Uzmanlara göre AB, fosil yakitlardan "geri dönülemez" sekilde uzaklasiyorNuran Erkul Kaya- Avrupa Yesil Mutabakatinin uygulanmasiyla 2030'a kadar AB'de gaz tüketiminin en az yüzde 31 azalmasi ve yaklasik 29 milyon elektrikli aracin yollarda olmasi bekleniyor
LONDRA (AA) - Avrupa Yesil Mutabakatindaki yasalarin hayata geçirilmesiyle Avrupa Birligi'nin (AB) 2030'a kadar fosil yakitlardan "geri dönülemez" sekilde uzaklasacagi, rüzgar ve günes enerjisinin elektrik tüketiminin yüzde 55'ini karsilayarak ana elektrik kaynaklari olacagi öngörülüyor.
Enerji düsünce kurulusu Strategic Perspectives'in Avrupa Yesil Mutabakatinin blogun enerji güvenligi, elektrik fiyatlari, istihdam ve yatirim ihtiyaçlarini nasil etkileyecegine iliskin analizine göre, temiz enerji dönüsümüyle AB ekonomisinde büyük dönüsüm bekleniyor.
Yesil Mutabakat kapsaminda 2030'a kadar en az yüzde 55 net emisyon azaltimina ulasilmasini saglayacak yasalarin uygulanmasiyla, rüzgar ve günes enerjisinin toplam elektrik üretiminin yüzde 55'ini karsilayarak ana elektrik kaynaklari olacagi hesaplaniyor.
AB'nin fosil yakitlardan geri dönülemez sekilde uzaklasacagi ve AB genelinde gaz tüketiminin en az yüzde 31 düsecegi öngörülüyor. Bu düsüsün Almanya'nin Ukrayna savasindan önceki yillik gaz tüketimiyle yaklasik ayni seviyede oldugu hesaplaniyor.
Yesil Mutabakat sonrasinda AB ülkelerinde en az 58 milyon isi pompasinin kurulmasi ve yaklasik 29 milyon elektrikli aracin yollarda olmasi bekleniyor.
Temiz enerji çözümlerinin benimsenmesiyle Avrupa'da hane halkinin ortalama enerji harcamalarinin bütçeleri içinde geçen yil yüzde 8,6 olan payinin 2030'a yüzde 6,1'e düsecegi tahmin ediliyor. Bu dönemde ortalama elektrik fiyatlarinin yüzde 7 düsecegi hesaplaniyor.
Temiz enerji dönüsümünün AB ülkelerinde en az net 447 bin istihdam yaratma potansiyeli de bulunuyor.
Strategic Perspectives Icra Direktörü Linda Kalcher, analize iliskin degerlendirmesinde, Yesil Mutabakatin gerçege dönüstürülmesinin daha fazla enerji güvenligi ve ekonomik refah getirecegini belirterek, "Günes ve rüzgar enerjisi son 20 yila kiyasla 3 kat daha hizli bir sekilde kullanilmaya baslanacak. Bu da sanayi için elektrik fiyatlarini düsürecek ve rekabet gücünü arttiracaktir. AB'ye gaz, kömür ve petrol ihraç etmek isteyen ülkeler kendilerini kandirmasinlar, tüketim geri dönülmez bir sekilde azaliyor." ifadelerini kullandi.
Strategic Perspectives Direktörü Neil Makaroff ise mutabakatin hayat pahaliligina karsi bir kalkan görevinde oldugunu kaydetti.
Petrol, gaz ve kömürün yüksek enflasyonun ana nedenleri oldugunu aktaran Makaroff, "Sinirli gaz ve petrol kaynaklarina sahip bir kita olarak AB, jeopolitik tehditlere karsi net sifir geçisini bir enerji güvenligi araci olarak kullanarak dogru stratejik seçenegi benimsiyor. Yesil Mutabakat, Almanya'nin yillik gaz tüketimine esdeger bir miktari sadece 7 yilda azaltacaktir." degerlendirmesinde bulundu.