TZOB Baskani Bayraktar'dan 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü mesaji:Enes Duran- "Artik iklim degisikliginin etkilerinin tartisilmasi yerine, 'iklim degisikligine nasil uyum saglarim?' konusuna yogunlasilmali"
ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, iklim degisikligine uyum saglanmasi konusunda atilacak adimlara odaklanilmasi gerektigini bildirdi.
Bayraktar, 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü'nü dolayisiyla yaptigi açiklamada, sicaklik, yagis, dolu, hortum gibi meteorolojik olaylardan en çok etkilenen sektörlerin basinda tarimin geldigini ifade etti.
Normalde gelisen hava olaylarinin iklim degisikligiyle çogu zaman afete dönüstügünü belirten Bayraktar, bu kapsamda üreticilerin sezon boyunca kuraklik veya asiri yagislar, don, dolu, firtina gibi dogal afetlerle karsi karsiya kaldigina dikkati çekti.
Bayraktar, 2022'nin "olaganüstü olay ile dogal afetlerin en fazla yasandigi yil" olduguna isaret ederek, sunlari kaydetti:
"2022, 14,5 derece ile en sicak yedinci yil oldu. Geçen yilin ortalama sicakliklarina aylar itibariyla bakildiginda, mart ve mayis aylari haricinde ortalamalarin üzerinde gerçeklestigi görüldü. Bu dönemde alansal ortalama yagis 503,8 milimetre ile uzun yillar ortalamasinin yüzde 12,1 altinda gerçeklesti."
Gelinen noktada herkesin iklim degisikliginin etkilerine maruz kaldigini vurgulayan Bayraktar, "Artik iklim degisikliginin etkilerinin tartisilmasi yerine, 'iklim degisikligine nasil uyum saglarim?' konusuna yogunlasilmali. Çiftçilerimiz afet gerçegini bilmeli, afetlerin zararini en aza indirebilmek için alinabilecek her türlü önlemi önemsemeli, teknoloji kullanimini artirip yeniliklere açik olmali, bilimin isiginda yapilan tavsiyelere kulak vermeli." degerlendirmesini yapti.