Türkiye-Irak Ticaret Heyeti görüsmeleri Bagdat’ta yapildiHaydar Karaalp- Türkiye'nin Bagdat Büyükelçisi Ali Riza Güney: - "Irak'in gücünü petrol degil bunu son derece dinamik ve tarihiyle gurur duymasi gereken insan kaynagindan almasi gerekiyor" - TIM Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Baskani Ahmet Tiryakioglu: - "Bagdat bugün de dostumuz, kardesimizdir ve is ortagimiz olan bir sehirdir"
BAGDAT (AA) - Ticaret Bakanligi koordinasyonunda Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) tarafindan organize edilen Türkiye-Irak Ticaret Heyeti ve ikili is görüsmeleri Irak'in baskenti Bagdat'ta gerçeklestirildi.
Türkiye ve Irak'tan firma temsilcileri Bagdat’ta bir otelde düzenlenen toplantida bir araya gelerek yeni isbirligi olanaklarini görüstü.
Toplantida konusan Türkiye'nin Bagdat Büyükelçisi Ali Riza Güney, Irak'in güçlü bir ülke oldugunu belirterek, "Irak'in gücünü petrol degil bunu son derece dinamik ve tarihiyle gurur duymasi gereken insan kaynagindan almasi gerekiyor. Irak'in nüfusunun yüzden 50’sinden fazlasi gençlerden olusuyor ve ülkenin gelecegini de bunlar insa edecek." dedi.
TIM Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Baskani Ahmet Tiryakioglu, ikili görüsmelere 31 firma ve 33 katilimcidan olusan heyetle katildiklarini ifade etti.
Tiryakioglu, "Bagdat gönül dünyamizda güzellik sembolü bir sehirdir. Geçmiste oldugu gibi Bagdat bugün de dostumuz, kardesimizdir ve is ortagimiz olan bir sehirdir." dedi.
Kovid-19 salgini sonrasi bölgesel ikili iliskilerde önemli ivme kazanildigina dikkati çeken Tiryakioglu, hububat, kimyevi malzemeler, mobilya, meyve ve diger alanlarda Irak'a ihracatta artis oldugunu söyledi.
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan liderliginde kurulan yeni kabine döneminde de Irak ile iliskilerin hizla gelismeye devam edecegine inandiklarini kaydeden Tiryakioglu, "Bizler birbirimize muhtaç iki ülkeyiz. Bizde çok olan gida ve su Irak’ta yok. Irak’ta çok olan petrol ve türevleri de bizde yok." diye konustu.
- "Irak'in Türkiye'nin deneyimlerinden faydalanmasi gerekiyor"
AA muhabirine konusan Irakli genç yatirimci ve is insani Muhammed Asadi de Irak ile Türkiye arasindaki ticaret hacmindeki artisa dikkati çekti.
Asadi, "Iki ülke arasindaki ticaret hacmi 2021 ile 2023 yillari arasinda artmis durumda. Ayrica Irakli is insanlari Türkiye'de en çok emlak satin alanlar arasinda üçüncü sirada geliyor. Ikili iliskilerde de güçlü gelismeler söz konusu." dedi.
Irak'ta insaat ve yeniden imar alaninda Türk sirketlerinin rolünün büyük oldugunu dile getiren Asadi, iki ülke iliskilerinin 1990'larda beri etkilenmedigini ve bu yüzden Türk sirketlerinin Irak'taki varliginin yeni olmadigini vurguladi.
"Irak'in Türkiye’nin deneyimlerinden faydalanmasi gerekiyor." diyen Asadi, Türkiye'nin özellikle sanayi ve insaat alaninda Körfez ülkelerinden daha gelismis oldugunu söyledi.
- "Türkiye, tarim, ekonomi ve sanayide büyük devrimler yapti"
Irakli eski milletvekili ve is insani Songül Çabuk da Türkiye'nin Irak ile tarihi iliskilere sahip oldugunu hatirlatti.
Çabuk, "Irak'ta yasanan istikrardan bize en yakin komsu olan Türkiye faydalanmali. Türkiye'nin elbette Irak'in yeniden imarinda büyük rolü olacak. Türkiye, tarim, ekonomi ve sanayi gibi alanlarda büyük devrimler yapti. Türkiye’nin ekonomi ve ticaret alanlarinda deneyimlerinden faydalanmaliyiz.” ifadelerini kullandi.
Eski Bagdat Ticaret Odasi Baskani Cafer Hamdani ise Cumhurbaskani Erdogan’in göreve yeniden seçilmesinin Iraklilari sevindirdigini dile getirdi. Hamdani, bunun yeni dönemde ikili ve stratejik iliskiler ile özel sektörde önemli etkileri olacagini kaydetti.
Irak ve Türkiye arasindaki iliskilerin tarihi olduguna isaret eden Hamdani, sözlerini söyle sürdürdü:
"Irak, tabii kaynaklara sahip zengin bir ülkedir ancak Türkiye gibi ülkelerin deneyimlerine ihtiyaç duyuyor. Türkiye, sanayi, tarim, saglik, ulastirma ve diger tüm alanlarda büyük deneyim sahibi ve bizler de bu büyük firsati kaçirmamaliyiz. Türk sirketleri ve Türk özel sektörü Irak'taki yatirimlarin hakiki ortagidir."