TBMM Genel Kurulu toplandiSeval Ocak- TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Baskani Vahit Kirisci: - "Türkiye Yüzyili'nin baslangici olan bu yasama yilinda önceligimizin yeni ve sivil bir anayasa olmasini çok arzu ediyorum"
TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu, Meclis Baskanvekili Bekir Bozdag baskanliginda toplandi.
Bozdag, TBMM'nin 28. Dönem 2. Yasama Yilinin hayirli ugurlu olmasi temennisinde bulunarak, "Milletimiz, devletimiz ve insanlik için hayirli ve yararli çalismalari Meclisimizin yapacagina yürekten inaniyor ve bütün milletvekillerimize basarilar diliyorum." dedi.
TBMM Baskanvekili Bozdag, gündeme geçmeden önce üç milletvekiline gündem disi söz verdi.
TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Baskani ve AK Parti Kahramanmaras Milletvekili Vahit Kirisci "Kahramanmaras merkezli depremler sonrasinda Kahramanmaras'a yapilan yatirim ve destekler" hakkindaki gündem disi konusmasinda, "Türkiye Yüzyili'nin baslangici olan bu yasama yilinda önceligimizin yeni ve sivil bir anayasa olmasini çok arzu ediyorum." diye konustu.
TBMM'nin yeni yasama yilina basladigi 1 Ekim'deki terör saldirisini lanetleyen Kirisci, yarali polis memurlarina acil sifa diledi.
Kahramanmaras'in depremi en agir sekilde yasayan 4 ilden biri olduguna isaret eden Kirisci, yeni Kahramanmaras'i insa etmek istediklerini söyledi.
Kirisci, ilde bugün itibariyla çadirda yasayan vatandas bulunmadigini, kalici konutlar ve köy evlerinin yakin zamanda vatandaslara teslim edilecegini belirterek, Kahramanmaras'ta hayatin her alaninda önemli mesafeler katedildigini dile getirdi.
Kahramanmaras'a açilan TUSAS tesisine deginen Kirisci, "Kahramanmaras'imiz sadece dondurmasiyla bilinen bir sehir degil, ayni zamanda ürettigi uçaklariyla da dünyaca bilinen ve taninan bir sehir olacaktir." ifadesini kullandi.
Kirisci, deprem sonrasi Kahramanmaras'tan 64 bin ögrencinin kaydini baska illere aldirdigini, bugün ise 60 bin 271 ögrencinin sehre kaydini aldirdigini anlatti.
- "Antiemperyalist hükümetimiz var"
AK Parti Istanbul Milletvekili Hulki Cevizoglu da "TBMM ve demokrasi" hakkindaki gündem disi konusmasinda, Atatürk ilkelerinin bazilarinin iç içe geçtigini söyledi.
Atatürk'ün üç temel ilkesi oldugunu belirten Cevizoglu, "Bir tanesi AK Parti'nin yaptigi gibi antiemperyalist olmak, ikincisi milli iradeye saygi göstermek, üçüncüsü tam bagimsizlik. Atatürkçülük budur. Bunlarin hepsini bugün AK Parti'de ve Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nde görüyoruz. Bati'ya, emperyalistlere karsi direnen bir antiemperyalist hükümetimiz var. Goygoycu Atatürkçülük degil, eylemci Atatürkçülügü burada görüyoruz. Ben de bu parti içinde olmaktan, Atatürkçülügü yasamaktan çok mutluyum." diye konustu.
Cevizoglu, yeni yasama yilinda Meclis'in yapacagi en önemli isin darbe anayasasina son vermek olacagini ifade ederek, "1982 Anayasasi'nin çok sayida maddesi degisti ama ruhu degismedi. Bu dönemde AK Parti, Cumhur Ittifaki'nin önderlik edecegi demokratik, sivil anayasa, iktidar-muhalefet bütün milletvekillerimizin, yani halkin iradesiyle yapilacak bir anayasa olacak. Sivil ve demokratik bir anayasayi, Sayin Cumhurbaskanimizin söyledigi gibi, toplumun bütün kesimlerini kucaklayarak yapacagiz." degerlendirmesinde bulundu.
- "Içisleri Bakani Yerlikaya'yi kutluyorum"
CHP Elazig Milletvekili Gürsel Erol ise "Elazig'in sorunlari" hakkinda gündem disi konusmasinda, siyaset ve siyasi partiler gelip geçici olsa da devletin kalici oldugunu animsatti. Herkesin devlete sahip çikmasi gerektigini söyleyen Erol, TBMM'nin bu dönemde sorunlarin çözümüne yönelik çalismalar yapmasini istedi.
Içisleri Bakani Ali Yerlikaya'nin çalismalarini begendigini ifade eden Erol, "Ali Yerlikaya'yi kutluyorum. Yeni kabinede görev aldigi günden bugüne, özellikle mafya örgütlerinin, uyusturucu baronlarinin ve terör örgütlerinin üzerine gitmesi, yurttaslarin can ve mal güvenliginin korunmasina yönelik görev anlayisi dogru bir anlayistir." dedi.
Erol, yeni anayasa konusundaki açiklamalara iliskin de "Bir dayatma anayasasi degil, uzlasma anayasasi ve 85 milyon yurttasin evrensel degerler üzerinden anayasal haklarinin korunmasi üzerine olmalidir." ifadesini kullandi.
CHP'li Erol, Siyasi Partiler Yasasi'nin degismesi gerektigini de söyledi.