Türk yatirimcilarin Zengilan'daki örnek projesi: Dost AgroparkRuslan Rehimov- Dost Agropark, mera tipi besicilikle hayvancilik faaliyetlerini hizlandirdi, 6 bin angus cinsi büyükbas hayvan Laçin ilindeki meralara götürüldü- Bu girisimle hem dogal kaynaklarin korunmasi ve yüksek verimli besicilik sürecine olanak saglanmasi hem de bölgede hayvanciligin sürdürülebilir hale getirilmesi hedefleniyor- Veteriner saglik teknisyeni Can Alagöz:- "Mera alaninda hayvanlarimizi en iyi sekilde otlatmayi, s
LAÇIN (AA) - RUSLAN REHIMOV - Türk yatirimcilarca Zengilan'da hayata geçirilen, Karabag ve Dogu Zengezur bölgesinin ilk özel sektör yatirimi "Dost Agropark Akilli Tarim Kampüsü" faaliyetlerini sürdürüyor.
Temeli 26 Ekim 2021'de Cumhurbaskanlari Recep Tayyip Erdogan ve Ilham Aliyev tarafindan atilan, Faz 1 asamasinin açilisi 20 Ekim 2022'de yine Erdogan ve Aliyev tarafindan gerçeklestirilen Dost Agropark'in yatirimlariyla Karabag ve Zengezur bölgesinde tarim ve hayvancilik alaninda önemli mesafe katedildi.
Zengilan ve Gubadli'da bugday, arpa ve misir üretimi yaparak yillardir atil durumda kalan topraklari tarima kazandiran Dost Agropark, mera tipi besicilikle hayvancilik faaliyetlerini de hizlandirdi. Bu kapsamda Zengilan'daki kampüste tutulan 6 bin angus cinsi büyükbas hayvan, Laçin ilindeki meralara götürüldü.
Dogu Zengezur bölgesinde ilk kez mera alanina götürülen angus cinsi hayvanlar, 6 ay boyunca dogal ekosistemlerinde sürü halinde yasayacak. Bu girisimle hem dogal kaynaklarin korunmasi ve yüksek verimli besicilik sürecine olanak saglanmasi hem de bölgede hayvanciligin sürdürülebilir hale getirilmesi hedefleniyor.
Dost Agropark'in akilli tarim teknolojileri, sifir atik, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir tarim uygulamalarini merkeze alarak yaptigi çalismalarda doga ve çevrenin korunmasina özen gösteriliyor, helal gida ilkeleri ön planda tutuluyor.
Tüm fazlar tamamlandiginda 500 kisiye istihdam saglayacak projede Türkiye ve Azerbaycan'in gida güvenligine katki sunulmasi amaçlaniyor.
Tarim ve hayvancilik faaliyetleri modern yöntemlerle alaninda uzman veteriner hekimler ve ziraat mühendislerinin kontrolünde gerçeklestiriliyor.
Dost Agropark'ta veteriner saglik teknisyeni olarak görev yapan Can Alagöz, Laçin meralarina götürdükleri 6 bin angus cinsi büyükbas hayvanin yaz boyunca burada beslenecegini ve üreyeceklerini söyledi.
Kapasiteyi artirmayi hedeflediklerini belirten Alagöz, "Mera alaninda hayvanlarimizi en iyi sekilde otlatmayi, sagliklarini korumayi ve üremelerini saglamayi amaçliyoruz. Yaklasik 6 ay burada kaldiktan sonra Zengilan'daki isletmemize geçecegiz. Zengilan'daki isletmemizde de ayni sekilde hayvanlarin üremesi devam edecektir." ifadelerini kullandi.
- Isgal döneminde atil kalan araziler tarima açildi
Ermenistan isgali döneminde atil kalan araziler, isgalin sona erdirilmesiyle tarima açildi. Ermeni güçlerinin dösedigi mayinlardan temizlenen arazilerde farkli sirketler tarimsal faaliyetlere basladi.
Dost Agropark da Zengilan ve Gubadli'da modern yöntemlerle bugday, arpa ve misir üretimini hayata geçiriyor.
- Aliyev, Dost Agropark'in örnek olacagini söylemisti
Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev, Dost Agropark Akilli Tarim Kampüsü'nün isgalden kurtarilan diger bölgelerde kurulacak tarim parklari için örnek olacagini söylemisti.
Aliyev, su ifadeleri kullanmisti:
"Kurtarilan bölgelerdeki ilk tarim parki da Zengilan'da kuruluyor. Geçen yil kardesim Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskani ile 'Dost Agropark' isimli tarim parkinin temelini attik. Bu parkin faaliyetleri hakkinda kisa süre önce bilgilendirildim. Her sey plana göre gittigi için çok mutluyum. Bu, ilk ve örnek bir tarim parki olacak. Zengilan'da istihdam ve ekonominin baslica unsurlarindan birinin tarim olmasi gerektigini düsünüyorum. Dost Agropark örneginde kurtarilan tüm bölgelerde olusturulacak manzarayi görmeliyiz."