitesi 9 bayrakla yedinci, Ege Üniversitesi de 9 bayrakla sekizinci sirada yer almaktadir. Yozgat Bozok Üniversitesi, Usak Üniversitesi ve TED Üniversitesi ise her biri 8 bayrakla dokuzuncu sirayi paylasmaktadir. Bu basarili üniversitelerin yani sira Marmara Üniversitesi 7 bayrakla onuncu, Karamanoglu Mehmet Bey Üniversitesi de 7 bayrakla on birinci sirayi elde etmistir. Kastamonu Üniversitesi 6 bayrakla on ikinci, Istanbul Üniversitesi de 6 bayrakla on üçüncü sirada yer alirken, Sakarya Üniversitesi 5 bayrakla on dördüncü sirayi elde etmistir. Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi ise her ikisi de 5 bayrakla on besinci sirayi paylasmaktadir."
Özvar, Engelsiz Program Nisani'ni 14 programla 4 üniversitenin aldigini belirterek, "Bu kapsamda, Dokuz Eylül Üniversitesi 9 nisana, Ege Üniversitesi 3 nisana, Izmir Demokrasi Üniversitesi ve Izmir Bakirçay Üniversitesi 1’er nisana sahip olmustur." dedi.
YÖK Baskani Erol Özvar, törene katilan üniversite rektörlerine ödüllerini takdim etti.