Uzmanindan burun kanamasinin sebeplerine iliskin bilgilendirme Hatice Senses Kurukiz- Medicana Saglik Grubu Kulak Burun Bogaz Uzmani Doç. Dr. Eda Tuna Yalçinozan: - "Burun kanamasi her insanin hayati boyunca karsilasabilecegi bir durumdur ve genelde 2-10 yas ile 50- 80 yas arasi daha fazla gözlenmektedir. Burun kanamasinin pek çok sebebi olabilir. Bunlari lokal ve sistemik olarak ikiye ayirmak mümkündür"
ISTANBUL (AA) - Medicana Saglik Grubu Kulak Burun Bogaz Uzmani Doç. Dr. Eda Tuna Yalçinozan, burun kanamasinin her insanin hayati boyunca karsilasabilecegi bir durum oldugunu, genelde 2-10 yas ile 50-80 yas arasi daha fazla gözlendigini belirterek, burun kanamasinin pek çok sebebi olabilecegini bildirdi.
Medicana'dan yapilan açiklamaya göre, her insanin hayati boyunca pek çok kez karsilastigi burun kanamasi bazen basit sebeplerden kaynaklanirken, bazen de hafife alinmayacak hastaliklarin belirtisi olabiliyor.
Endiseye neden olan burun kanamasinin tekrarlanmamasi içinse basit önlemler alinabiliyor. Açiklamada görüslerine yer verilen Yalçinozan, burun kanamasi hakkinda bilgi verdi.
Yalçinozan, "Burun kanamasi her insanin hayati boyunca karsilasabilecegi bir durumdur ve genelde 2-10 yas ile 50-80 yas arasi daha fazla gözlenmektedir. Burun kanamasinin pek çok sebebi olabilir. Bunlari lokal ve sistemik olarak ikiye ayirmak mümkündür." ifadelerini kullandi.
Burun karistirmanin en sik kanama nedeni oldugunu ifade eden Yalçinozan, burun karistirmanin burun ön kisminda yara ve kanamaya neden oldugunu, ani burun veya yüz travmalarinin, kiriklara ve mukozal hasarlara neden olabilecekleri için burun kanamasi ile sonuçlanabildigini, burun kanamasinin bir baska yaygin nedeninin ise enfeksiyon ve mukozal enflamasyon oldugunu aktardi.
Yalçinozan, sinüzit, üst solunum yolu enfeksiyonlari ve alerji gibi solunum yollari enflamasyonlarinin hasarlanmaya baslayan bölgelerden kanamaya neden olabildigini vurgulayarak, su bilgileri verdi:
"Burunun iki tarafi arasindaki bölmede bulunan egrilikler (deviasyonlar) nedeniyle nazal hava akiminin bu düzensizliklerde olusturdugu kuruluk ve kanama da bir baska lokal nedendir. Sistemik nedenlerden ise yüksek tansiyon burun kanamasinin direkt bir nedeni olmasa da burun kanamasi olan hastalarda yüksek tansiyonun saptandigi ve yapilan muayenelerde yüksek tansiyona bagli olabilecegi düsünülen burun içi damarlarinin genisledigi görülmüstür. Bu nedenle hipertansiyon kontrol altinda tutulmalidir. Tekrarlayan burun kanamalari ile kendini gösteren bazi kalitsal damar hastaliklari, kortizon olmayan anti-inflamatuvar ilaçlar, kan sulandiricilarin kullanimi sistemik burun kanamasi nedenleri arasinda en çok karsimiza çikan faktörlerdir."
- "Sakin kalmaya özen gösterin"
Kisilerin burun kanamasi nedeniyle endiselenebilecegini kaydeden Doç. Dr. Yalçinozan, "Hasta ilk müdahalesini, kafasini öne dogru bir lavaboya veya çanak/legen gibi bir kaba dogru egerek sakince oturmus bir sekilde, yaklasik 10 dakika boyunca burun deliklerini iki taraftan da sikistirarak konservatif olarak kendisi uygulayabilir. Bunu yaparken arada buruna soguk su çekilerek, burun etrafi veya alina buz uygulamasi yapilmali ve agizda biriken kan tükürülmelidir. Burun kanamasi tedavisinde hasta sakin olmasi gerektiginin bilincinde olmalidir. Hasta ilk müdahaleyi takiben kanama durmasi durumunda takip eden günlerde KBB klinigine basvurabilir. Yapilan ilk müdahalelere ragmen kanamanin durmadigi durumlarda ise en yakin acil servise basvurabilir. Burun içi antiseptik krem uygulamalari oldukça etkilidir ki bu sayede çogu vakada herhangi ileri bir müdahaleyi gerektirecek durumun önüne geçilmis olunur." degerlendirmesini yapti.
Doç. Dr. Eda Tuna Yalçinozan, burun kanamasini veya kanamanin tekrarlamasini önlemek için su önerilerde bulundu:
"Burun karistirma aliskanligindan vazgeçilmelidir. Güçlü/hizli bir sekilde burun silme ve sümkürmekten kaçinilmalidir. Agiz açik hapsirilmalidir. Hem bulundugunuz ortami nemlendirmeli, hem de burun içini nemlendirmek için solüsyonlar ve kremler kullanilmalidir. Sicak su ile banyo/dus yapmaktan kaçinilmalidir. Sicak ve baharatli yiyeceklerden uzak durulmalidir. Aspirin ve benzeri kan sulandirici ilaçlar kullanan hastalarda gerekirse hekim onayi alinarak tedaviye ara verilmeli, bu mümkün degilse hekim kontrolünde kullanilmaya devam edilmelidir."