Tunuslu girisimci ari kovani havasiyla solunum yolu hastaliklarinin tedavisine destek oluyorMehmet Akif Turan- Girisimci Muhammed es-Sevih:- “Ariciliga basladigim süreçte okumaya ve ögrenmeye basladim. Ari kovani havasinin bir dizi hastaligin tedavisinde kullanildigini ögrendim. Bunun üzerine aricigin yani sira ari kovani havasiyla tedavi yöntemini de arastirmaya basladim. Ögrendigim bu tedavi yöntemini Tunus’ta ilk benim firmam uygulamaya basladi”- “Ari kovani havasi tedavi yöntemi su sekilde
TUNUS (AA) - MEHMET AKIF TURAN - Tunuslu genç girisimci Muhammed es-Sevih, birçok ülkede solunum yolu hastaliklarinin tedavisinde kullanilan “ari kovani havasi soluma" yöntemini Tunus’ta uyguluyor.
Ülkenin kuzeydogusunda yer alan Nabil kentine bagli Havariyye’deki çiftliginde ariciligin yani sira tropikal meyve ve Tunus’ta bulunmayan kümes, küçükbas ve büyükbas hayvanciligi yapan Sevih, turizm sektöründe çalisirken istifa ederek çocukluk hayalini gerçeklestirmek için çiftlik kurdu.
Tunus'ta yasamayan farkli hayvanlar bulundurdugu için "Acayiplikler Çiftligi" adini veren Sevih'in çiftliginde 30’dan farkli tavuk çesidi, sülün, tavus kusu, Afrika ve Avustralya deve kuslari, cüce keçiler, Afrika yaban koyunlari, Alaska köpekleri, ördek, kaz ve çesitli güvercinler yetistiriyor.
Çiftligini bir isletmeye çevirmek isteyen Sevih, bu çerçevede dünyanin farkli bölgelerinde kullanilan fakat Tunus’ta ilk defa kendisinin uyguladigini belirttigi “ari kovani havasi” ile tedavi yöntemini çiftliginde kullanmaya basladi.
- Turizm sektöründen tarim sektörüne
Yaklasik 15 yil önce turizm sektöründe çalisirken temelini attigi çiftligini ve “ari kovani havasi” tedavi yöntemini AA muhabirine anlatan Sevih, “Çiftligi kurmak benim için bir maceraydi. Bütün yatirimimi bu çiftligi kurmak için harcadim bu yüzden ya basaracaktim ya da basaracaktim, ikinci bir yol yoktu benim için. Ilk yillarda tarim nasil yapilir onu ögrendim sonra yavas yavas hayvanciliga ve ariciliga basladim.” dedi.
Çiftlikten gelen gelirle geçimini saglamaya basladiktan sonra çalistigi turizm firmasindan ayrildigini belirten Sevih, “Ilk adimimi çiftligimi kuracagim topragi satin almakla attim. Bu ilk adimin bile beni çok rahatlattigini hissettim. Artik ne yapacagimi biliyordum. Yavas yavas çiftligime yatirim yapmaya basladim.” diye konustu.
- “Ari kovani havasi” yöntemiyle tedavi
Çiftlige gelir saglamak için ariciliga da basladigini anlatan Sevih, “Aricilik, çiftligi kurar kurmaz yapilabilecek bir is oldugu için hemen arilarimi alarak ise basladim. Ariciliga basladigim süreçte okumaya ve ögrenmeye basladim. Bu süreçte, ari kovani havasinin bir dizi hastaligin tedavisinde kullanildigini ögrendim. Bunun üzerine aricigin yani sira ari kovani havasiyla tedavi yöntemini de arastirmaya basladim. Ögrendigim bu tedavi yöntemini Tunus’ta ilk benim firmam uygulamaya basladi.” diye konustu.
Ari kovani havasinin özellikle solunum yolu hastaliklarinin tedavisinde kullanildigini vurgulayan Sevih, söyle devam etti:
“Çiftligimin oldugu yer sehir merkezine uzak oldugu için ari kovaniyla tedavi yöntemini tasimali olarak yapmaya karar verdim. Tedavide kullandigimiz minibüsün içini 3 hastaya ayni anda seans uygulayacak sekilde dizayn ettik. Bu tedavi yöntemini kullanmak isteyenler bizimle iletisime geçiyor, adresini aldigimiz hastalarin yanina gidip tedaviyi yerinde uyguluyoruz.”
Ari kovani havasinin dünyada bilinen bir tedavi yöntemi oldugunu ifade eden Sevih, “Ari kovani havasi tedavi yöntemi su sekilde uygulaniyor; ari kovanina takilan bir aparat sayesinde hastaya hava teneffüs ettiriliyor. Ari kovaninin içeresinde bulunan bal, polen, propolis, ari sütü gibi karisimdan olusan bu hava bazi hastaliklara iyi geliyor. Özellikle solunum yolu hastaliklarinin tedavisinde kullanilan bu yöntem, ayrica migren ve bazi alerjik hastaliklarin tedavisinde de kullaniliyor.” dedi.