TGTOF temsilcileri, geleneksel Türk okçulugunu yayginlastirmak için çalisiyorVeysel Altun- Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Samsun Temsilcisi Recep Sengül: - "Türkiye'de federasyon çok yeni ama çok hizli yol katediyor. Su an lisansli sporcu olarak 12 bin 500'ü astik, lisansli kulüp olarak 600'ü astik, gittikçe bu sayi artiyor" - Bursa Geleneksel Okçuluk Spor Kulübü antrenörlerinden Gözde Tanay: - "Ayni çizgide 14 yasinda insan da ok atiyor yetmis yasinda insan da ok atiyor. Farkli kus
SAMSUN (AA) - VEYSEL ALTUN - Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu (TGTOF), kendine özgü kurallari ve puanlama sistemi olan geleneksel Türk okçulugunu dünyaya tanitirken, bölgelerdeki temsilciler de gençlere bu sporu sevdirmeye ve yayginlastirmaya çalisiyor.
2019 yilinda kurulan TGTOF sayesinde, uluslararasi müsabakalari düzenlenen Türk okçulugunda, kemankesler (okçular) özel kostümlerle atis yapiyor, müsabakalar ise adeta tarihi film sahnelerini andiriyor.
Uluslararasi geleneksel okçuluk müsabakalarina giden okçular gittikleri ülkenin kurallarinda yarisirken Türkiye'ye gelen yabanci okçular ise geleneksel Türk okçulugu putalarina atis yaparak puanlama sistemini kullaniyor.
Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Samsun Temsilcisi Recep Sengül, AA muhabirine yaptigi açiklamada, her geçen yil geleneksel Türk okçularinin kondisyon ve atis puanlarinin yükseldigini söyledi.
TGTOF kurulduktan sonra olusturulan milli takimla uluslararasi müsabakalara katilim sagladigina isaret eden Sengül, "En son gittigimiz Macaristan'daki uluslararasi yarislarda takim halinde birinci oldu okçularimiz. Geleneksel Türk okçulugu bu anlamda yol katetti. Macarlar, Koreliler biraz daha ön plandaydi. Menzilde Macar okçular daha iyilerdi ama su anda geleneksel Türk okçulugu ile Türk okçular onlari geçtiler yarislarda." ifadelerini kullandi.
Geleneksel Türk okçulugunun dünya ülkelerinde kabul gördügünü vurgulayan Sengül, "Somali'de bile bizim geleneksel Türk okçulugu çalisiliyor bizim putalarimiz bizim kurallarimizla. Endonezya, Malezya gibi ülkelerde oradaki kardes okçularimiz bizi çok seviyor. Onlar da bizim geleneksel hedeflerimizle çalismalar yapiyor. Su anda uluslararasi yarismalar Türkiye'de olursa tüm yabanci okçular bizim kurallarimiza göre yarisiyor. Çünkü geleneksel okçulukta yarismanin yapildigi ülke baz aliniyor. Ülkenin kurallari ve geleneklerine göre yarisma standardi ortaya çikiyor." dedi.
- "Türkiye'de federasyon çok yeni ama çok hizli yol katediyor"
Türkiye'de her yil dünyanin en büyük karma okçuluk yarismasi olan Fetih Kupasi'nin düzenlendigini belirten Sengül, söyle devam etti:
"Kirka yakin ülkeden 600'ün üzerinde dünyanin en iyi okçulari katiliyor ve buradaki geleneksel okçular bizim geleneklerimize göre yarisiyor. Bizim hedeflerimize ve bizim atis puanlama sistemimize göre yarisiyorlar. TGTOF Dünya Etnospor Konfederasyonuyla da ortaklasa çalisiyor. Etnospor'un yaptigi tüm uluslararasi organizasyonlarda bizim federasyonumuzun takimi katiliyor. Geleneksel Türk okçulugu dünyada bir yeri olan ve önem gören bir bransti. Türkiye'de federasyon çok yeni ama çok hizli yol katediyor. Su an lisansli sporcu olarak 12 bin 500'ü astik, lisansli kulüp olarak 600'ü astik, gittikçe bu sayi artiyor."
Sengül, Samsun’da Gençlik ve Spor il ile ilçe müdürlüklerinde, okullar ve federasyona bagli yilda iki kez açilan kurslarda egitim gören 450 lisansli sporcu bulundugunu sözlerine ekledi.
- Gözde Tanay: "Farkli kusaklari bir araya getiren bir spor"
Bursa Geleneksel Okçuluk Spor Kulübü antrenörlerinden Gözde Tanay ise Bursa'dan milli takima sporcu yolladiklarini ve daha çok okçuyu milli takima kazandirmak istediklerini söyledi.
Gençlere ata sporu olan geleneksel Türk okçulugunu sevdirmeye ve bu sporu gelistirmeye çalistiklarini bildiren Tanay, sunlari kaydetti:
"Bursa'da yeni dönem kurslar açarak geleneksel Türk okçulugunu biraz daha tanitmaya çalisiyoruz. Biraz film sahnesini andiriyor gibi her dönemden farkli farkli kiyafetler var. Yas kisitlamasi yok, yediden yetmise gerçekten. Ayni çizgide 14 yasinda insan da ok atiyor yetmis yasinda insan da ok atiyor. Farkli kusaklari bir araya getiren bir spor."
Ümraniye Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Okçuluk antrenörü ve sporcusu Ibrahim Güzel de 2016 yilindan bu yana geleneksel Türk okçulugu ile ilgilendigini anlatti.
Ögrencilerini de geleneksel okçulukta gelistirdigini belirten Güzel, "Bu ise gönül verdik. Bu sporda göz, gez, arpacik yok tamamen kalbinle hissederek atiyorsun. Hissettikten, attiktan sonra onun tadina doyum olmuyor." ifadelerini kullandi.