TIHEK'ten, sarkici Gülsen Çolakoglu'na "ayrimcilik" nedeniyle idari para cezasiIsmet Karakas- Imam hatip liselilerin basvurusunu karara baglayan TIHEK, sarkici Gülsen Çolakoglu'nun, konserinde imam hatip liselilere yönelik kullandigi sözler nedeniyle "ayrimcilik yasagini ihlal ettigi"ne hükmetti ve 150 bin lira idari para cezasi verdi- Kararda, "Sarf edilen sözler elestiri ve degerlendirme sinirlarini asarak ayrimcilik boyutuna ulasmistir." tespiti yapildi
ANKARA (AA) - ISMET KARAKAS - Türkiye Insan Haklari ve Esitlik Kurumu (TIHEK), Sarkici Gülsen Çolakoglu'nun konserinde imam hatip liselilere yönelik kullandigi sözlerin "ayrimcilik" niteliginde olduguna karar vererek, 150 bin lira idari para cezasi uygulanmasina hükmetti.
TIHEK'in kararina göre, 3 imam hatip lisesi mezunu, Nisan 2022'deki bir konserinde imam hatip liselilere yönelik sözler sarf eden ve hakkinda yasal islem baslatilan Çolakoglu'nun "ayrimcilik yasagini ihlal ettigi" gerekçesiyle Kurul'a basvurdu.
Basvurular kapsaminda görüsü sorulan Çolakoglu'nun avukati, müvekkilinin, halkin herhangi bir kesimine yönelik incitici bir ifade kullanmak istemedigini, sözlerin yanlis anlasildigini, buna iliskin de müvekkilinin özür diledigini bildirdi.
Görüste, Gülsen Çolakoglu'nun, konserde, ekibinden kendisini seyircilerin arasinda omuzlarda tasimalarini istedigini, ekipteki arkadaslarindan birinin "Seni imam tasisin." seklinde cevap vermesi üzerine de anlik refleksle ekipteki lakabi "imam" olan arkadasina yönelik "sakalasma" mahiyetinde sözler kullandigi belirtildi.
Basvurucularin konserdeki bu sakalasmanin muhatabi olmadigi savunulan görüste, basvurularin reddine karar verilmesi istendi.
Basvuruyu inceleyen TIHEK, "ayrimcilik yasaginin ihlal" edildigine hükmetti ve her bir basvurucu yönünden Çolakoglu'na 50'ser bin lira idari para cezasi verilmesini kararlastirdi.
- Kararin gerekçesinden
TIHEK'in kararinda, Anayasa'nin 10'uncu maddesine göre herkesin kanun önünde esit oldugu, Anayasa'nin 24'üncü maddesinde de din ve vicdan hürriyetinin güvence altina alindigi ifade edildi.
6701 sayili Türkiye Insan Haklari ve Esitlik Kurumu Kanunu'na göre ayrimciligin her türlüsünün yasak olduguna isaret edilen kararda, egitim temelinde de ayrimcilik yapmanin bu yasagin ihlali anlamina geldigi vurgulandi.
Basvuruya konu sözlerin "ifade özgürlügü" kapsaminda degerlendirilemeyecegi kaydedilen kararda, "Demokratik ve laik devletin temel amaçlarindan biri, toplumsal çesitliligi koruyarak, bireylerin sahip olduklari inançlariyla baris içinde bir arada yasayabilecekleri siyasal düzenleri insa etmektir." denildi.
Çolakoglu'nun kullandigi ifadelerdeki muhataplarin imam hatip lisesi mezunlari oldugu aktarilan kararda, "Bir sanatçi tarafindan toplumun önemli bir kesimini yakindan ilgilendiren bir konuda sarf edilen sözler, elestiri ve degerlendirme sinirlarini asarak ayrimcilik boyutuna ulasmistir." tespitine yer verildi.
Basvuruya konu olayda, "inanç temelli ayrimcilik" yapildigi kaydedilen kararda, su ifadeler kullanildi:
"Söz konusu ifadelerin sadece bireysel bir isnatta kalmayip, 1951 yilindan beri faaliyette bulunan okullardan mezun olan herkesi zan altinda biraktigi gerçegi göz önüne alindiginda, muhatap vekili tarafindan olayin basvuran ile hiçbir alakasinin olmadigi, söz konusu ifadelerin önceden planlanmadan, herhangi bir haksiz fiil kasti tasimadan, sahnedeki bir müzisyen arkadasiyla sakalasirken bir anlik bir refleksle söylendigi savunmalarina itibar edilmemistir."
Gülsen Çolakoglu, imam hatip liselilere yönelik sözlerinden dolayi "halki kin ve düsmanliga tahrik veya asagilama" suçundan yargilanmis, Istanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesince 10 ay hapis cezasina çarptirilmis, bu cezanin hükmünün açiklanmasinin geri birakilmasina karar verilmisti.