Ulastirma ve Altyapi Bakanligi: "Türkiye'nin altyapisina zarar veremeyecekler"Hülya Ömür Uylas
ANKARA (AA) - Ulastirma ve Altyapi Bakanliginca, 1915 Çanakkale Köprüsü'ndeki geçislerden zarar edildigi yönündeki iddialarin dezenformasyon ve karalama amaci tasidigi belirtilerek, "Türkiye'nin altyapisina zarar veremeyecekler." ifadesi kullanildi.
Bakanliktan yapilan açiklamada, bazi basin ve yayin organlarinda 1915 Çanakkale Köprüsü'nden geçislere yönelik iddialara yanit verildi.
Köprünün, mimari tasarimi ve teknik özellikleriyle "en"lerin, "ilk"lerin ve "rekorlarin" projesi oldugu vurgulanan açiklamada, "1915 Çanakkale Köprüsü, kisa sürede ülkemiz ve milletimiz için bir gurur abidesi olurken Türkiye’nin simge yapilarindan birine dönüstü. ?Ülkemize sagladigi ve saglayacagi faydalarin yani sira dünyanin hizmetine sundugumuz bir mühendislik basarisi olan köprümüz ne yazik ki bazi kesimlerin art niyetli siyasi ajandalarina alet edilmeye devam ediyor." degerlendirmesinde bulunuldu.
Köprüye iliskin bazi basin yayin organlarinda yayimlanan iddialara dikkat çekilen açiklamada, bunlarin bilgi kirliligi yaratmaya yönelik manipülatif amaçlarla ortaya atildigi belirtildi. Açiklamada, köprünün 318 metrelik kulelerin üzerine yerlestirilen 16 metrelik mimari amaçli top mermileriyle dünyanin en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü olarak tarihe geçtigi aktarilarak, "2,545 milyar avro yapim maliyeti olan bu ileri teknoloji mühendislik harikasi esere, ülkemiz ve milletimiz hazinesinden 1 kurus bile çikmadan sahip olmustur. Tam bir yil önce 'Ecdada Saygimiz, Gelecege Armaganimizdir' diyerek açtigimiz köprümüz sayesinde, saatler süren feribot çilesi sona erdi ve bogaz geçis süresi 6 dakikaya indi. Tasimacilikta zaman ve maliyetler düsürüldü, dis ticaretin etkinligi artirilarak ithalat ve ihracatimizdaki zaman maliyeti azaltildi. Trakya ve Bati Anadolu'daki sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerine ivme kazandirildi, bölgelerimizin ekonomik faaliyetlerinin yani sira kesintisiz ulasimla sosyal baglari ve turizmi de güçlendirildi." ifadelerine yer verildi.
- Bir yilda 2,2 milyon araç kullandi
Köprünün açilisindan bugüne geçen bir yilda, zamandan 382 milyon avro, akaryakit tüketiminden 31 milyon 300 bin avro, 3 bin 234 agaca es deger karbon salimindaki azalmayla çevresel olarak 1 milyon 900 bin avro tasarruf edildigi aktarilan açiklamada, "Böylece toplam tasarruf tutari yillik olarak 415 milyon avroya ulasti. Tüm bu basarilarinin yani sira açildigi 18 Mart 2022'den itibaren köprümüzü 2,2 milyon araç kullandi." denildi.
Köprüde kapasitenin zaman içinde geliserek diger projelerde oldugu gibi karsilama oranlarini yakalayip, geçecegi belirtilen açiklamada, sunlar kaydedildi:
"Örnegin, ulasim talep tahmin modeline uygun sekilde, günlük araç geçis sayisi baslangiçta 10 bin olan Avrasya Tüneli, geldigimiz noktada günlük 75 bin araç geçisine, günlük araç geçis sayisi baslangiçta 5 bin olan Osmangazi Köprüsü ise günlük 80 bin araç geçisine ulasmis durumda. Yani sadece bir yillik geçen araç sayilariyla gelisi güzel yorum yapanlara, araç tahmin modellemesi ile finansman geri ödemesi için gerekli araç sayisi garantisi arasindaki farki anlatmaya devam edecegiz."
- "2024 yilinda elde edecegimiz gelirler ile ödemeler basa bas noktaya gelecek"
Açiklamada, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün saglayacagi katkilara da dikkati çekilerek, su ifadelere yer verildi:
"1915 Çanakkale Köprüsü, vatan ve millet sevgisinden yoksun, Ata mirasina sahip çikmayi beceremeyenlere Yeni Türkiye'nin mesajidir ve ayni zamanda kamu-özel isbirligi (KÖI) ile yapilan yap-islet devret projelerinin ülkemize, milletimize büyük faydalarinin önemli bir örnegidir. Hava yolu, kara yolu, demir yolu ve denizcilik alaninda KÖI modeliyle yapilan yatirimlarimiz incelendiginde, 2024 yilinda elde edecegimiz gelirler ile ödemeler basa bas noktaya gelecek. 2025’te gelirlerimiz, yapacagimiz ödemelerin üzerinde olacak. Böylece ulastirma sektöründe KÖI modeliyle insa edilen eserler sayesinde hazinemize net nakit akisi saglanacak, devletimiz ilave gelire kavusacak."
Açiklamada, 2003-2022 döneminde yapilan toplam 193,9 milyar dolarlik yatirim sayesinde, GSYH'ye 605,5 milyar dolar, üretime 1 milyar 259 milyon dolar, ihracata 109,6 milyar dolar, vergiye 31,6 milyar dolar ve istihdama yillik ortalama 1052 kisi katki saglandigi aktarilarak, "Ilk günden itibaren, Türkiye'nin dört bir kösesinde hizmet ve eser firtinasi estirdik, estirmeye devam ediyoruz. Baskalarinin 100 yilda insa edemedigi dev projeleri, dünya çapindaki eserleri 20 yil gibi kisa bir sürede tamamlayarak yalnizca ülkemizin degil, dünyanin da hizmetine sunduk. Ileri teknoloji gerektiren büyük ölçekli kara yolu eserleri sayesinde ortaya koydugumuz basarilarla ülkemizi uluslararasi bir koridora çevirdik, dünyayi Türkiye'ye bagladik. Ülkemizi bölünmüs yollar, otoyollar, mega projeler ve akilli ulasim sistemleriyle çagin ilerisine tasidik." degerlendirmesinde bulunuldu.
Bu çalismalara karsin karalama kampanyasi yürütüldügü vurgulanan açiklamada,, "Açiklamalarimiza ragmen yanlislarinda israr edenler, sadece ülkemizin bütünsel kalkinmasina hizmet eden eserlerine saldirmiyorlar. Ayni zamanda deprem direncini artiran, alternatif yollarla ulasimi destekleyen, milletimizin yasam kalitesinin sürdürülebilirligine ve gelistirilmesine de aracilik eden ‘Türkiye’nin altyapisina’ da zarar vermeye çalisiyorlar. Milletimiz müsterih olsun, onlarin gelecegiyle oynanmasina bugüne kadar müsaade etmedik, bundan sonra da etmeyecegiz." denildi.