"Türk Savunma Sanayiinin Yüzyili" konulu sempozyum düzenlendiMustafa Çalkaya,Göksel Yildirim- Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir: - "Idealimiz savunma sanayisinde Türkiye'nin dünyanin ilk 10 ülkesi arasina girmesi" - "Son bir ayda kara, deniz ve hava sistemlerinde ortaya çikan ürünler, yapilan testler ve teslim edilen ürünleri gördügümüzde bile, savunma sanayisindeki hizin giderek arttigini görmek mümkün" - "Bazi kesimler son zamanlarda hizlanan ürünlerimizi seçimlere baglasal
ANKARA (AA) - Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir, son bir ayda kara, deniz ve hava sistemlerinde ortaya çikan ürünlerin savunma sanayisindeki hizin giderek arttigini gösterdigini belirterek, "Idealimiz savunma sanayisinde Türkiye'nin dünyanin ilk 10 ülkesi arasina girmesi." dedi.
Demir, SETA'da düzenlenen "Türk Savunma Sanayiinin Yüzyili" konulu sempozyumda yaptigi konusmada, son zamanlarda savunma sanayisinin Türkiye gündeminde çokça konusulmaya baslandigini söyledi.
Savunma sanayisinde ortaya çikan ürünlerin ve etkilerinin görülmesiyle Türkiye'nin teknoloji yolculuguyla ilgili neler yapabileceginin anlasildigina isaret eden Demir, "Son bir ayda kara, deniz ve hava sistemlerinde ortaya çikan ürünler, yapilan testler ve teslim edilen ürünleri gördügümüzde bile, savunma sanayisindeki hizin giderek arttigini görmek mümkün. Bazi kesimler son zamanlarda hizlanan ürünlerimizi seçimlere baglasalar da biz onlara 'Bizi izlemeye devam edin.' diyoruz. Yil içinde, daha sonraki yillarda da ürünlerimizi göreceksiniz." diye konustu.
Demir, savunma sanayisindeki gelismelerin sadece bir yili kapsamadigini ifade ederek, Kibris Baris Harekati ile baslayan süreçte dile getirilen projelerin yapilabilir oldugunun bugünlerde görüldügünü belirtti.
Savunma sanayisinde satin almanin bir zamanlar ana fonksiyon oldugunu animsatan Demir, su anda Türkiye'nin özgün ürünlerini çikarmaya basladigini bildirdi.
Demir, su degerlendirmede bulundu:
"Idealimiz savunma sanayisinde Türkiye'nin ilk 10 ülkesi arasina girmesi. 'Milli Teknoloji Hamlesi'ne savunma sanayisi lokomotiflik yapiyor olsa bile diger sektörleri ve alanlari da içermeli. Üretilen bilgi ve teknolojilerin çoklu kullaniminin saglanmasi son derece önem tasiyor."
- "Ortak aklin olusturulmasi olmazsa olmazimiz"
Savunma sanayisinde birçok ülkede Türkiye'ye bakisin degistigine dikkati çeken Demir, "Artik Türkiye, üzerine oyunlar oynanan bir ülke degil, oyunlari bozan, hatta kendi milli çikarlarini bozacak oyuna müdahale etmek gibi bir politikayi hayat geçirebilir oldu." dedi.
Demir, gelecegin kurgulanmasinin son derece önemli olduguna isaret ederek, gelinen seviyesinin yeterli olmadigini söyledi.
Savunma sanayisinde strateji ve yol haritasi olusturulurken çesitli kesimlerin katkida bulunmasinin çok önemli oldugunu vurgulayan Demir, sunlari kaydetti:
"Bir ortak aklin olusturulmasi olmazsa olmazimiz. Bu ortak vizyonu olustururken politikalarin olusturulmasi da son derece önem tasiyor. SETA'yi da bu anlamda fikir olusturan, fikir kurgulayan çesitli sektörleri bu tür faaliyetlerin içine alan bir kurulus olarak çok önemli görüyoruz. SETA'yi sadece savunma sanayisinde degil, ülkenin sanayi ve teknoloji politikalarinda, bunun ekonomiye ve ihracata yansimasinda önemli bir kurum olarak görüyoruz. Bu konuda da her türlü isbirligine açik oldugumuzu vurgulamak istiyorum."
Demir, gelinen noktanin bir baslangiç oldugunu belirterek, Türkiye'nin artik teknoloji üreten ve dikkate alinan bir ülke konumunda oldugunu sözlerine ekledi.
- "Türkiye göz ardi edilemeyecek bir oyuncu haline geldi"
SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran da son 20 yilda Türk savunma sanayisindeki atilimlarin dünyanin birçok yerinde dikkati çektigini belirterek, "Türkiye artik dünya ölçeginde göz ardi edilemeyecek bir oyuncu haline geldi. Bunun temelinde kuskusuz 2004'teki Savunma Sanayii Icra Komitesi toplantisi yatmaktadir. O dönem basbakan olan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde 12 milyar dolar degerinde dogrudan dis alim planlari iptal edilerek, yerli ve milli bir savunma sanayisinin olusturulmasina dair güçlü bir irade konulmustur." diye konustu.
Savunma sanayisindeki projelerde meydana gelen artisa dikkati çeken Duran, "Daha önce büyük oranda 'Savunma ürünlerini nereden ihraç edecegiz?' yaklasimi varken yüzde 20'lik millilik payinin yüzde 80'e yükseltilerek baska bir devrimin önünün açildigi ortadadir. Türkiye artik üretici ve satici konumundadir." ifadelerini kullandi.
Duran, Türkiye'nin kendi güvenligi ve çevresindeki bölgenin istikrari ve barisi için savunma sanayisine önem verdigini vurgulayarak, ülkenin 5-10 yil içinde bambaska bir savunma sanayisi devrimini gerçeklestirecegini dile getirdi.
- "AR-GE" ve "Sürdürülebilirlik" vurgusu
Sempozyum, açilis konusmalarinin ardindan savunma sanayisine iliskin panellerle devam etti.
ROKETSAN Genel Müdürü Murat Ikinci de son 20 yilda sektörün ciddi bir ivme kazandigini belirterek, bunun sürdürülebilir olmasinin saglanmasi gerektigini söyledi.
Sürdürülebilirlik için sistemin beslenmesi gerektigini vurgulayan Ikinci, bunun için de en önemli etkinin ihracatla saglanacagini ve Türkiye'nin savunma sanayisinde ihracat potansiyelinin çok altinda oldugunu anlatti.
Ikinci, ROKETSAN'in ihracatinin her yil 3 kat arttigi bilgisini vererek, buradan saglanan gelirle AR-GE yatirimlari gerçeklestirerek sürdürülebilirligi saglamaya çalistiklarini kaydetti.