Türkiye IMSAD Yönetim Kurulu Baskani Küçükoglu'ndan Dünya Çevre Günü açiklamasi:Abdulselam Durdak- "Gelecek nesiller için sürdürülebilir yapilara ve çevre dostu inovatif malzemeler gelistirmeye öncelik vermeliyiz"

Türkiye IMSAD Yönetim Kurulu Baskani Küçükoglu'ndan Dünya Çevre Günü açiklamasi:Abdulselam Durdak- "Gelecek nesiller için sürdürülebilir yapilara ve çevre dostu inovatif malzemeler gelistirmeye öncelik vermeliyiz"

ISTANBUL (AA) - Türkiye Insaat Malzemesi Sanayicileri Dernegi (Türkiye IMSAD) Yönetim Kurulu Baskani Tayfun Küçükoglu, gelecek nesiller için sürdürülebilir yapilara ve çevre dostu inovatif malzemeler gelistirmeye öncelik verilmesi gerektigini bildirdi.

Türkiye IMSAD'dan 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayisiyla yapilan açiklamaya göre, çevre sorunlari, günümüzde dünyanin karsi karsiya oldugu en büyük zorluklardan biri haline geldi.

Iklim degisikligi, hava kirliligi, su kaynaklarinin tükenmesi ve biyoçesitlilik kaybi gibi sorunlar, dünyanin sagligini ciddi anlamda tehdit ediyor.

Açiklamada konuya iliskin görüslerine yer verilen Küçükoglu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nün çevresel sürdürülebilirlik konusunda bir kez daha birlikte düsünmek ve harekete geçmek için bir firsat sundugunu aktardi.

Küçükoglu, Türkiye IMSAD olarak çevre dostu malzemelerin kullanimini tesvik ettiklerini, enerji verimliligini artirmak için yenilikçi çözümler gelistirdiklerini ve atik yönetimi süreçlerini iyilestirmeye çalistiklarini belirterek, "Bunun yani sira sektörümüzdeki diger paydaslarla is birligi yaparak, çevre dostu uygulamalarin yayginlasmasi için çabaliyoruz. Ancak çevre sürdürülebilirligi sadece bizim sektörümüzün sorumlulugunda degil. Toplumun tüm kesiminin, bireylerin ve kurumlarin çevreye duyarli hareket etmesi, dogal kaynaklari verimli bir sekilde kullanmasi ve atiklari azaltmasi gerekiyor. Küçük adimlarla baslayarak, hep birlikte büyük bir fark yaratabiliriz." ifadelerini kullandi.

- "Iklim degisikligi ile mücadeleyi dünyamizin gelecegi için bir kenara birakamayiz"

Küresel enerji arz dengesinde yasanan gelismelerin her geçen gün artan enerji ihtiyaci için yenilenebilir kaynaklara daha hizli yönelmeye isaret ettigini vurgulayan Küçükoglu, sürdürülebilir bir yasam için yapilmasi gerekenleri, iklim degisikligi ile mücadeleyi dünyanin gelecegi için bir kenara birakmalarinin mümkün olmadigini kaydetti.

Küçükoglu, geçen yillarda altini çizdikleri "gelecekte enerji verimli, sürdürülebilir binalar ülkelerin önemli gündemi olacak" yönündeki tespitlerinin bugün karsiligini buldugunu anlatarak, su bilgileri verdi:

"Yaklasik yüzde 70'ini ithal yollardan elde ettigimiz toplam enerjimizin yaklasik yüzde 31 gibi büyük bir kismi binalarda kullaniliyor. Küresel sera gazi emisyon kaynaklarinin yüzde 75'i enerji eldesi, sanayi, ulasim, isitma-sogutma ve binalar nedeniyle olusuyor. Binalarda enerji verimliligini artirip, enerji ithalatini ve sera gazi salimini azaltarak ekonomiye ve çevreye büyük katkilar saglayabiliriz."

Kaynaklarin akilci ve etkin kullanilmasinin giderek daha fazla önem kazandigina isaret eden Tayfun Küçükoglu, gelecek nesiller için sürdürülebilir yapilara ve çevre dostu inovatif malzemeler gelistirmeye öncelik verilmesi gerektigini bildirdi.

AB Yesil Mutabakata uyum sürecinin devam ettigini hatirlatan Küçükoglu, "Türkiye'yi üretim üssü olarak düsünürsek, bizim gibi enerji yogun sektörlerin agirlikli oldugu bir ülkede Yesil Mutabakat ve Sinirda Karbon Vergisi konusunda gerekli dönüsümü saglamamiz ve bu süreci iyi yönetmemiz gerekiyor." degerlendirmesinde bulundu.

Tayfun Küçükoglu, insaat yapimi sirasinda ortaya çikan molozlarin geri dönüsümünün saglanmasi gerektigini de belirterek, sunlari kaydetti:

"Bugün bazi bölgelerimizde döküm alanlari artik 'hafriyat dagina' dönüsmüs durumda. Özellikle kentsel dönüsüm sürecinde moloz yönetimi ve geri dönüsümle ilgili noktalarin çözülerek hem görüntü olarak hem de çevreye olan zararlari bakimindan etkileri en aza indirgenmeli. Bu alanlarda gelismemiz gerekiyor. Gelecek nesillere daha temiz ve saglikli bir dünya birakmak adina uzun vadeli stratejiyle hareket etmeliyiz."