Sularin çekildigi Iztuzu Plaji'nda antik tuz tesisi ortaya çiktiÖmer Kundakçi,Özgürer Deniz Kundakçi- Kaunos Antik Kenti Kazi Baskani Doç. Dr. Ufuk Çörtük: - "Antik dönemde mühendislik harikasi bir yöntemle tesisin bu bölgeye kuruldugunu görüyoruz" - "Üretilen tuzlarin çuvallarla limana tasinarak gemilerle Yunanistan, adalar ve ihtiyaci olan bölgelere ihraç edildigini biliyoruz"
MUGLA (AA) - Mugla'nin Ortaca ilçesindeki Iztuzu Plaji'nda sularin çekilmesiyle tuz tesisi olarak kullanilan 2 bin yillik tuz sahasi gün yüzüne çikti.
UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi'nde yer alan Kaunos Antik Kenti'ndeki çalismalar sirasinda 2005'te ortaya çikarilan sahada, antik kent kazi heyeti inceleme yapti.
Tesisteki tuz tavalarinin içindeki tuz olusumlari tesisin günümüze kadar islevini yitirmedigini gösterdi.
Kazi Baskani Doç. Dr. Ufuk Çörtük, sularin çekilmesiyle gün yüzüne çikan antik tuz tesisi ile ilgili AA muhabirine, biri ticaret, digerinin askeri olmak üzere tespit edilen iki limaniyla Kaunos Antik Kenti'nin bir liman sehri olduguna söyledi.
Tuz sahasinda göl suyunun çekilmesiyle ortaya çikan tuz tavalarini kazi ekibiyle incelediklerini belirten Çörtük, tuzun geçmisten bugüne insanoglu için önemini dile getirdi.
Çörtük, antik kaynaklarda Kaunos tuzunun farmakolojide göz merhemi yapiminda katki maddesi olarak kullanildiginin yer aldigini belirtti.
Antik yazar Pirirus'un, "Tuz olmasaydi uygarlik da insanlik da olmazdi" sözünü hatirlayan Çörtük, "Tuz, insan vücudunun önemli bir ihtiyaç maddesi. Ayni zamanda da insanoglunun bir geçim kaynagidir. Antik dönemde mühendislik harikasi bir yöntemle tesisin bu bölgeye kuruldugunu görüyoruz. Yaptigimiz deneysel arkeolojik çalismalarda yilin 3-4 aylik tuz üretim döneminde ortalama 4-5 ton tuz üretildigini biliyoruz. Üretilen tuzlarin çuvallarla limana tasinarak gemilerle Yunanistan, adalar ve ihtiyaci olan bölgelere ihraç edildigini biliyoruz." diye konustu.
Çörtük, Kaunos tuzlasinin antik dünyada bir benzeri henüz tespit edilmedigini savundu.
Tuz tavalarinin su altinda kalmasi nedeniyle yilin büyük bölümünde görülemedigini ifade den Çörtük, "Simdi eylülün sonlarindayiz. Yagislarin az ve sicakligin fazla olmasi nedeniyle bu sene tuz tavalari gerçekten görülebilir durumda. Bu konuya ilgisi olan kisileri de buraya Kaunos tuzlasini, tuz tavalarini görmeye de davet ediyorum." dedi.