TBMM Deprem Arastirma Komisyonu toplandiAykut Yilmaz- Yüksekögretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Açikgöz:- "Hukuk fakültesi mezunlarina yeterlilik sinavi kanunla getirildi. Ayni sekilde mühendislik mezunlarina da yeterlilik sinavinin getirilmesi önemli katki saglayacaktir"
TBMM (AA) - Yüksekögretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Açikgöz, hukuk fakültesi mezunlarina yeterlilik sinavinin kanunla getirildigini, ayni sekilde mühendislik mezunlarina da yeterlilik sinavinin getirilmesinin önemli katki saglayacagini belirtti.
Kahramanmaras Merkezli Depremlerin Sonuçlarinin Bütün Yönleriyle Arastirilmasi, Depreme Dirençli Yapi Stokunun Olusturulmasi ve Kentsel Dönüsüm Uygulamalarinin Etkinliginin Artirilmasi Için Alinmasi Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amaciyla Kurulan Meclis Arastirma Komisyonu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroglu baskanliginda toplandi.
Toplantida konusan Yüksekögretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Açikgöz, Kahramanmaras merkezli depremlerde bin 605 ögrencinin hayatini kaybettigini, bunlardan 121'inin uluslararasi ögrenci oldugunu bildirdi. Açikgöz, 135'i uluslararasi ögrenci olmak üzere bin 609 ögrencinin hastanede tedavisinin devam ettigini kaydederek, 56 bin 987 ögrencinin de bulunduklari illerden farkli illere tahliye edildigi bilgisini verdi. Ömer Açikgöz, depremde ailesinden yakinini kaybetmis ögrenci sayisinin 21 bin 341, evi hasar gören ögrenci sayisinin ise 102 bin 916 oldugunu söyledi.
Açikgöz, depremde yüksek ögretim kurumlarindan bin 148 personelin hayatini kaybettigini, 45 personelin ise tedavisinin sürdügünü aktardi. 265 personelin depremde yakinini kaybettigini ifade eden Açikgöz, evi hasar gören personel sayisinin da 7 bin 581 oldugunu kaydetti.
Prof. Dr. Açikgöz, deprem bölgelerindeki yüksekögretim yerleskelerinde yikilan binanin bulunmadigini, üç agir hasarli binanin ise yiktirildigini açikladi. Agir hasarli bina sayisinin 106, az hasarli bina sayisinin ise 410 oldugunun bilgisini veren Açikgöz, diger binalarda bir hasarin olmadigini vurguladi.
Deprem bölgesindeki egitim ögretime iliskin ise Açikgöz, "An itibariyla deprem bölgelerinde bulunan üniversitelerimizde egitim ve ögretim asgari düzeyde, online yapilmakta; 3 Nisan itibariyla da isteyen ögrencilerimiz devam sarti aranmaksizin derslere gelebilmektedir." dedi.
- YÖK'ün Meclis'ten talepleri
Deprem bölgelerinde egitim ve ögretimin eylül ayinda tümüyle normallesebilmesi için Meclisten taleplerinin oldugunu aktaran Açikgöz, sözlerini söyle sürdürdü:
"Idari ve akademik personelin barinma sorunu acilen çözülmeli. Geçici olarak konteyner ve prefabrik evler yapilmali. Akademik ve idari personelin bölgeyi terk etmemesi için akademik personel kurulus gelistirme ödenegi katsayisi artirilmali, idari personel için birtakim yeni tesvikler getirilmeli. Yikilan binalar acilen ikame edilmeli. Özellikle Malatya, Hatay, Adiyaman ve Kahramanmaras aciliyet arz etmektedir.
Ögrencilere uzaktan egitim destegi verilmeli. Ögrencilerimizin birçogu bilgisayarlarini kaybetmis durumda. Enkaz altinda kalmis durumda ya da imkanlari el vermemekte. Dolayisiyla bu ögrencilere bilgisayar ve internet paketi destegi verilmeli. Bölgede deprem idare ekiplerinin neredeyse tamami üniversite kampüslerinde konuslanmisti. Bu ekiplerin kampüsleri bosaltmalari, egitim ögretimin bir an önce normallesmesine katki saglayacaktir. Basta ögrenci yurtlari olmak üzere hastane binalarinin bir an önce onarilmasi ya da yerlerine yenisinin yapilmasi gerekmektedir."
Komisyon Baskani Veysel Eroglu da bazi mühendislerin mezun olur olmaz sahada projelere imza attigini hatirlatti. Eroglu, belli bir süre egitim gördükten sonra mühendislerin imza yetkisinin olmasi için taleplerinin bulundugunu belirtti. Veysel Eroglu, "Insaat fakültesinden yeni bir mezun baraja da bakiyor, yüksek yapiya da bakiyor. Bu bir ihtisas gerektirir. Belli bir dönemden geçmesi lazim. ABD'de Hollanda'da bu var." diye konustu.
Ömer Açikgöz ise "Hukuk fakültesi mezunlarina yeterlilik sinavi kanunla getirildi. Ayni sekilde mühendislik mezunlarina da yeterlilik sinavinin getirilmesi önemli katki saglayacaktir." görüsünü paylasti.