Türkiye'nin yüksek teknoloji ürünleri Kazakistan'da tanitiliyorMeiramgul Kussainova
ASTANA (AA) – Türkiye'nin yüksek teknoloji, yazilim ve savunma sanayisi alaninda önde gelen firmalari, Kazakistan'da ürünlerini tanitiyor.
Kazakistan'in baskenti Astana'da, Uluslararasi Astana Hub Teknoparki ev sahipliginde Kazak-Türk Bilgi Teknolojisi Is Forumu basladi.
Türk ve Kazak teknoloji sirketleri arasinda B2B görüsmelerinin yapildigi forumda Türkiye'nin önde gelen teknoloji firmalari ve teknoparklari ürünlerini tanitiyor.
Uluslararasi Astana Hub Teknoparki Genel Müdürü Magcan Madiyev, AA muhabirine yaptigi açiklamada, foruma Türkiye'den 50'den fazla teknoloji sirketinin katildigini ve onlari burada agirlamaktan mutluluk duyduklarini söyledi.
Madiyev, forumun geçen yil iki ülkenin ilgili bakanliklari arasinda imzalanan isbirligi anlasmasi çerçevesinde düzenlendigini belirterek "Bu sektörde karsilikli isbirligini gelistirmek istiyoruz. Sonuçta her iki tarafi birbirimizin pazari ilgilendiriyor. Bizim için Türk pazari Avrupa'ya açilan bir kapi niteliginde Kazakistan pazari da Türk firmalari için Orta Asya ve bu cografyaya açilmasina imkan sagliyor." degerlendirmesinde bulundu.
- "Temel amaç ürün tanitimi ve ülkemiz adina ihracat yapmak"
Bilkent Cyberpark Genel Müdürü Faruk Inaltekin, etkinlige yüksek teknoloji, yazilim ve savunma sanayisi alaninda faaliyet gösteren 16 firmayla katildiklarini belirterek "Temel amaç ürün tanitimi ve ülkemiz adina ihracat yapmak. Ülkemizin savunma sanayi, finansal teknolojiler, büyük veri, siber güvenlik gibi alanlarda ürün üreten firmalarinin Kazakistan pazarina girisini saglamak." ifadesini kullandi.
Inaltekin, bunun için buradaki büyük sektör oyunculari ve kamu kurum ve kuruluslariyla görüsmeler yaptiklarini anlatarak "Kazakistan'da bizim ürünlerimize çok ciddi bir ilgi oldugunu gördük." diye konustu.
- "Kazakistan ile 'kazan kazan' prensibine dayali olarak isbirligine haziriz"
Meteksan Savunma Uluslararasi Satis Yöneticisi Ödül Öden de Türkiye'nin en büyük savunma sanayi ürünleri üreten firmalarindan biri olarak ata yurdu Kazakistan ile "kazan kazan" prensibine dayali isbirligine hazir olduklarini bildirdi.
"Ulaq" isminde Türkiye'nin ilk insansiz deniz aracini yaptiklarini ve bunun yani sira radar, sinir gözetim, lazer ve elektro optik, haberlesme sistemleri ile platform simülatörleri gibi 6 ana aktivite alaninda ürünler ürettiklerini aktaran Öden, sunlari kaydetti:
"Kazakistan, sinirlari çok genis bir ülke. Sinir güvenligine yönelik kullandigimiz radarlarimiz var. Insanlari 4 kilometreden araçlari ise 10-12 kilometreden tespit edebilme yetenegine sahip. Yani biz ürünlerimizi, teknolojilerimizi memnuniyetle paylasmaya haziriz." ???????