"Trakya'da ayçiçegini 15 Nisan'dan önce ekmeyin" tavsiyesiMesut Karaduman- Tekirdag Namik Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Fadul Önemli: - "Toprak sicakligi 8-10 dereceyi bulmadan ekmeyin. Hava sicakligi 15-18 dereceyi bulabilir ama burada dikkat edeceginiz toprak sicakligi. 15 Nisan'dan önce genellikle Trakya'da ekim risklidir. Yani nisanin 15'inden sonra bu ekimler baslamali"

"Trakya'da ayçiçegini 15 Nisan'dan önce ekmeyin" tavsiyesiMesut Karaduman- Tekirdag Namik Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Fadul Önemli:
- "Toprak sicakligi 8-10 dereceyi bulmadan ekmeyin. Hava sicakligi 15-18 dereceyi bulabilir ama burada dikkat edeceginiz toprak sicakligi. 15 Nisan'dan önce genellikle Trakya'da ekim risklidir. Yani nisanin 15'inden sonra bu ekimler baslamali"

TEKIRDAG (AA) - Tekirdag Namik Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Fadul Önemli, Trakya'da ayçiçeginden güzel verim alinmasi için ekimin 15 Nisan'dan sonra, toprak sicakligi 8-10 dereceyi buldugu zaman yapilmasi gerektigini söyledi.

Prof. Dr. Önemli, AA muhabirine, Türkiye'nin ayçiçegi ihtiyacinin önemli bir kisminin Trakya'dan karsilandigini belirtti.

Ayçiçegi üretiminin saglikli yapilmasi için tarlanin ekim zamaninda tavinda sürülmesi, kök sisteminin zarar görmemesi için ekim alani üzerinde sürekli gezilmemesi gerektigini belirten Önemli, "Büyük traktörlerin kullanilmasi dezavantaj. Çünkü büyük traktörler tarlayi gereginden fazla ezer. Ekimde küçük traktörleri kullanabilirseniz bu büyük bir avantaj olur." dedi.

Önemli, çiftçileri yillardir erken ekim yapmamalari konusunda uyardiklarini ifade etti.

Trakya'da ayçiçegi için ekimin henüz erken oldugunu vurgulayan Önemli, söyle devam etti:

"Lütfen toprak sicakligi 8-10 dereceyi bulmadan ekmeyin. Hava sicakligi 15-18 dereceyi bulabilir ama burada dikkat edeceginiz toprak sicakligi. 15 Nisan'dan önce genellikle Trakya'da ekim risklidir. Yani nisanin 15'inden sonra bu ekimler baslamali, bazi yillar mayisa kadar sarkabilir. Onun için erken ekimden kaçinmak gerekir. Erken ekimde hücre bölünüyor, bölünen hücre çogaliyor. Eger sicaklik düserse bu bölünme yavas olur. Normalde sicak havada bir tohum 5 günde çikiyorsa, soguk havada 10-15 günü buluyor."

Prof. Dr. Önemli, ayçiçeginde ekimden sonra farkli nedenlerden dolayi hastaliklarin ortaya çikabildigini ifade etti.

Geçen yil ayçiçeginde "mildiyo" hastaligi görüldügünü animsatan Önemli, sunlari kaydetti:

"Özellikle basik, agir, su tutan topraklarda bu hastalik tekrar çikabilir. Topragi fazla bastirmamak, erken ekim yapmamak gerekir. Yani su anda yapilan ekimler erken. Peki ekimde çok geç kalirsaniz ne olur? Bu sefer de özellikle kumlu topraklar var yamaç, sirt, zayif topraklar. Su tutmadigi için oradaki toprakta verim kaybi olabilir. Onun için ayarlamayi toprak sicakligina göre yapin ve özellikle de o kumsal topraklardan erken baslayin. Agir kirli topraklarda zamanla ekime geçebilirsiniz."

Önemli, verimli bir ürün için ekim zamaninin önemli oldugunun altini çizdi.

Tohumlarin toprak üstüne çikan kadar deposundaki besini kullandigini anlatan Önemli, "Toprak üstüne çiktiktan, fotosentez yapmaya basladiktan sonra artik depoya ihtiyaç yok. Eger siz erken ektiyseniz ve özellikle de küçük tohum kullandiysaniz bu sefer çikisi geç oldugu için topragin üstüne çikmadan bitkiler ölebilir. Farz edelim ki topragin üstüne çikti. Çikisi sagladiniz ama yine gelismesi yavas olacak." dedi.