Türk okçulugu, Paris 2024 için hedef yükselttiEmrah Oktay- Okçuluk Milli Takimlar Teknik Direktörü Göktug Ergin:"2021'de madalyanin gelmesiyle artik sadece madalya için degil kazanilan basariyi artirmak, daha fazla sporcuyla temsil edilebilmek ve kürsüde yer alabilmek için çalisiyoruz"- "Bizim için önemli olan Paris'te tam kadro, 3 erkek ve 3 kadin sporcuyla olimpiyatta yer alabilmek. Olimpiyattaki 5 madalyanin talibi olarak yarismak istiyoruz"- "Elimizde olimpiyat madalyasinin formülü var. N
ISTANBUL (AA) - EMRAH OKTAY - Okçuluk Milli Takimlar Teknik Direktörü Göktug Ergin, 2024 Paris Olimpiyat Oyunlari'na 6 sporcuyla katilarak madalya sayisini artirmak istediklerini söyledi.
Ergin, Türk okçulugunun gelisimi, yaklasan Paris 2024 ile ilgili beklentiler ve hedefleriyle ilgili AA muhabirine açiklamalarda bulundu.
2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlari'nda Mete Gazoz ile altin madalya alarak bir ilki gerçeklestirdiklerini aktaran Ergin, "Paris 2024'e yepyeni bir vizyonla hazirlaniyoruz. Türk okçulugu hep olimpiyat madalyasi için mücadele ederdi. 2021'de madalyanin gelmesiyle artik sadece madalya için degil kazanilan basariyi artirmak, daha fazla sporcuyla temsil edilebilmek ve kürsüde yer alabilmek için çalisiyoruz. Biz de bu vizyonla son 3 yili çok iyi degerlendirdik ve planladik. Geride kalan süreçte sporcularimizi hem fiziksel hem de mental olarak çok gelistirmeye gayret ettik." diye konustu.
Ergin, genç bir milli takim kadrosuna sahip olduklarini dile getirerek, "Dünyadaki en genç milli takim biziz. Özellikle kadinlarda 3 sporcumuz çok genç yasta basarili ve kariyerlerini madalyalarla doldurarak geliyor. Önümüzdeki süreç, olimpiyatta kaç madalya için yarisacagimizi gösterecek. Almanya'nin baskenti Berlin'de 29 Temmuz-6 Agustos'ta yapilacak Dünya Sampiyonasi'yla kota süreci baslayacak. Bizim için önemli olan Paris'te tam kadro, 3 erkek ve 3 kadin sporcuyla olimpiyatta yer alabilmek. Olimpiyattaki 5 madalyanin talibi olarak yarismak istiyoruz. Bunun için çalismalarimizi sürdürüyoruz." ifadelerini kullandi.
- "Mete'nin olimpiyat sampiyonlugu motivasyonu artirdi"
Göktug Ergin, Mete Gazoz'un Tokyo 2020'de aldigi altin madalyanin milli takima motivasyon olarak yansidigini kaydetti.
Artik madalya kazanmanin formülünün kendilerinde oldugunu söyleyen Ergin, sözlerini söyle sürdürdü:
"Mete'nin olimpiyat sampiyonlugunun motivasyonu artirdigini düsünüyorum. Daha önceden hiç elde edilmemis, basarilmamis bir seyi sporcularimiza hayal olarak sunuyor ve onlara bu hayali kurdurmaya çalisiyorduk. Su anda elimizde olimpiyat madalyasinin formülü var. Nasil kazanilacagina dair gün gün not aldigimiz bir çalisma sistemi mevcut. Yapmaya çalistigimiz sey, Mete'nin disindaki milli sporcularimizi bu formülü uygulamaya ikna ederek olimpiyatta kürsüye çikarmak için motive etmek."
Mete Gazoz ve Yasemin Ecem Anagöz'ün Tokyo 2020'de kil payi kaçirdigi karisik takim madalyasini Paris'te almak istediklerini vurgulayan Ergin, "Karisik takim madalyasini kil payi kaçirdik. O günü hala unutamiyorum. Arkasindan Mete'nin aldigi olimpiyat sampiyonlugu bizi çok mutlu etti ama mix takim dördüncülügü sogutmadi. Ilk hedefimiz Paris 2024'te karisik takim madalyasini ülkemize getirmek. Ardindan da bireysel madalyalarin pesinde kosacagiz. Türk erkegi ve kadininin birlikte, omuz omuza kazandigi madalyayi ülkemize hediye etmek istiyoruz." seklinde görüs belirtti.
- "Uluslar siralamasinda üçüncü siradayiz"
Göktug Ergin, Türk okçulugunun dünya siralamasinda ilk 3'te oldugunu dile getirdi.
Ay-yildizli takimlarin teknik direktörü, geçen yil uluslararasi alandaki basarilarina deginerek, "Milli takimlarimiz katildiklari her yarismadan madalya alir düzeyde. 2022 yilini toplam 85 madalya ile tamamladik. Uluslar siralamasinda Güney Kore ve ABD'nin ardindan üçüncü siradayiz. Dünya siralamasinda her kategoride hem bireyselde hem de takim halinde sporcularimiz dünyanin en iyi ilk 8'i arasinda. Bu, bizim için gurur verici. Amacimiz sporcularimizi olabildigince zirvede tutmak." degerlendirmesinde bulundu.
Lisansli sporcu sayisinda Avrupa'da ön siralarda olduklarina deginen Ergin, sunlari kaydetti:
"Hem Mete'nin elde ettigi basari hem sosyal medya olanaklarinin etkili bir sekilde kullanilmasi hem de federasyonumuzun uyguladigi çalismalarla lisansli sporcu sayimiz 45 binlere ulasti. Bu, 52 Avrupa ülkesi arasinda Fransa'nin ardindan ikinci sirada oldugumuzu, dünyada ise ABD, Çin ve Fransa'nin ardindan 4. sirada geldigimizi gösteriyor. Bu, bizim uluslararasi arenadaki elimizi güçlendiriyor ve sayginligimizi artiriyor. Su anda okçuluga en fazla önem veren ülkelerden biriyiz. Bu sayginligimizi koruyabilmek için sportif basarimizin devam etmesi gerekiyor. Biz de Türkiye Okçuluk Federasyonu teknik ekibi olarak bu sportif basariyi devam ettirebilmek için çalismalari yürütüyoruz."