Türkiye'de en yaygin agiz sagligi sorunu dis çürügüVeysel Altun- Prof. Dr. Eda Güler: - "Okul çagindaki çocuklarin yüzde 60 ila yüzde 90'inda, yetiskinlerin ise neredeyse tümünde dis çürügü mevcut"
SAMSUN (AA) - Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Dis Hekimligi Fakültesi Restoratif Dis Tedavisi Anabilim Dali Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Eda Güler, Türkiye'de en yaygin agiz sagligi sorununun dis çürügü oldugunu belirterek, okul çagindaki çocuklarin yüzde 60 ila yüzde 90'inda, yetiskinlerin ise neredeyse tümünde dis çürügü oldugunu vurguladi.
OMÜ'den yapilan yazili açiklamaya göre, Prof. Dr. Güler, agiz sagligini korumak için dis firçalamanin önemine isaret etti.
Dünya Saglik Örgütünün verilerine göre, dünya nüfusunun üçte birinden fazlasinin dis çürügüyle yasadigina dikkati çeken Güler, Türkiye'de de dis çürügünün önemli bir saglik sorunu oldugunu aktardi.
Güler, gün içinde tüketilen gidalarin agiz içinde plak olusumuna yol açtigini, firçalanmayan dislerde çürük olustugunu anlatarak, söyle devam etti:
"Dünya Saglik Örgütünün verilerine göre, dünya nüfusunun üçte birinden fazlasi dis çürügüyle yasiyor. Bu sorunu önlemenin en kolay yolu agiz hijyenine özen göstermek. Okul çagindaki çocuklarin yüzde 60 ila yüzde 90'inda, yetiskinlerin ise neredeyse tümünde dis çürügü mevcut. Saglik Bakanliginin 2018 yilinda yaptigi Türkiye Agiz ve Dis Sagligi Profili Arastirma Raporu'na göre dis çürügü, en yaygin agiz sagligi problemi olarak görülüyor."
Gece yatmadan önce, sabah kahvaltidan sonra dislerin orta sertlikte dis firçasiyla florürlü dis macunu kullanarak firçalanmasini öneren Güler, su degerlendirmede bulundu:
"Biz hekimler olarak, genelde orta sertlikte dis firçalarini öneriyoruz. Disleri beyazlatmak için sert killi firçalarin ve yüksek asindirici içeren macunlarin kullanilmasi yapilan hatalarin basinda geliyor. Sert killi firçalari bastirarak kullanmak kesinlikle yanlis ve diste asinmaya, hassasiyete neden oluyor. Firçayi islattigimiz takdirde firçanin sertligi azalarak temizleme özelligini azaltabilir. Agiz kokusundan sikayetçi olan hastalar ise dillerini de firçalayabilirler. Firçalarken tek bir yöne dogru firçalamak dogru olacaktir."
Prof. Dr. Güler, dis çaprasikligi olan ve ortodontik tedavi alan hastalar için dis firçalamanin yeterli olmayacagini bu kisilerin dis ipi, arayüz firçalari da kullanmalari gerektigini, çocuk ve yasli hastalar içinde uygulama basinci daha kontrollü oldugu için elektrikli dis firçasi önerdigini kaydetti.