Türkiye Atletizm Federasyonu, yeni basarilar için gençlere güveniyorYunus Hocaoglu- Baskan Fatih Çintimar:- "Önemli olan, gençleri büyükler kategorisine tasiyabilmek. Büyüklerde bu basariyi yakalayabilmek için onlara emek vermemiz gerekiyor"- "Su an atletizmde eskiye dair kirilmamis hemen hemen hiçbir rekor kalmadi. Bundan sonra yeni rekorlarla devam edecegiz"
ERZURUM (AA) - YUNUS HOCAOGLU - Türkiye Atletizm Federasyonu Baskani Fatih Çintimar, yeni basarilar için gençler seviyesindeki sporculari en iyi sekilde büyükler kategorisine tasimaya çalisacaklarini belirtti.
Fatih Çintimar, AA muhabirine yaptigi açiklamada, atletizmin metrik ve kronometrik bir spor bransi oldugunu, bu yüzden Türkiye'nin dünya siralamasindaki yerinin sabit kalamayacagini söyledi.
Genç sporcularin bu siralamada önemli bir payi oldugunu ifade eden Çintimar, "Son yapilan Dünya Gençler Sampiyonasi'ni takim olarak 2 altin, 2 gümüs, 1 de bronz madalyayla 210 ülke içinde 6. tamamladik. Bizden sonra en iyi takim Almanya, 16. sirada tamamladi. Bu bizim Avrupa madalya siralamasinda dünya gençlerdeki yerimizi belirliyor." dedi.
Çintimar, bu basarinin daha yukariya çikacagina inandigini dile getirerek, "Avrupa madalya siralamasinda su an 6'nciyiz ama önümüzdeki yil ne olur, daha yukari mi çikariz, asagi mi ineriz bilmiyorum. Su anki potansiyelimize, gençlerimize baktigimiz zaman, daha yukariya çikacagimizi görüyoruz. Önemli olan, gençleri büyükler kategorisine tasiyabilmek. Büyüklerde bu basariyi yakalayabilmek için onlara emek vermemiz gerekiyor. Daha çok teknik ve idari anlamda çocuklarimiza destek vermemiz gerekiyor ki yukariya dogru hizli bir çikis yapabilelim." diye konustu.
Türkiye'nin siralamasini olimpiyatlarda yukariya çikarmayi amaçladiklarini anlatan Çintimar, söyle devam etti:
"Avrupa sampiyonalarinda, gençlerde, yildizlarda gördügümüz kriteri yukariya tasidigimiz zaman, inaniyorum ki atletizm 2028 yilina kadar, yani olimpiyat olarak planlarsak, 2028 Olimpiyatlari'nda çok çok daha yukarida bir Türkiye olacaktir. Önceki olimpiyatlarda ülke olarak 31. siradaydik. Bunu yukari çekebilmek, ilk 15'in içinde yer alabilmek için mücadelemiz devam ediyor. Her geçen gün Gençlik ve Spor Bakanligi'mizla yaptigimiz çalismalar neticesinde biraz daha ileriye gidiyoruz. Insallah bunu da basaracagiz."
- "Eskiye dair kirilmamis hemen hemen hiçbir rekor kalmadi"
Çintimar, milli atlet Mehmet Çelik'in Fransa'daki Dünya Atletizm Yarisi'nda önemli bir basariya imza attigini animsatarak, "Mehmet Çelik, inanilmaz büyük bir yetenek. Sakatlik yasadi ve Türkiye'deki tedavisi tamamlandiktan sonra dil egitimi için ABD'deydi. Orada 3-5 yaris üst üste kosunca, menajerlerin de dikkatini çekti. Simdi menajerler araciligiyla uluslararasi yarismalarda yarisiyor. 800 metrede Sermet Timurlenk'e ait 45 yillik 23 yas alti Türkiye rekorunu kirdi. Sporcularimiz 3-4 kez saliselerle kaçirmisti ama Mehmet Çelik'e nasip oldu. Bu kadar uzun süreli rekorlari kirmak önemli bir sey. Su an atletizmde eskiye dair kirilmamis hemen hemen hiçbir rekor kalmadi. Bundan sonra yeni rekorlarla devam edecegiz." ifadelerini kullandi.
Sporcularin yurt disinda egitim almalarina önem verdiklerini vurgulayan Çintimar, "Sporcularimizin artik sadece Türkiye'de degil yurt disinda da okumasi, dil egitimi almasi gerekiyor. Çünkü bunlar ülkenin disaridaki yüzleri. Ne kadar donanimli olursa, bizim için o kadar güçlü olacak. Biz simdi yabanci sporcu getirmeyi pandemi döneminde kapattik. Simdi yabanci antrenörlerin sayisini artirmaya çalisiyoruz. Çünkü oradaki bilgiyi kullanmak istiyoruz. Sporcularimiz, su an getirdigimiz yabanci antrenörlerle Izmir Yüksek Performans Merkezi'nde çalisiyor. Biz bu çocuklarla devam edecegiz." degerlendirmesinde bulundu.