UNCTAD, Türkiye'nin bu yila iliskin ekonomik büyüme tahminini yükselttiSevgi Ceren Gökkoyun- Ticaret ve Kalkinma Raporu'nda, Türkiye ekonomisinin 2023'te yüzde 3,7 büyümesinin öngörüldügü bildirildi - Raporda, küresel ekonomik büyüme tahminin ise bu yil için yüzde 2,1'den yüzde 2,4'e çikarildigi belirtildi
NEW YORK (AA) - Birlesmis Milletler Ticaret ve Kalkinma Konferansi (UNCTAD), Türkiye ekonomisine iliskin büyüme tahminini bu yil için yüzde 2,6'dan yüzde 3,7'ye yükseltti.
UNCTAD, Ticaret ve Kalkinma Raporu'nun ekim sayisini yayimladi.
Raporda, geçen yil yüzde 3 olan dünya ekonomik büyümesinin 2023'te yüzde 2,4'e yavaslamasinin beklendigi belirtildi. Bu rakamin küresel mali sistemde reform yapilmasina, enflasyonla, esitsizlikle ve kamu borcuyla mücadeleye yönelik daha pratik politikalara ve kritik piyasalarin daha fazla gözetim altina alinmasina yönelik acil ihtiyacin altini çizdigi vurgulandi.
UNCTAD, nisan raporunda dünya ekonomisinin bu yil yüzde 2,1 büyüyecegini öngörmüstü.
ABD'de artan faiz oranlarina ragmen ekonominin kontrollü bir yavaslama yasayarak kötümser tahminlere meydan okudugu vurgulanan raporda, "yumusak inisin" güçlü tüketici harcamalarina, mali kemer sikma önlemlerinden kaçinilmasina ve yilin baslarindaki aktif parasal müdahaleye baglanabilecegi aktarildi.
Raporda, ayni zamanda, özellikle uzun süren yüksek faiz oranlari nedeniyle yatirim endiselerinin devam ettigi kaydedildi.
Buna karsilik, Avrupa'nin potansiyel bir resesyonun esiginde olduguna isaret edilen raporda, hizla sikilasan para politikasi ve güçlü ekonomik dalgalanmalarla bogusuldugu ifade edildi.
Raporda, Avrupa'da büyük ekonomilerin yavasladigi ve Almanya'nin da daralma sürecinde oldugu vurgulanarak kita genelinde mali kemer sikma politikalariyla birlesen duragan veya düsen reel ücretlerin büyümeyi asagi çektigi belirtildi.
- "Genisleyen servet açigi ekonomik toparlanmaya tehdit"
Çin'in geçen yila göre toparlanma isaretleri göstermesine ragmen, zayif yurt içi tüketici talebi ve özel yatirimla karsi karsiya oldugu aktarilan raporda, ülkenin diger büyük ekonomilere kiyasla bu zorluklarin üstesinden gelmek için kullanilabilecek daha fazla maliye politikasi alanina sahip oldugu bildirildi.
Raporda, temel endiselerden birinin özellikle daha gelismis ekonomilerdeki parasal sikilastirmadan orantisiz bir sekilde etkilenen gelismekte olan ülkelerde ekonomik esitsizligin devam etmesi olduguna isaret edildi.
Genisleyen servet açiginin, kirilgan ekonomik toparlanmaya ve Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlarina ulasmaya yönelik bir tehdit olusturdugundan bahsedilen raporda, gelismekte olan birçok ülke için borç yüklerinin de büyük göründügü kaydedildi.
Raporda, artan faiz oranlari, zayiflayan para birimleri ve yavaslayan ihracat büyümesinin bir araya gelerek temel ihtiyaçlar için mali alani daralttigi ve büyüyen borç servisi yükünü gelisen bir "kalkinma krizine" dönüstürdügü konusunda uyarida bulunuldu.
- Türkiye'nin bu yil yüzde 3,7 büyümesi bekleniyor
Ülkelerin ekonomik tahminlerine de yer verilen raporda, Türkiye ekonomisinin 2023 yili büyüme beklentisi yüzde 2,6'dan yüzde 3,7'ye yükseltildi. Türkiye'nin gelecek yil da yüzde 1,9 büyüyecegi öngörüldü.
Raporda, ABD ekonomisinin bu yila iliskin büyüme tahmini de yüzde 0,9'dan yüzde 2'ye revize edildi.
Büyüme tahmini Avrupa Birligi için yüzde 0,4'e ve Çin için yüzde 4,6'ya düsürülen raporda, Almanya'nin da bu yil yüzde 0,6 küçülecegi tahmin edildi.